ilitam ,arapça klavye, ilahiyat, önlisans > Forum > Kocaeli İlitam Paylaşım Platformu ( Üyelere Özel )  > Tebyin.com > Sistematik Kelam > Sistematik Kelam Soruları > Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları  (Okunma Sayısı 355 defa)
08 Kasım 2018, 23:16:38
ღ۩Bilgin۩ღ
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1.897


Site
« : 08 Kasım 2018, 23:16:38 »



SİSTEMATİK KELAM 6. ÜNİTE SORULARI

1)   Aşağıdakilerden hangisi fiille ilgili üç temel sorundan biri değildir?

a)   Fiilin nasıl tanımlanacağı (irade hürriyeti konusu)
b)   Fiilin ortaya çıkışı konusu
c)   Fiile değer biçme (sorumluluk konusu)
d)   Fiilin nasıl açıklanacağı konusu

2)   Aşağıda verilen insan fiili konusunda hangisi yanlıştır?

a)   Mutezileye göre fiil ‘’kudret sahibinden meydana gelen olaydır’’
b)   Eş’ariye göre fiil ‘’Allah’ın yaratmasıyla meydana gelir’’
c)   Gazzaliye göre ‘’fiil sadece irade yoluyla olanlardır’’
d)   Maturidiye göre ‘’insan mecazen fiil sahibidir’’

3)   Aşağıda verilen ‘’irade’’ konusu hakkında bilgilerden hangisi yanlıştır?

a)   Kinde ‘’bir şeyin kasdedildiği kuvvettir’’
b)   İradenin eş anlamlısı olan ‘’ihtiyar’’en iyi olanı talep etmek demektir
c)   Cürcaniye göre irade ‘’insanın faydalanacağı fiile meylidir’’
d)   İradenin eş anlamlısı olan ‘’kasd’’başkasının fiiliyle alakalı olandır

4)   İrade konusundaki mezhep görüşlerinden hangisi yanlıştır?

a)   Eş’ariyye göre irade tamamen insanın elindedir, Allah’ın bir rolü yoktur
b)   Maturidiye göre Allah’ın mutlak iradesini kabul etmemekle, insanında iradesi vardır
c)   Cebriyyeye göre Allah’ın mutlak iradesi karşısında insanın etkisi yoktur
d)   Mutezileye göre Allah’ın rolü doğrudan değildir, İnsan fiilinin yaratıcısıdır

5)   Kudret konusunda verilen görüşlerden hangisi yanlıştır?

a)   Cebriyyeye göre insan kudret sahibi olmayıp bütün fiil ve haraketlerinde mecburİdir
b)   Eş’ari irade görüşünün aksine kudretin insana ait olduğunu düşünür
c)   Maturidiye göre kudret iradeyi takip eden bir unsurdur
d)   Mutezile insana fiilini mal edebilmek ve fiilinin yaratıcısı diyebilmek için ‘insan orjinli bir kudret anlayışındadır’

6)   Külli ve cüz-i kudret ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

a)   Cüz-i kudret fiilin meydana gelmesini sağlar
b)   Külli kudret fiilin yapılıp-yapılmama imkanıdır
c)   Maturidiye göre külli kudret fiille birlikte meydana gelir
d)   Külli kudret sebep ve aletlerin, beden uzuvlarının sıhhatli olmasıyla meydana gelir



7)   Aşağıdakilerden hangisi kudretin fiille birlikte olduğunu savunmamıştır?

a)   Fahreddin er-Razi
b)   Maturidiyye
c)   Eş’ariyye
d)   Kaderiyye


8)   Kudretin iki zıt için en verişli olması konusunda verilen görüşlerden hangisi yanlıştır?

a)   Eş’ari kudretin iki zıt için  el verişli olmadığını savundu. İman kudreti küfür için geçerli değildir
b)   Fahreddin er-Razi fiil ile birlikte olan kudretin aynı zamanda iki zıt içimde el verişli olduğunu savunur
c)   Bakillani kudretin iki zıt için geçerli olmadığını savunur
d)   İmam el-Maturidi insanın kudreti iman için de kudret için de geçerlidir

9)   Mutezile ile ilgili verilen bilgilerden doğru olanı bulunuz. Ennas Whatsap Grubu / ilimdunyasi.com

a)   İnsan fiillerinde kendisinin bir etkisi yoktur
b)   İnsana sınırlı bir kudret imkanı tanımıştır
c)   Külli kudret fiilden önce bulunur,fiille beraber değildir
d)   Cüz’i kudret fiilden sonradır

10)   Maturidiyye hakkında verilen görüşlerde yanlış olanı bulunuz.

a)   İnsan mecazen değil, hakikaten fiil sahibidir
b)   İradeyi Külli ve Cüz-i olmak üzere ikiye ayrmışlardır
c)   Kulun kudretinin fiillerinde hiçbir tesiri yoktur
d)   Kudret fiilden önce yada sonra değil, fiile mukarin bulunur



SİSTEMATİK KELAM 6.ÜNİTE SORULARI

1-B    2-D    3-D    4-A    5-B    6-C     7-D    8-B    9-D    10-C

Kaynak: Ennas Whatsap Grupları Yönetim Ekibi  ( İzinsiz almak bu emeğin rızasını ihlal etmektir. Bu site üzerinden Kullanabilir faydalanmak isteyenleri sitemize ve whatsap gruplarımıza yönlendirebilirsiniz.
Paylaşımlarımızın sitemiz dışında yayınlanmasını bulmuyor. Hak ihlali yapmamanızı tavsiye ederiz...


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2018, 23:18:59 Gönderen: ღ۩Ennas۩ღ »
Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Her Anımızda Allah için Niyet Edelim ( Allah için )  Yerken , İçerken , Giyerken , Çıkarırken , Gezerken , Dinlenirken Bakarken , Duyarken , Yatarken , Kalkarken , Otururken , Okurken , Yazarken ve daha nicesinde... ( Allah için ) Niyet Edelim.
Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.034


View Profile
Re: Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları
« Posted on: 25 Mart 2019, 02:07:58 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları rüya tabiri,Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları mekke canlı, Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları kabe canlı yayın, Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları Üç boyutlu kuran oku Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları kuran ı kerim, Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları peygamber kıssaları,Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları ilitam ders soruları, Sistematik Kelam 6.Ünite Soruları önlisans arapça,
Logged
08 Kasım 2018, 23:20:17
Ceren
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 24.083


« Yanıtla #1 : 08 Kasım 2018, 23:20:17 »

Esselamu aleyküm. Rabbım razı olsun bilgilerden kardeşim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
11 Kasım 2018, 14:28:54
Sevgi.
Dost Üye
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 13.961



« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2018, 14:28:54 »

Aleyküm Selâm. Emeğinize sağlık çok güzel olmuş
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
11 Kasım 2018, 14:44:01
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 14.972



Site
« Yanıtla #3 : 11 Kasım 2018, 14:44:01 »

Ve aleykümüsselam Rabbim ilmimizi artırsın Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Hizmet nimettir.
11 Kasım 2018, 16:15:42
Tebyin.com
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 224


« Yanıtla #4 : 11 Kasım 2018, 16:15:42 »

Rabbim razı olsun Ennas hocam.. Niyet ettik Allah'ın rızası için hizmet etmeye, elimizden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyoruz ve bundan sonra da yapacağız inşaallah. Allah ilmimizi artırsın.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &