ilitam ,arapça klavye, ilahiyat, önlisans > Forum > Kocaeli İlitam Paylaşım Platformu ( Üyelere Özel )  > Tebyin.com > Sistematik Kelam > Sistematik Kelam Soruları > Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları  (Okunma Sayısı 689 defa)
08 Kasım 2018, 17:32:44
ღ۩Ennas۩ღ
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1.894


Site
« : 08 Kasım 2018, 17:32:44 »



Ennas Whatsap Grubu / ilimdunyasi.com

SİSTEMATİK KELAM 2. ÜNİTE SORULARI

1)   Aşağıdakilerden hangisi kelamcıların Varlık konusundaki düşünce ve gayelerinden değildir?  

a)   Her şeyin Realitede bir karşılığı vardır
b)   Varlık alanına Allahın varlığınıda dahil etmek
c)   Yunan filozofuna karşı Allahın yarayıcı, alemin ise yaratılmış olduğunu ortaya koymak
d)   Her şeyin görüntüden ve hayalden ibaret olduğunu ispat etmek

2)   Aşağıdakilerden hangisi eserine ‘Eşyanın hakikati sabittir,Varlıkların gerçekliği vardır’ ibaresiyle başlar?      
          
a)   Ebu-Hasen el-Eş’ari
b)   Haris el-Muhasibi
c)   Ebu Hafs Necmeddin Ömer en-Nesefi
d)   Ebu Mansur el-Maturidi

3)   Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?                                

a)   Dünyada varlığı bulunmadığı halde var kabul edilenlere ‘itibari varlık’ denir
b)   Zihnin dışında dış dünyada varlığı bulunmayan şeye ‘mevcud’ denir
c)   Ehli sünnete göre yalnızca mevcud olana şey denir
d)   Mutezileye göre şey denmesi için ‘malum’ olması yeterlidir

4)   Aşağıdakilerden hangisi Cevherin ‘uzunluk-genişlik-derinlik’ itibariyle bölünme kabul etmeyişini ifade etmeyen terimdir?

a)   Cisim
b)   Cüz-i la yetecezza
c)   Cüz-i ferd
d)   Cevher-i ferd

5)   Aşağıdaki verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

a)   Kelamın en önemli öğretisi alemin ezeli olmasıdır
b)   Cevher araza ihtiyaç duymazken Araz Cevhersiz var olamaz
c)   Bütün maddi cevherler birbirinin aynısıdır
d)   Araz sürekli olup yenilenene denir.

6)  Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlış verilendir?
    
 a) Araz’ın cevherdeki varlığının sürekli yenilenmesine Teceddüd-i Emsal denir
 b) Yunan felfesine göre yaratıcı ve alemin hudusu zorunluluk sonucudur      
 c) Demokritos atomculuğuna göre atomlar sınırsızdır  
 d) Cevher ayan kavramıylada karşılanmaktadır
      
7) Aşağıdakilerden hangisi Maturidi ile Eş’ari arasındaki ihtilaf meselelerinden değildir?
        
 a) Maturidi: Dinden çıkıp tekrar dönenin ameli geri avdet etmez
               Eş’ari: Dinden çıkıp tekrar dönenin ameli geri döner
        
 b) Maturidi: Büyük günah işleyenler imandan çıkmaz, küfre girmez
               Eş’ari: Büyük günah işleyenler tevbe etmedikçe ebedi cehennemdedir
        
 c) Maturidi: İmanın artıp eksilmesi caiz değildir
               Eş’ariye: İmanın artıp eksilmesi caizdir
        
 d)Maturidi: Allahın tüm sıfatları zatı ile kaim
                Eş’ariye: Allahın sadece zati sıfatları zatı ile kaim, haricindeki fiili sıfatları ise zatı ile kaim olmayıp ‘hadis’tir
                    
8) Varlık konusunda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
            
a) Kelamcılar varlığı ‘kadim-mümkin-mümteni’olarak sınıflandırır
            
b) Kadim varlığı için başkasına ihtiyaç duymaz
            
c) Maturidiye göre Allah’ın tüm sıfatları zatı ile kaimdir
            
d) Filozoflar ‘Vacip li ğayrihi’yi Allah’ın sıfatları olarak yorumlar
    
          

9) Varlığın göreceli olduğunu yani bir kimsenin Kadim kabul ettiğini, diğer bir kimsenin Hadis görebileceğini savunanlar kimlerdir?
  
a) İndiyye
  
b) Mulhide
  
c) İnadiyye
  
d) La Edriyye
  
10) ‘’Onların kalpleri vardır, onlarla kavramazlar; gözleri vardır, onlarla görmezler; kulakları vardır onlarla işitmezler. İşte onlar hayvan gibidir; hatta dahada şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır.’’ayetindeki (kulakları vardır onlarla işitmezler) cümlesinde hangi bilgiye işaret vardır.
  

a) Akıl yoluyla ulaşılan bilgiye        
  
b) Duyularla edinilen bilgiye
  
c)  Peygamber aracılığıyla gelen bilgiye
  
d) Kendi çabasıyla elde edilen bilgiye

11) Aşağıda verilen Kadim bilgi ile alakalı bilgilerden hangisi yanlış verilmiştir?
      
a) Gerçekleşmesi zorunlu, gerçekleşmemesi imkansız olan bilgidir
      
b) Hem ezeli hem ebedi kapsayan bir ilimdir
      
c) Duyularla, tecrübe ile veya düşünülerek elde edilir
      
d) Sınırsızdır
    
12) Aşağıdaki terimlerden hangisi sağlam olamayan bilgiyi ifade etmek için kullanılmaz?

a) Şekk

b) Fehm
    
c) Rayb
        
d) Cehl

SİSTEMATİK KELAM 2.ÜNİTE SORU CEVAPLAR

1-D   2-C   3-B   4-A   5-A   6-C   7-B   8-D   9-A   10-C   11-D   12-B

Ennas Whatsap Grubu / www.ilimdunyasi.com

Kaynak: Ennas Whatsap Grupları Yönetim Ekibi  ( İzinsiz almak bu emeğin rızasını ihlal etmektir. Bu site üzerinden Kullanabilir faydalanmak isteyenleri sitemize ve whatsap gruplarımıza yönlendirebilirsiniz.
Paylaşımlarımızın sitemiz dışında yayınlanmasını bulmuyor. Hak ihlali yapmamanızı tavsiye ederiz...

  







[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Her Anımızda Allah için Niyet Edelim ( Allah için )  Yerken , İçerken , Giyerken , Çıkarırken , Gezerken , Dinlenirken Bakarken , Duyarken , Yatarken , Kalkarken , Otururken , Okurken , Yazarken ve daha nicesinde... ( Allah için ) Niyet Edelim.
Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.034


View Profile
Re: Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları
« Posted on: 24 Ocak 2019, 01:17:30 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları rüya tabiri,Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları mekke canlı, Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları kabe canlı yayın, Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları Üç boyutlu kuran oku Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları kuran ı kerim, Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları peygamber kıssaları,Sistematik Kelam 2. Ünite Soruları ilitam ders soruları, Sistematik Kelam 2. Ünite Sorularıönlisans arapça,
Logged
08 Kasım 2018, 18:32:38
Rüveyha
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.764


« Yanıtla #1 : 08 Kasım 2018, 18:32:38 »

Hazırlayan ve paylaşanlardan Allah razı olsun inşAllah
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
08 Kasım 2018, 18:35:05
Adem GÜR Koü

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1


« Yanıtla #2 : 08 Kasım 2018, 18:35:05 »

Allah razı olsun hocalarım sizden
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
08 Kasım 2018, 20:54:46
mine akverdi kou

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 2


« Yanıtla #3 : 08 Kasım 2018, 20:54:46 »

Allah razı olsun

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
08 Kasım 2018, 21:04:40
Melda
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.670


« Yanıtla #4 : 08 Kasım 2018, 21:04:40 »

Rabbim ilmimizi arttırsın inşAllah
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &