ilitam ,arapça klavye, ilahiyat, önlisans > Forum > Kocaeli İlitam Paylaşım Platformu ( Üyelere Özel )  > Tebyin.com > Sistematik Kelam > Sistematik Kelam Soruları > Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları  (Okunma Sayısı 512 defa)
08 Kasım 2018, 23:06:33
ღ۩Bilgin۩ღ
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1.897


Site
« : 08 Kasım 2018, 23:06:33 »



SİSTEMATİK KELAM 3. ÜNİTE SORULARI

1.) ’Bir şeyi onaylamak veya reddetmek iki şey arasında bu böyledir veya değildir şeklinde müsbet veya menfi bir bağantı kurmaya verilen isimdir’’ tanımı hangisi için kullanılmıştır?
a)Hüküm
b)Delil
c)Karar
d)Yöntem

2) Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlış verilmiştir?
 a) İtikadi hükümler akıl açısından da mümkün kabul edilebilir şeylerdir.  
 b) Sadece nasla hareket ederek delillendirilen itikadi meselelere ‘Metalib-i sem’iyye denir.
 c) İtikad kalp ile inanmak ve tastik etmeye denir.
 d) Şer’i hükümler itikadi ve ahlaki olmak üzere iki kısımda incelenir.

3) Bir haberin veya naklin manasının açık veya birden fazla manaya gelecek şekilde kapalı ve yoruma müsait olup olmamasına ne denir?
 a) Delalet
 b) Metalibi Akliyye
 c) Sübut
 d) Hüküm

4) Aşağadaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
 a) İtikadi hükümlerde Kat’iyyet-Değişmezlik-Bölünmezlik aranır
 b) Kat’iyyet Sübutu ve delalet olmak üzere iki kısıma ayrılır
 c) İtikadi konularda yalnızca Kur’an delil alınır
 d) Ameli hükümlerde peygamber arasında farklılık söz konusu olmuştur

5) Zamana, mekana veya örflere göre asla değişmezlik göstermeyen hükümlere ne ad verilir?
 a) Teabbudi Hükümler
 b) Ahlaki Hükümler
 c) Akli Hükümler
 d) İtikadi Hükümler

6) Aşağıda verilen Ameli hükümlerle alakalı bilgilerden hangisi doğrudur? Ennas Whatsap Grubu / ilimdunyasi.com
 a) Şer’i hükümler olarak isimlendirilir
 b) Zaman mekan veya örfe göre değişikliğe uğramaz
 c) Mütevatir sünnete dayanması şartı aranır
 d) İbadat ve Muamelat olmak üzere ikiye ayrılır
        

7) Aşağıdaki terimlerden hangisi ‘’Varlığı asla mümkün olmayan, yokluğu zatının gereği olan, konusu ile yüklemi arasında tenakuz/çelişki bulunan’’ anlamında kullanılır?
 a) Muhal
 b) Mümkin
 c) Müstahil
 d) Mümteni

8) Hz. Peygamberimiz ait olmadığı halde ondan sadır olmuş gibi rivayet edilen hadis çeşidine ne ad verilir?
 a) Mütevatir
 b) Mevzu
 c) Ahad
 d) Garib

9) Aşağıda verilen bilgilerden yanlış olanı bulunuz?
 a) Tüm ayetlere ‘Sübutu Kat’i’ denir
 b) Mütevatir hadisler Lafzi-Manevi olmak üzere ikiye ayrılır
 c) Müteşabih ayetlere ‘Delaleti Zanni’ diyemeyiz
 d) İki raviden rivayet edilen hadise ‘Aziz’ denir

10) Kat’i Akli delillerden aklın çok basit bir kıyasla hemen kabul edip doğruluğundan şüphe etmediği bilgiye ne ad verilir?
 a) Fıtriyyat
 b) Hadsiyyat
 c) Bedihiyyat
 d) Mütevatirat

11) Aşağıdakilerden hangisi Zanni akli delillere girmez?   Ennas Whatsap Grubu / ilimdunyasi.com
 a) Meşhurat
 b) Vehmiyyat
 c) Makbulat
 d) Mücerrebat

12) Nefret uyandırmak veya beğendirmek için hayalde canlandırılan, doğru veya yanlış hükümlere ne ad verilir?
 a) Hadsiyyat
 b) Muhayyelat
 c) Fıtriyyat
 d) Müşahedat

13) Bir konu hakkında müsbet veya menfi hüküm vermeye götüren şeye ne ad verilir?
 a) Hüküm
 b) Kıyas        
 c) Delil
 d) Mümkin

14) Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
 a) İllet bir hükmü var kılan sebeptir
 b) İllete ‘Burhan-ı limme de denir
 c) Delil getirme yöntemlerine ‘İstidlal’ denir
 d) Tümden yola çıkarak tikel hakkında hüküm vermeye’Tümevarım’denir

15) Aşağıdaki eşleşmelerden hangisi yanlış verilmiştir?
 a) Tümevarım/İstikra
 b) Tümdengelim/Dedüksiyon
 c) Anoloji/Endüksiyon
 d) Tümdengelim/Talil
      
16) ‘’Hakkında iki veya daha fazla hükmün verilmesi, muhkem olan bir düşünceye ilişkin ortaya konulan tüm ihtimallerin ele alınıp, yanlışlığının gözterilmesi ve en sonunda doğru olan ihtimalin geçerliliğinin ortaya konulması yöntemidir’’
          Yukarıda bahsedilen İstidlal yöntemi hangisidir?

 a)   Sebr ve Taksim
 b)   Dil mantığıyla istidlal
 c)   Kıyas’ul-gaib ale’ş-şahid
 d)   Mucize ile istidlal
        
17)  Ana karakteri nasların zahirine teslim olmak, kıyas ve akli çıkarımlara başvurmamaktır
                * Müteşabih ifadeler üzerinde te’vilden kendini alıkoymak
                * Allah’ın şanına uygun olmayan şeylerden alıkoymak
       Yukarıda verilen yöntem metodu kimlerden söz etmektedir?

 a)   Selef
 b)   Mutezile
 c)   Halef
 d)   Şia
      

18) ‘’Çam ağacı yeşil yapraklı bir bitkidir ve fotosentez yapar
           Kavakta yeşil yapraklı bir bitkidir
           O halde kavakta fotosentez yapar’’
       -Yukarıdaki metinde hangi akıl yürütme yöntemi uygulanmıştır?

 a) Tümevarım
 b) Analoji
 c) Dedüksiyon
 d) İstikra

19) İslamın temel kaynaklarını aklen tutarlı ve savunabilir bir sistematik içerisinde yorumlamayı hedefler.
 İslamın, akılcı mezhebi şeklinde nitelendirilir.
 -Yukarıda bahsedilen Kelam metodu kime aittir?

 a) Halef metodu
 b) Şia metodu
 c) Filozofların metodu
 d) Mutezilenin metodu

20) Aşağıdaki kısaltılmış tanımlardan hangisi yanlıştır?
 a) Müşahedat: İç ve dış duyu organlarıyla bilinen bilgidir
 b) Bedihiyyat: Aklın bir araştırmaya düşmeden, açık,seçik bilgidir
 c) Hadsiyyat: Mütevatir haberlerle oluşan bilgidir
 d) Mücerrebat: Tecrubelerin sonucunda ulaşılan bilgidir
 
SİSTEMATİK KELAM 3.ÜNİTE SORULARI

1-B       2-D       3-A       4-C        5-A        6-D        7-B       8-B         9-C       10-A  
11-D     12-B     13-C     14-D     15-C     16-A     17-A     18-B     19-D        20-C  

                  
Kaynak: Ennas Whatsap Grupları Yönetim Ekibi  ( İzinsiz almak bu emeğin rızasını ihlal etmektir. Bu site üzerinden Kullanabilir faydalanmak isteyenleri sitemize ve whatsap gruplarımıza yönlendirebilirsiniz.
Paylaşımlarımızın sitemiz dışında yayınlanmasını bulmuyor. Hak ihlali yapmamanızı tavsiye ederiz...

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2018, 23:08:26 Gönderen: ღ۩Ennas۩ღ »
Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Her Anımızda Allah için Niyet Edelim ( Allah için )  Yerken , İçerken , Giyerken , Çıkarırken , Gezerken , Dinlenirken Bakarken , Duyarken , Yatarken , Kalkarken , Otururken , Okurken , Yazarken ve daha nicesinde... ( Allah için ) Niyet Edelim.
Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.032


View Profile
Re: Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları
« Posted on: 25 Nisan 2019, 20:59:21 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları rüya tabiri,Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları mekke canlı, Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları kabe canlı yayın, Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları Üç boyutlu kuran oku Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları kuran ı kerim, Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları peygamber kıssaları,Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları ilitam ders soruları, Sistematik Kelam 3.Ünite Soruları önlisans arapça,
Logged
08 Kasım 2018, 23:25:50
Ceren
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 24.349


« Yanıtla #1 : 08 Kasım 2018, 23:25:50 »

Esselamu aleyküm. Rabbım razı olsun bilgilerden kardeşim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
09 Kasım 2018, 00:02:38
Betül Şahin Koü

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 4


« Yanıtla #2 : 09 Kasım 2018, 00:02:38 »

Emeği geçenlerden Allah razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
09 Kasım 2018, 00:24:44
Sevgi.
Dost Üye
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 14.089



« Yanıtla #3 : 09 Kasım 2018, 00:24:44 »

Aleyküm Selâm.  Rabbim bizleri herdaim hâk yolunda faydalı ilimler öğrenmeyi nasip etsin inşaAllah
 Bilgiler için Allah Razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
09 Kasım 2018, 00:49:07
Rabiaincecikkoü

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1


« Yanıtla #4 : 09 Kasım 2018, 00:49:07 »

Emeği geçen herkesten Allah razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &