Bayram hutbesi By: hafiza aise Date: 05 Aðustos 2011, 13:27:14
4— Bayram Hutbesi:
Hz. Peygamber (s.a.) namazý tamamladýðýnda, cemaat saflarýnda otururken onlara karþý dönüp ayakta kendilerine va'zeder, tavsiyelerde bulunur, ne emredilecekse emreder ne yasaklanacaksa yasaklardý. Bu esnada kimilerini gazaya göndermek gerekirse gönderir, bir þeyin yapýlmasýný emredecek olursa emrederdi[1090]' Orada üzerine çýkýp konuþacaðý bir minber yoktu. Medine'deki minberi dýþan çýkardýðý da olmazdý. Toprak üzerinde ayakta durarak halka hitap ederdi.
Câbir diyor ki: "Bir bayram namazýnda Allah Rasûlü (s.a.) ile beraber bulundum. Önce ezansýz ve kâmetsiz olarak hutbeye geçmeden namazý kýldýrdý. Sonra Biiâl'e dayanarak ayaða kalktý. Allah'tan sakýnmayý emredip, O'nun emirlerine uymaya teþvik etti. Halka va'z ve nasihat ettikten sonra yürüdü, kadýnlarýn yanlarýna kadar gitti. Onlara da va'z ve nasihat etti." Hadis, Buharî ve Müslim tarafýndan rivayet edilmiþtir[1091]
Ebu Saîd el-Hudrî anlatýyor: "Hz. Peygamber (s.a.) Ramazan ve Kurban bayramý günlerinde musallaya çýkardý. Ýlk yaptýðý iþ namaz olurdu. Sonra cemaat saflarýnda otururken ayakta onlara dönüp kendilerine vâ'z ve nasihat ederdi." Hadisi, Müslim rivayet etmiþtir[1092]
Yine Ebu Saîd el-Hudrî anlatýyor: Hz. Peygamber (s.a.) bayram günü çýkar, insanlara iki rekât namaz kýldýrýrdý. Selâm verip namazdan çýkýnca, cemaat saflarýnda otuýurken onlara dönüp —devesi— üzerinde durur: "Baðýþ yapýn" buyururdu. En çok baðýþ yapan kadýnlar olur, küpe, yüzük ve neleri varsa verirlerdi. Þayet bir ihtiyacý olur, bir bölük ordu-asker göndermek gereði duyarsa cemaate hatýrlatýrdý. Böyle birþey olmazsa döner giderdi[1093]
Hafýz Bakî b. Mahled'in, bu hadisi Müsned'inde zikrettiðini görünceye kadar bunun bir vehim olduðunu, çünkü Hz. Peygamber'in (s.a.) bayram namazýna, önünde mýzrak götürülür þekilde yaya olarak çýktýðýný sadece kurban bayramý günü (veda haccmda) Minâ'da devesi üzerinde hutbe söylediðini düþünürdüm. Hafýz Bakî b. Mahled bu hadisi Müsned'mde, Ebu Bekir b. Ebî Þeybe -Abdullah b. Nümeyr -Davud b. Kays- Iyâz b. Abdullah b. Sa'd b. Ebu Serh-Ebu Saîd el-Hudrî senediyle "Allah Rasûlü (s.a.) Ramazan bayramý günü çýkar, cemaata þu iki rekât namazý kýldýrýrdý. Selâm verince cemaata döner, onlara: Baðýþ yapýnýz, buyururdu. En çok baðýþ yapan kadýnlar olurdu..." diye rivayet edip hadisin devamýný zikrediyor.
Sonra Hafýz Bakî, Ebu Bekir b. Hallâd -Ebu Âmir- Davud -Iyâz- Ebu Saîd senediyle: "Hz. Peygamber (s.a.) Ramazan bayramý günü çýkar cemaata namaz kýldýrýrdý. Ýlk iþ olarak iki rekât namazý kýldýrdýktan sonra oturan cemaata karþý döner, onlara: Baðýþ yapýnýz, buyururdu." hadisini rivayet edip yukandakine benzer þekilde devamýný zikrediyor. Hadisi ayný se-nedle, ancak senetteki Ebu Küreyb -Ebu-Üsâme- Davud farkýyla, Ýbn Mâ-ce de rivayet etmiþtir[1094] Herhalde Câbir'in de: "Bilâl'e dayanarak ayaða kalktý" sözünde olduðu gibi "sonra ayaküstü durdu," þeklinde olup, kâtip tarafýndan yapýlan bir hata ile "devesi üstünde" þekline çevrilmiþ olsa gerektir. Allah en iyi bilendir.
Soru: Buharî ve Müslim Sû/î/Vý'Ierinde îbn Abbas'ýn þöyle anlattýðýný rivayet ederler: "Ben Ramazan bayramý namazýnda Hz. Peygamber (s.a.) ile, Ebu Bekir, Ömer ve Osman -Allah onlardan razý olsun- ile beraber bulundum. Hepsi de namazý hutbeden önce kýldýrýrlar, sonra hutbe okurlardý. Allah Rasûlü (s.a.) hutbeden indi. -Eliyle erkeklere oturun diye iþaret ettiði hâlâ gözümün önündedir.- Sonra erkeklerin saflarýný yararak kadýn saflarýna kadar gitti. Bilâl de beraberinde idi. Hz. Peygamber (s.a.): 'Ey Peygamber! Mü'min kadýnlar sana gelip de Allah'a hiçbir þeyi ortak koþmamak üzere biat etmek isterlerse../ âyetin[1095] sonuna kadar okudu. [1096]
Yine Buhârî ve Müslim'in Sahih'lennde C^bir'den nakledilen diðer bir hadise göre: "Hz. Peygamber (s.a.) ayaða kalktý önce namaz kýldýrdý. Sonra ardýndan cemaata hitap etti. Allah'ýn Peygamberi fs.a.) hutbeyi bitirip indi. Kadýnlarýn yanlarýna kadar geldi, onlara va'z etti...[1097]
Bu hadisler, Hz. Peygamber'in (s.a.) bir minber yahut devesi üzerinde hutbe okuduðunu gösterir. Belki de kerpiç, çamur veya buna benzer bir þeyden onun için bir minber yapýlmýþ olabilir?
Cevap: Bu iki hadisin sahih olduðunda þüphe yoktur. Yine Mescid-i Nebevî'deki minberin dýþarý çýkartýlmadýðýnda ve onu ilk defa Mervan b. Hakem'in dýþarý çýkartmýþ olduðunda, hatta ona bu yüzden karþý gelindiðinde de þüphe yoktur. Kerpiç ve çamurdan yapýlan minbere gelince; Buharý ve Müslim'in Sahih'lerinde naklettikleri üzere böyle bir minberi ilk olarak yapan -Mervan'm Medine emirliði sýrasýnda- Kesîr b. Salt olmuþtur.[1098] Herhalde Hz. Peygamber (s.a.) musallada yüksekçe kürsü üzerinde dururdu. Sonra oradan aþaðý iner, kadýnlarýn yanýna giderdi. Karþýlarýnda durur, onlara hitap eder; va'z ve nasihatta bulunurdu. Allah en iyi bilendir.
Bütün hutbelerine Allah'a hamdederek baþlardý. Bayram hutbelerinde tekbirle baþladýðýna dair bir tek hadis bile nakledilmemiþtir. Yalnýz Ýbn Mâce, Sünen'mdt Peygamberimizin müezzini Sa'd el-Karaz'dan nakleder ki. Allah Rasûlü (s.a."i hutbe aralarýnda ve bayramlardaki hutbelerde çokça tekbir getirirdi.[1099] Bu hadis, Hz. Peygamber'in (s.a.) bayram hutbesi' ne tekbirle baþladýðýna delil olmaz.
Bayramlarda ve yaðmur duasýnda okunan hutbelere hangi sözle baþlanýlacaðýnda âlimler farklý görüþler ileri sürmüþlerdir. Kimileri her ikisine de tekbirle baþlanacaðýný, kimileri yaðmur duasý hutbesine istiðfar ederek baþlanacaðýný ve kimileri de her ikisine Allah'a hamdederek baþlanacaðýný söylemiþtir. Þeyhülislâm Ýbn Teymiye diyor ki: Doðru olan bu üçüncüsü-dür. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.): "Allah'a hamdla baþlanýlmayan her önemli iþ sonuçta eksiktir. "[1100] buyurmuþtur.
Bütün hutbelerine Allah'a hamdederek baþlardý.
Hz. Peygamber (s.a.) bayram namazýna katýlan kimseleri, hutbeyi dinlemek için oturmakla gitmek arasýnda serbest býrakmýþtýr. Bayram cumaya denk geldiðinde onlara bayram namazýyla yetinebileceklerini ,cumaya gelmelerinin gerekli olmadýðýný bir ruhsat olarak bildirmiþtir.[1101]
[1090] Buharî, 13/6.
[1091] Buharý, 13/7; Müslim, 885.
[1092] Müslim, 889.
[1093] Ýsnadý sahihtir. Az aþaðýda müellif, seneddeki râvileri söyleyecektir.
[1094] tbn Mâce, 1288. Ýsnadý sahihtir. Ahmed, Müsned, 3/36, 42, 54; Abdürrezzak, Musan-nef, 5634; Beyhakî, Sünen, 3/297.
[1095] Mümtehine: 60/12. '
[1096] Buharý, 13/19; Müslim, 884; Ebu Davud, 1143 ve 1144; Nesâî, 3/184; Ýbn Mâce, 1273.
[1097] Buharý, 13/19; Müslim, 885; Ebu Davud, 1141.
[1098] Buharý, 13/6; Müslim, 889; Ebu Davud, 1140; ibn Mâce, 1275. Kesîr b. Salt b. Ma'-dîkerb, Abdülmelik b. Mervan'ýn mektup kâtibiydi.
[1099] îbn Mâce, 1287. Senedi zayýftýr.
[1100] Ahmed, Müsned, 8697; Ebu Davud, 4840; tbn Mâce, 1894; îbn Hibbân, 1/135. Senedi zayýftýr.
[1101] Ebu Davud, 1073; Ýbn Mâce, 1311: Ebu Hureyre'nin rivayetine göre Allah Rasûlü (s.a.) buyurdular ki: "Bu gününüzde iki bayram bir araya geldi. Dileyen cumayý kýlmayabilir. Biz cumayý kýlarýz." Senedi hasendir. Busîrî, Zevâiifde sahih olduðunu söylemiþtir. Bu konuda þu kaynaklarda da hadisler vardýr: Ahmed 4/372; Ebu Davud, 1070; Nesâî, 3/194; Ýbn Mâce, 1310 ve 1312. Ýbn Kudâme, el-Muðnî (2/358)'de diyor ki: Bayram cuma gününe
rastlarsa, Ýmam {devlet baþkaný) dýþýnda, bayram namazým kýlanlardan cumanýn farziyeti düþer. Ama cumayý kýldýracaðý kimseler bulunmamasý hali dýþýnda imamdan farziyet asla düþmez. Denildi ki: Ýmama bu durumda farz olup olmamasý hususunda iki görüþ vardýr: 1- Düþeceðini söyleyenler; Þa'bî, Nehaî ve Evzâ-î'dir. Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, Saîd, Ýbn Ömer, Ýbn Abbas ve Ýbn Zübeyr'in de bu görüþte olduðu söylenmektedir. 2- Fakihlerin çoðunluðu farz olur diyor.
Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 1/416-419.
Ynt: Bayram hutbesi By: semih7/a Date: 25 Aralýk 2014, 19:42:18
hutbeler sadece ramazanda degýl cuma gunu kýlýnan cuma namzlarýndada okunur
Ynt: Bayram hutbesi By: saniye Date: 25 Aralýk 2014, 19:59:28
Esselamu aleykum ve rahmetullahi. Efendimiz Bayram cumaya denk geldiðinde bayram namazý ile yetinip cumaya gelmemelerini müminlere ruhsat olarak bildirmiþtir. Bu bilgiyi ilk defa duydum. Rabbim razý olsun.
Ynt: Bayram hutbesi By: HALACAHAN Date: 05 Temmuz 2016, 13:04:43
Aleykum selam..Rabbim en güzel.bayaramlara ulasmamizi nasip eylesin..Efendimizin sunneti çerçevesinde yaþamamýzý nasip eylesin ..Amin..
Ynt: Bayram hutbesi By: ceren Date: 05 Temmuz 2016, 21:17:01
Aleykumselam.Rabbim tum islam alemine bayramin hurmetine birlik beraberlik ve baris nasip etsin.Islam adina hizmet etmeyi nasip etsin inþallah...
radyobeyan