Zadul Mead
Pages: 1
Cenaze tekbirleri By: hafiza aise Date: 04 Aðustos 2011, 16:40:31
7— Cenaze Tekbirleri:

 

Cenaze namazýnda dört tekbir alýrdý. Beþ tekbir aldýðý da sahih yolla rivayet edilmiþtir. Onun vefatýndan sonra sahabîler dört, beþ veya altý tek­birle kýldýrýrlardý. Bir keresinde Zeyd b. Erkam beþ tekbir almýþ ve Hz. Peygamber'in (s.a.) de beþ tekbir aldýðýný söylemiþti. Bu rivayeti Müslim aktarmýþtýr.[1253]

Ali b. Ebî Tâlib (r.a.), Sehl b. Huneyf'in cenaze namazýný altý tekbirle kýldýrdý.[1254] Bedir savaþýna katýlanlara altý, diðer sahabîlere beþ ve öteki insanlara dört tekbir alýrdý. Bu rivayeti Dârakutnî nakletmiþtir.[1255]

Saîd b. Mansûr, Hakem b. Uteybe'nin: "Bedir savaþýna katýlanlara beþ, altý, yedi tekbir alýrlardý."dediðini aktarmaktadýr. Bunlar sahih haber­lerdir. Bu çeþit farklý uygulamalardan menetmek için bir sebep yoktur. Hz. Peygamber (s.a.) dört tekbirden fazlasýný yasaklamamýþ, bilakis bu artýrma iþini hem kendisi, hem de kendisinden sonra ashabý uygulamýþtýr.

Dört tekbirden fazlasýný yasak sayanlarýn delilleri:

1- Bu görüþü savunanlardan kimisi Ýbn Abbas'ýn naklettiði: "Hz. Pey­gamber (s.a.) en son kýldýrdýðý cenaze namazýnda dört tekbir aldý" hadisi-ni[1256] delil olarak ele almýþ ve: "Ýþte bu, iki halin sonuncusudur. Sonuncu olana uyulur. Hz. Peygamber'in (s.a.) en son yaptýðý da budur.'-' demiþ-tir.Oysa bu hadis hakkýnda Hallâl, el~îlel adlý eserinde þöyle demektedir: Harb'in bana haber verdiðine göre, îmam Ahmed'e Ebu'l-Müleyh-Meymûn-Ýbn Abbas senediyle rivayet edilen bu hadisi sormuþlar, o da þu cevabý vermiþ: "Bu yalandýr, ash yoktur. Bunu yalnýzca Muhammed ,b. Ziyâd et-Tahhân rivayet etmiþtir. O da hadis uydururdu."

2- Meymûn b. Mihrân, Ýbn Abbas'tan þu hadisi rivayet eder: "Melek­ler, Hz. Âdem'in (a.s.) cenaze namazýný kýldýrdýklarýnda dört tekbir aldýlar ve; Ey âdemoðullarý! Bu sizin sünnetinizdir, dediler." Oysa bu rivayet hak­kýnda el-Esrem diyor ki: Mekke'de oturan Nisâburlu Muhammed b. Muâ-viye'nin adý geçince Ebu Abdillah (Ahmed b. Hanbel)'in: "Kanaatimce onun hadisleri uydurmadýr" dediðini iþittim. Ardýndan Ahmed, bu uydurma ha­disler cümlesinden olmak üzere onun, fibu'Ý-Müleyh-Meymûn b. Mihrân-Ýbn Abbas senediyle naklettiði "Melekler, Hz. Âdem'in cenaze namazýný kýldýrdýklarýnda dört tekbir aldýlar." hadisini söylemiþti. Ebu Abdillah bu­nu çok büyülttü ve dedi ki: "Ebu'l-Müfeyh hadis konusunda çok doðru birisidir. Böyle bir rivayette bulunmakta Allah'tan son derece çekinen bir þahýstýr."

3-  Beyhakî'nin Yahya yoluyla Übeyy'den naklettiðine göre Hz. Pey­gamber (s.a.) buyurdular ki; "Melekler, Âdem'in cenaze namazým kýldýklarýnda dört tekbir aldýlar ve: Ey âdemoðullan! Bu sizin sünnetinizdir, dc4 diler." Bu hadis sahih deðildir[1257] hem merfû, hem mevkuf olarak riva­yet edilmiþtir.

Muaz'm arkadaþlarý beþ tekbir alýrdý. Alkame diyor ki: Abdullah b.! Mes'ûd'a: "Muaz'ýn Þam'dan gelen arkadaþlarýndan bazýlarý ölülerine beþ tekbir alýyorlar" dedim. Abdullah da: "Ölüye tekbir alma konusunda bir vakit ( = sýnýrlama) yoktur. Ýmam tekbir aldýkça sen de al; imam býrakýnca sen de býrak." dedi.[1258] 


[1253] Müslim, 957; Tirmizî,  1023; Ebu Davud, 3157; Nesâî, 4/72; Ýbn Mâce,  1505.

[1254] Beyhakî, Sünen, 4/36. Rivayetin isnadý sahihtir. Buharý, Sahih'inin Kitâbu'l-Megâzî bölümünde, Sehl b. Huneyf'in cenaze namazýný Hz. Ali'nin kýldýrýp "O, Bedir savaþý­na katýldý" dediðini rivayet etmiþ, ama tekbir sayýsýný belirtmemiþtir. Hafýz Ýbn Hacer, Fethu'l-Bârî (7/245)'de þunlarý yazýyor: Ebu Nuaym, Müstahrec'Ðz Buharý'den bu se-nedle hadisi veriyor ve orada "Hz. Ali beþ tekbir aldý." ilâvesini ekliyor. Begavî, Mu'cemu's-Sahâbe'de Muhammed b. Abbâd'dan bu senedle; Ýsmaîlî, Berkânî ve Hâ­kim yine onun yoluyla: "Altý tekbir aldý" þeklinde rivayet ediyorlar. Yine ayný þekilde Buhârî, Tarih'te Muhammed b. Abbâd'dan rivayet etmiþtir. Saîd b. Mansûr da Ýbn Uyeyne'den rivayet etmiþ ve "Beþ tekbir aldý" metniyle vermiþtir. Hâkim bu rivayete: "Hz. Ali bize baktý ve: O, Bedir savaþýna katýlanlardandýr, dedi" ilâvesini getiriyor. Hz. Ali (r.a.): "O, Bedir savaþýna katýldý." sözüyle, Bedir savaþýna katýlanlarýn her þeyde, hatta cenazede alýnan tekbirlerde bile diðer insanlara karþý bir üstünlükleri var­dýr demeye getiriyor. Bu da gösterir ki, tekbirin dört olduðu onlarca da meþhur bir konu olup ayný zamanda sahabenin çoðunluðunun görüþüdür. Bazýlarýndan tekbirin beþ olduðu rivayet edilmiþtir. Bu konuda Müslim'in SahÝh'inde Zeyd b. Erkam'dan merfû' bir hadis rivayet edilmiþtir. Yukarýda geçtiði üzere Enes: "Cenaze tekbiri üç­tür. Birincisi baþlangýç tekbiridir" demiþtir, tbn Ebî Hayseme baþka bir senedle merfû' olarak rivayet eder ki; Hz. Peygamber (s.a.) dört, beþ, altý, yedi veya sekiz tekbirle kýldýnrdý. Necâþî ölünce dört tekbir aldý ve ölünceye kadar da bunda sebat etti. Ebu Ömer (Ýbn Abdilber) diyor ki: "Cenazeye dört tekbir getirileceðinde icmâ' kesinleþ­miþtir. Ýbn Ebî Leylâ dýþýnda þehirlerin (ileri gelen) fakîhlerinden hiçbirinin beþ tekbir­le kýlýnýr dediðini bilmiyoruz". Mebsût'ta hanefîlerden Ebu Yusuf'tan da (Ýbn Ebî Leylâ'nýn görüþünün) benzeri bir görüþ rivayet edilmiþtir. Nevevî, Þerhu'l-Mühezzeb'de diyor ki: Sahabe arasýnda görüþ ayrýlýðý vardý, sonra yok oldu. Dört tekbirle kýlýnaca­ðýnda Ýcmâ' ettiler. Ancak imam beþ tekbîr alsa -unutarak almýþsa- namazý bâtýl ol­maz. Doðru görüþe göre kasten almýþ olsa da yine bâtýl olmaz. Fakat doðru olan görüþe göre arkadaki cemaat imama uymaz. En iyi bilen Allah'dýr.

[1255] Dârakutnî, 2/73; Tahâvî,  i/287; Beyhakî, 4/37. Senedi sahihtir.

[1256] Beyhakî, 4/37. Hadis zayýftýr. Beyhakî diyor ki: Bu metin, hepsi de zayýf baþka sened-lerle de rivayet edilmiþtir. Ancak sahabenin -Allah onlardan razý olsun- çoðunluðunun dört tekbirde görüþ birliðine varmalarý buna delil gibidir.

[1257] Beyhakî, 4/36. Hadis zayýftýr.

[1258] Abdürrezzak, Musannef, 6403; Beyhakî, 4/37; Ibn Hazm, Muhaüâ, 5/126. Senedi sahihtir.

Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 1/484-486.


radyobeyan