Peygamberimizin umreleri By: hafiza aise Date: 28 Temmuz 2011, 14:07:49
HAC VE UMRE
HZ. PEYGAMBERÝN (S.A.) HAC VE UMRELERÝNDEKÝ
TATBÝKATI
A) HZ. PEYGAMBER'ÝN (S.A.) UMRELERÝ
Hz. Peygamber (s.a.) hicretten sonra hepsi de Zilkade ayýnda olmak üzere toplam dört umre yaptý:
Birincisi, Hudeybiye umresi: îlk umresi olup hicretin altýncý senesinde yapmýþtýr. Müþrikler Beytullah'ý ziyaretten onu engelleyince, Hudeybiye'de engellendiði yerde develeri kurban etti. Hem kendisi, hem de ashabý baþlarýný týraþ ettirdiler. Ýhramlarýný çýkartýp o sene Medine'ye geri döndüler.[232]
Ýkincisi, ertesi sene yaptýðý kaza umresi (umreîü'l-kadýyye): Mekke'ye girip orada üç gün kaldý. Sonra umresini tamamlayýp oradan ayrýldý. Bu umrenin, geçen sene alýkonulduðu umrenin kazasý mý, yoksa yeni baþtan bir umre mi olduðu konusunda âlimler iki farklý görüþ ileri sürmüþlerdir. Ýmam Ahmed'den her ikisi de rivayet edilmiþtir: 1) Kaza umresidir. Ebu Hanife'nin (r.h) görüþü budur. 2) Kaza umresi deðildir. Mâlik (r.h.) de bu görüþtedir. Kaza olduðunu söyleyenler delîl olarak "Bu umre, kaza umresi diye isimlendirilmiþtir. Bu isim hükme baðlý olarak verilmiþtir." diyorlar. Diðerleri ise derler ki: Buradaki "kaza" kelimesi borcunu ödemek, kaza etmek anlamýndaki "kadâ" fiilinden deðil, "mukâzât- antlaþma" kelimesinden gelmektedir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.) bu umre için Mek-kelilerle antlaþma yapmýþtýr. Bu yüzden "umreîü'l-kadýyye = hüküm umresi" diye adlandýrýlmýþtýr. Beytullah'ý ziyaretten ahkonanlarýn sayýsý 1400 idi. Bunlarýn hepsi umretü'l-kadýyyede Hz. Peygamber (s.a.) ile birlikte deðildi. Þayet bu umre, kaza umresi olsaydý bunlardan hiçbiri geri kalmazdý.
Bu görüþ daha doðrudur. Zira Allah Rasûlü (s.a.) beraberinde bulunan kimselere umreyi kaza etmelerini emr etmemiþtir.[233]
Üçüncüsü, haccýyla birlikte yaptýðý umre: Ýnþallah, yakýnda vereceðimiz on[234] küsur delilden anlaþýlacaktýr ki, Hz. Peygamber (s.a.) "kýran hac-cý"[235] yapmýþtýr.
Dördüncüsü, Cirâne'den yaptýðý umre: Huneyn'e çýkýp Mekke'ye geri döndüðünde Cirâne'den (ihrama girerek) Mekke'ye geldi, umresini yaptý.[236]
Sahihayn'da, Enes b. Mâlik'in þöyle dediði rivayet edilir: "Allah Rasûlü (s.a.) dört umre yapmýþtýr. Hac ile birlikte yaptýðý umre dýþýnda umrelerinin hepsini Zilkade ayýnda yapmýþtýr. 1) Hudeybiye'den yahut Hudeybi-ye zamaný (hicretin altýncý yýlýnda) Zilkade ayýnda yaptýðý umre, 2) Ertesi sene Zilkade ayýnda yaptýðý umre, 3) Huneyn ganimetlerini taksim ettiði yer olan Cirâne'den (ihrama girip) Zilkade ayýnda yaptýðý umre, 4) Haccý ile beraber yaptýðý umre,"[237] Bu hadis Sahihayn'da Berâ b. Âzib'den rivayet edilen: "Allah Rasûlü (s.a.) haccetmeden evvel Zilkade ayýnda iki kere umre yaptý." hadisi'[238]' ile çeliþmez. Çünkü Berâ bu sözüyle tamamlanan ve hacdan ayrý yapýlmýþ olan müstakil umreyi kasdetmektedir. Kuþku yok ki, Hz. Peygamber'in (s.a.) bu þekilde yaptýðý umre ikidir. Zira kýran hac-cýnda yapýlan umre müstakil deðildir. Hudeybiye umresini yapmaktan da Hz. Peygamber (s.a.) engellendi ve bu umreyi tamamlamasýna (Mekke müþrikleri tarafýndan) mani olundu. Bundan dolayý Ýbn Abbâs: "Allah Rasûlü (s.a.) dört umre yaptý: 1- Hudeybiye umresi, 2- Ertesi seneki kaza umresi, 3- Üçüncüsü Ci'râne'den (ihrama girip) yaptýðý umre, 4- Dördüncüsü hac-cýyla birlikte yaptýðý umre" demiþtir.[239] Bu hadisi Ýmam Ahmed kaydetmiþtir.
Haccýyla birlikte yaptýðý dýþýndaki umrelerini Zilkade ayýnda yaptýðým ifade eden Enes hadisi ile, "Allah Rasûlü (s.a.) Zilkade ayý dýþýnda umre yapmamýþtýr." þeklinde Âiþe ve Ýbn Abbas'tan rivayet edilen hadis arasýnda bir çeliþki yoktur. Çünkü kýran haccý ile birlikte yapýlan umrenin baþlangýcý Zilkade ayýna, sonu ise haccýn bitimiyle beraber Zilhicce ayýna rastlamaktadýr. Âiþe ile îbn Abbas baþlangýcýný, Enes ise bitimini haber vermektedir.
Abdullah b. Ömer'in (r.a.) "Hz. Peygamber (s.a.) birisi Recep ayýnda j olmak üzere dört umre yaptý." sözü ise bir yanýlgýdýr. Onun bu sözü Hz. Âiþe'nin kulaðýna gidince dedi ki: "Allah, Ebu Abdurrahman (Ýbn Ömer)'a rahmet etsin! Allah Rasûlü'nün (s.a.) yaptýðý her umrede muhakkak kendisi hazýr bulunmuþtur. Oysa Hz. Peygamber (s.a.) Recep ayýnda katiyen umre yapmamýþtýr."[240]
Dârakutnî, Hz. Âiþe'nin þöyle dediðini aktarýr: Allah Rasûlü (s.a.) ile beraber umre yapmak için Ramazan'da yola çýktým. O, orucunu yedi, ben tuttum; o, namazýný kýsaltarak kýldý, ben tam kýldým. Dedim ki: "Anam-babam yoluna feda! Sen orucunu yedin, ben tuttum. Sen namazýný kýsaltarak kýldýn, ben ise tam kýldým." Bu sözlerim üzerine bana: "Ýyi etmiþsin, ya Âiþe!" buyurdu.[241] Bu hadis, yanlýþtýr. Zira Allah Rasûlü (s.a.) kesinlikle Ramazan'da umre yapmamýþtýr. O'nun umrelerinin sayýlarý ve zamaný bellidir. Biz diyoruz ki: Allah, mü'minlerin annesi Hz. Âiþe'ye rahmet etsin! Allah Rasûlü (s.a.) katiyen Ramazan'da umre yapmamýþtýr. Oysa Hz. Âiþe'nin (r.a.) kendisi: "Allah Rasûlü (s.a.) Zilkade ayý dýþýnda umre yapmadý." demiþtir.[242] Bu hadisi Ýbn Mâce vs. muhaddisler rivayet etmiþlerdir.
Ýhtilâf yoktur ki, Hz. Peygamber'in (s.a.) umreleri dördü geçmemektedir. Þayet Recep ayýnda umre yapmýþ olsaydý umrelerinin sayýsý beþ; Ramazan'da da yapmýþ olsaydý, sayýlarý altý olurdu. Ancak yaptýðý umrelerin birini Recep, birini Ramazan ve birini de Zilkade ayýnda yapmýþtýr demek mümkünse de böyle bir þey olmamýþtýr. Enes (r.a.), Ýbn Abbas (r.a.) ve Hz. Âiþe'nin (r.a.) söyledikleri gibi, Hz. Peygamber'in (s.a.) ancak Zilkade ayýnda umre yaptýðý bir gerçektir. Ebu Davud, Sünen'inde Hz. Âiþe'den "Hz. Peygamber (s.a.) Þevval a'yýnda umre yaptý" hadisini rivayet eder.[243] Þayet bu rivayet saðlamsa, herhalde bu, Hz. Peygamber'in (s.a.) Þevval ayýnda yola çýkmýþ olup da Cirâne'den yaptýðý umre olacaktýr. Ancak Hz. Peygamber (s.a.) orada Zilkade ayýnda' ihrama girmiþtir. [244][232] Buharî, 64/35.
[233] Süheylî diyor ki: Kaza umresi denmesinin sebebi, Hz. Peygamber'in (s.a.) bu umre için Kureyþle anlaþma yapmýþ olmasýdýr, yoksa O'nun engellendiði umrenin kazasý olduðundan bu ismi almýþ deðiidýr. Çünkü bozulmuþ deðildi ki, kazasý vadp olsun. Aksine o da umre idi. Bundan dolayý Hz. Peygamber'in (s.a.) yaptýðý umreleri dört saymýþlardýr. Bu umrenin "kýsas" diye adlandýrýlmasý da bu görüþün tercih sebeblerin-dendir. Allah Teâlâ buyuruyor ki: "Haram ay, haram aya mukabildir. Haramlar kýsas (karþýhklý)dýr." (Bakara, 2/194). Ýbn Cerîr ve Abd b. Humeyd'in Mücâhid'den sahih senedle rivayetleri üzere bu âyet, bu umre hakkýnda inmiþtir. Meðâzî adlý eserinde Süleyman et-Teymî, bunun kesin olduðunu söylemiþtir.
[234] Yazar burada "on" diyor; ama ileride yirmiyi aþkýn delil zikrediyor.
[235] Üç türlü hac ibadeti vardýr: 1) îfrâd: Kelime olarak telcyapma, birleme ve ayýrmak anlamlarýna gelir. Dinî terim olarak ifrâd, yanhz hacca niyetlenip ihrama girmek ve dileyen için hac vazifelerini tamamladýktan sonra umre yapmak anlamýna gelir; bunun caiz olduðunda ihtilâf yoktur. 2) Kýran: Kelime anlamý yaklaþtýrmak, birleþtirmek, baðlamak olan kýran, hac ve umreye birlikte niyetlenip ihrama girmek —bunun da caiz olduðunda ittifak vardýr— yahut önce umreye niyetlenip ihrama girmek, sonra bu umreye haccý da ilâve etmek veya bunun aksini yapmak demektir ki bu ihtilaflýdýr. 3) Temettü': Faydalanmak anlamýna gelen bu kelime, dinî terim olarak hac aylarýnda umre yapýp sonra bu umre ihramýndan çýkmak ve o sene hacca niyetlenip ihrama girmek demektir. Selefin örfünde temettü' kelimesi kýran için de kullanýlmaktaydý. Nevevî, her üç türün caiz olduðunda icmâ bulunduðunu hikâye etmiþ ve bazý sahabeler tarafýndan temettü' haccýnýn yasaklandýðý yolundaki haberleri te'vil etmiþtir. Bk. Þevkânî, Neylü'l-Evtâr, 4/346.
[236] Tirmizî, 935; Ebu Davud, 1996; Nesâî, 5/199-200. Senedinde Saîd b. Müzâhim adýnda tartýþmalý bir râvi vardýr. Ýbn Hibbân onun sika olduðunu söylemiþ ve Tirmizî bu hadisi hasen saymýþtýr. Diðer râvileri sikadýr.
[237] Buharî, 26/3, 56/186, 64/35; Müslim, 1253; Tirmizî, 815; Ebu Davud, 1994.
[238] Buharý, 26/3, 28/17, 53/6, 64/43. Tahkikçiler hadisi Müslim'de bulamadýklarýný kaydetmektedirler.
[239] Ahmed, Müsned, 2211; Tirmizî, 816; Ýbn Mâce, 3003; Ebu Davud, 1993. Senedi sahihtir.
[240] Buharý, 26/3; Müslim, 1255; Tirmizî, 936. Müslim, þu ilâveyi kaydediyor: "jbn Ömer, (Hz. Âiþe'nin bu sözlerini) Ýþitiyordu. Ne hayýr dedi, ne de evet." Hz. Âiþe, onun ne kadar unutkan olduðunu göstermek için bu þekilde mübalaðalý bir ifade kullanmýþtýr. Nevevî (r.lý.) diyor ki; Ýbn Ömer'in, Hz. Âiþe'nin bu sözlerine sükût etmesi, kendisinin karýþtýrdýðýna yahut unuttuðuna yahut da þüphe ettiðine delildir. Ktýrtubî diyor ki: Hz. ÂÝþe'ye karþý gelmemesi kendisinin yanýlgý içinde bulunduðuna ve kendi görüþünden Hz. Âiþe'nin görüþüne döndüðüne delildir.
[241] Dârakutnî (2/188), el-Alâ b. Züheyr — Abdurrahman b. Esved — babasý — Hz. Âiþe senediyle rivayet etmiþtir. Hafýz Ýbn Hacer, Fethu'i-BârTdz (3/480) müellifi tenkit ederek Hz. Âiþe'nin "Ramazan'da" sözünün "çýktým" sözüyle baðlantýlý olduðunu söylemiþtir ki, o zaman Mekke fethi yolculuðu kastedilmiþ olur. Çünkü bu yolculuk Ramazan'da idi. Hz. Peygamber (s.a.) o sene Cirâne'den ama Zilkade ayýnda umre yaptý, Dârakutnî, el-Alâ b. Züheyr'e kadar bir baþka isnâdla hadisi rivayet etmiþ, ama senedde ne "babasýndan" demiþ, ne de hadisin metninde "Ramazan'da" demiþtir.
[242] Ýbn Mâce, 2997. Râvileri sikadýr.
[243] Ebu Davud, 1991. Senedi sahihtir. .
[244] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 2/111-114.
Ynt: Peygamberimizin umreleri By: yagmur_7-c Date: 31 Ocak 2014, 13:16:32
Aleyküm selam;
Allah peygamber efendimize umreyi nasip etti, bizleri de bunla þereflendirsin.
Hz. Peygamber (s.a.) hicretten sonra hepsi de Zilkade ayýnda olmak üzere toplam dört umre yaptý:
Birincisi, Hudeybiye umresi: îlk umresi olup hicretin altýncý senesinde yapmýþtýr. Müþrikler Beytullah'ý ziyaretten onu engelleyince, Hudeybiye'de engellendiði yerde develeri kurban etti. Hem kendisi, hem de ashabý baþlarýný týraþ ettirdiler. Ýhramlarýný çýkartýp o sene Medine'ye geri döndüler.[232]
Ýkincisi, ertesi sene yaptýðý kaza umresi (umreîü'l-kadýyye): Mekke'ye girip orada üç gün kaldý. Sonra umresini tamamlayýp oradan ayrýldý. Bu umrenin, geçen sene alýkonulduðu umrenin kazasý mý, yoksa yeni baþtan bir umre mi olduðu konusunda âlimler iki farklý görüþ ileri sürmüþlerdir. Ýmam Ahmed'den her ikisi de rivayet edilmiþtir: 1) Kaza umresidir. Ebu Hanife'nin (r.h) görüþü budur. 2) Kaza umresi deðildir. Mâlik (r.h.) de bu görüþtedir. Kaza olduðunu söyleyenler delîl olarak "Bu umre, kaza umresi diye isimlendirilmiþtir. Bu isim hükme baðlý olarak verilmiþtir." diyorlar. Diðerleri ise derler ki: Buradaki "kaza" kelimesi borcunu ödemek, kaza etmek anlamýndaki "kadâ" fiilinden deðil, "mukâzât- antlaþma" kelimesinden gelmektedir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.) bu umre için Mek-kelilerle antlaþma yapmýþtýr. Bu yüzden "umreîü'l-kadýyye = hüküm umresi" diye adlandýrýlmýþtýr. Beytullah'ý ziyaretten ahkonanlarýn sayýsý 1400 idi. Bunlarýn hepsi umretü'l-kadýyyede Hz. Peygamber (s.a.) ile birlikte deðildi. Þayet bu umre, kaza umresi olsaydý bunlardan hiçbiri geri kalmazdý. :)
Ynt: Peygamberimizin umreleri By: Emirhan7c Date: 22 Aralýk 2014, 20:48:15
Haccýyla birlikte yaptýðý dýþýndaki umrelerini Zilkade ayýnda yaptýðým ifade eden Enes hadisi ile, "Allah Rasûlü (s.a.) Zilkade ayý dýþýnda umre yapmamýþtýr." þeklinde Âiþe ve Ýbn Abbas'tan rivayet edilen hadis arasýnda bir çeliþki yoktur. Çünkü kýran haccý ile birlikte yapýlan umrenin baþlangýcý Zilkade ayýna, sonu ise haccýn bitimiyle beraber Zilhicce ayýna rastlamaktadýr. Âiþe ile îbn Abbas baþlangýcýný, Enes ise bitimini haber vermektedir.
ALLAH (c.c) peygamber (s.a.v.) efendimize hacca gitmeyi nasip ettiði gibi, bizleride inþALLAH layýkýyla hac yapmayý nasip eder.
Ynt: Peygamberimizin umreleri By: Kaan8/B Date: 26 Aralýk 2014, 21:23:23
Allah herkeze gitmeyi nasip etsin
Ynt: Peygamberimizin umreleri By: RAMAZAN 7/D Date: 03 Þubat 2015, 13:45:17
AleykümüsSelam. Peygamber Efendimizin gittiði gibi bizlere de ALLAH hacca ve umreye gitmeyi nasip etsin.
Ynt: Peygamberimizin umreleri By: damla6d Date: 14 Ocak 2016, 16:04:27
Aleykumusselam..Ýhramdan çýkmak için erkeklerin saçlarýný traþ etmesi ve bayanlarýn ise ucundan aldýrmasý uygundur..ÝnþAllah allah c.c. izin verirse bende gitmek isterim..Ama þimdi deðil biraz daha büyüyünce..Allah c.c. razý olsun..
Ynt: Peygamberimizin umreleri By: ikranur 7d Date: 14 Ocak 2016, 16:08:43
selamun aleyküm.
peygamber efendimiz (s.a.) hicretten sonra Zilkade ayýnda toplam dört umre yaptý. paylaþým için teþekkürler .
Allah c.c. razý olsun.