Zadul Mead
Pages: 1
Ekmek By: hafiza aise Date: 10 Haziran 2011, 16:33:29
25— Hubz Ekmek:

 

Sahihayn 'da sabit olan bir hadiste Hz. Peygamber (sia.) þöyle buyurmuþ­tur: "Kýyamet gününde yer bir çörek olacak. Onu Cebbar, kendi yed-i kud­reti ile sizden birinizin seferde çöreðini elden ele çevirdiði gibi, cennetliklere ikram olmak üzere çevirecektir."[56]

Ebu Davud, Sünen 'inde Ýbn Abbas'tan (r.a.) rivayet eder: "Hz. Pey-gamber'in (s.a.) en çok sevdiði yemek, ekmekten yapýlan tirid ile hays (yani hurma ve yaðýn karýþtýrýlmasýndan yapýlan) tirid idi."[57]

Yine Ebu Davud, Sünenindi Ýbn Ömer'den (r.a.) þöyle rivayet eder: Hz. Peygamber (s.a.): "Keþke þimdi yanýmda esmer buðdaydan, tereyaðý ve süte banýlmýþ beyaz bir ekmek olsa!" buyurdu. Orada hazýr bulunanlardan birisi kalktý ve onu hazýrladý ve getirdi. Hz. Peygamber: "Bu yað ne içerisindey­di?" diye sordu. Adam: "Keler derisinden yapýlmýþ bir kapta." dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.): "Onu kaldýr!" buyurdu[58]

Beyhakî, Hz. Âiþe'den merfû olarak rivayet ediyor: Buna göre Hz. Pey­gamber (s.a.): "Ekmeðe ikram ediniz. Ona ikramdan birisi de o varken katýk beklememektedir.''[59] Hadisin mevkuf olmasý daha uygundur. Merfûluðu sa­bit deðildir.

Ekmeðin býçakla kesilmesinin yasaklandýðý hadisin aslý esasý yoktur. Ri­vayet edilen sadece etin býçakla kesilmesini yasaklama hakkýndýdýr, onun da aslý esasý yokdur.

Mühennâ þöyle der: Ýmam Ahmed'e, Hz. Âiþe'den nakledilen "Eti bý­çakla kesmeyiniz. Çünkü o Acemlerin iþlerindendir."[60] hadisini sordum.

"Sahih deðildir. Böyle bir hadis bilinmemektedir. Amr b. Ümeyye hadisi bu­nun aksini ifade etmektedir." dedi. Buna göre Hz. Peygamber (s.a.): "Ko­yun etini keserdi."[61] Yine Amr b. Ümeyye hadisinde: "Muðîre, Hz. Pey-gamber'i misafir ettiðinde, Hz. Peygamber (koyunun) böðrünü emretmiþ ve piþirilmiþ, sonra da eline býçaðý almýþ ve kesmeye baþlamýþ."[62] denilmektedir.

Ekmek nevilerinin en iyi ve kalitelisi, mayalanmýþ ve iyi yoðurulmuþ ola­nýdýr. En iyi sýnýfý tandýr ekmeðidir. Sonra fýrýn ekmeði, sonra da üçüncü mer­tebede küle gömülerek piþirileni gelir. En kalitelisi yeni undan yapýlanýdýr.

En fazla gýdalýsý, buðday özünden yapýlan ekmektir. Kepeði az olduðu için en yavaþ hazmedilen de bu türdür. Sonra kepeði alýnmýþ buðday ekmeði, daha sonra da, iri undan yapýlmýþ ekmek gelir.

Yenilmesi için en uygun vakit, piþirildiði günün akþamýdýr. Ekmeðin yu­muþaðý, daha çok yumuþatýcý, gýda vericidir; mideden daha çabuk intikal eder. Kuru ekmek ise bunun aksinedir.

Buðday ekmeði, ikinci derecenin ortasýnda sýcaktýr, rutubet ve kuruluk konusunda itidale yakýndýr. Ateþin kuruttuðu ekmeklerde kuruluk, zýddýnda da rutubet daha galiptir.

Buðday ekmeðinin bir özelliði de çabuk þiþmanlatmasýdýr. Kadayýf ek­meði yoðun bir karýþým oluþturur. Kýrýntý ekmek þiþiricidir ve hazmý yavaþtýr. Sütle yapýlanrçok gýdalýdýr, doyurucudur, mideden yavaþ iner.

Arpa ekmeði birinci derecede soðuk ve kurudur. Buðday ekmeðinden daha az besleyicidir. [63]


[56] Buharî, 81/44; Müslim, 2792.

[57] Ebu Davud, 3783. Senedinde bir zayýf, bir de meçhul râvi vardýr. Ebu Davud hadisin za­yýf olduðunu söyler.

[58] Ebu Davud, 3818; Ýbn Mâce, 3341. Ebu Davud, hadisin münker olduðunu söylemiþtir. Çünkü senedinde metruk râvi Eyyub b. Havt vardýr.

[59] Hadis sahih deðildir. Bk. es-Sehavî, el-Makâstdu'l-Hasene; el-Fevâidu'l-Mecmua, 161-162; Tezkiretu'I-Mevzuât, 144.

[60] Ebu Davud, 3838. Ebu Ma'þer, zayýftýr.

[61] Buharý, 9/476; Müslim, 355(93).

[62] Ahmed, 5/252, 255; Ebu Davud, 188. Ýsnadý sahihtir.

[63] Ýbn Kayyim el-Cevziyye, Za’du’l-Mead, Ýklim Yayýnlarý: 5/33-34.


radyobeyan