Kevni ayetler By: sidretül münteha Date: 14 Mayýs 2011, 16:11:59
KEVNÝ AYETLER
Kur'an beþeriyeti hidâyete kavuþturmak için nazil olmasý hasebiyle insanlarý mantýkî ve aklî delillendirme yöntemleriyle ikna etmeye çalýþýr. Bunun için Kur'ân, özellikle vahdaniyet, Allah'ýn varlýðý, Haþr'in ispatý, Kur'ân'ýn hakkaniyeti gibi dinin temel inançlarýnda mutlaka akla hitap ederek insanlarý dine davet eder. Ýnsanlarýn iman etmelerini istediði hususlara inanmalarýný kolaylaþtýrmak, müstakbel inancý onlara kalýcý bir þekilde mal etmek, insanlarý hurafelerden ve mantýksýz, delilsiz inançlardan kurtarýp mantýkî ve aklî bir iman platformuna kavuþturmak için bir yandan insanlarý sürekli düþünmeye, anlamaya ve ibret almaya davet ederken, diðer yandan da evrenin çeþitli nesne, olay ve durumlarýný delil olarak bilfiil göstermeye devam eder.[271] Hatta Kur'ân bizzat insanýn yaratýlýþýnýn muhtelif yönlerine dikkat çekmektedir. Bununla yetinmeyerek insanlarýn bir takým psiþik durumlarýný da istidlal konusu yaptýðý vakidir. [272]
Kýsaca ifade etmek gerekirse Kur'ân'ýn istidlal yöntemi oldukça geniþ bir yelpaze içerisinde devam etmektedir. Bu geniþ yelpazede hitabýn merkezi sürekli akýldýr. Ancak þu husus calibi dikkattir ki, Kur'ân bu geniþ istidlalde felsefi bir dil, ilmî terminolojinin karmaþýk istilahlarýyla iyice ukdelenen bir ifade tarzýndan kaçýnmaktadýr. Kur'ân'ýn diðer konularda olduðu gibi bu konuda da nev'i þahsýna münhasýr sehli mümteni kabilinden bir ifade tarzý vardýr. Dünyanýn en ilkel insaný ondan istifade edebildiði gibi Maurice Bucille gibi modern dünyanýn iyi tahsilini görmüþ ve toplumda sayýlý kiþiler arasýnda yer almýþ olan insan da ondan gerekli dersi alýr.
Kur'ân'ýn istidlale konu olan âyetleri özellikle günümüzde ilim çevrelerinin dikkatini fazlaca çekmekte olup birçok kimse bu âyetleri modern teknoloji verileriyle izah etmeye yönelmektedir. Yeni zamanlarda kaleme alýnan tefsirler bu âyetleri pozitif ilimlerle izah etmeye çalýþtýklarý gibi hususan i'caz konusunda yazýlan eserler de; 1400 sene evvel indirilen âyetlerin bugünkü ilmî verilere delalet etmelerini i'cazýn bir yönü olarak incelerler. Ayrýca bu âyetler birçok kimse tarafýndan müstakil eserler halinde de kaleme alýnmýþtýr. Biz numune olarak bir tanesini tanýtacaðýz.[273] [271] Bkz. er-Rum: 30/17-28.
[272] Bkz. er-Rum: 30/33, Lokman: 31/32.
[273] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asýrda Kur’an Ýlimleri Çalýþmalarý, Timaþ Yayýnlarý: 113-114.