Fetvalarla Çaðdaþ Hayat
Pages: 1
Deliller By: sidretül münteha Date: 13 Mart 2011, 15:48:57
c- Haram Diyenlerin Delilleri Ve Bunlara Gelebilecek Ýtirazlar
 
ca- Deliller




Þunu hemen belirtelim ki, sigara hakkýnda yazan ve konuþan­larýn çoðu sigaranýn haram olduðu görüþüne varmýþlardýr ve sigaranýnn "mutlak haram" olduðunu söyleyenlerin tutunduklarý de­liller, onun mutlak mubah olduðunu iddia edenlerin delillerinden hem daha çok hem de daha tutarlýdýr. Ýleride bunlarýn tartýþma­sýna girecek olmakla beraber bundan hemen þöyle bir sonuç çý­karmamýz da mümkündür:

Sigaranýn hükmü "mutlak haram"la "mutlah mübah"ýn orta noktasýndan "mutlak haram"a daha ya­kýndýr. Buna da "tahrîmen mekruh" denebilir.

Mutlak haram olduðunu söyleyenler þu delilleri ileri sürüyorlar. [913]

1- Hadis-i Þerif de soðan ve sarmýsak için:

"Þu iki bitkiden yiyenler mescidimize yaklaþmasýn, çünkü insanlarýn rahatsýz ol­duklarý þeylerden melekler de rahatsýz olurlar" [914] buyurulmuþtur. Sigaranýn kokusu soðan ve sarýmsaktan daha az rahatsýz edici deðildir ve üstelik sürekli ve kalýcýdýr. Ýnsanlarla devamlý be­raber olmak zorunda olan melekler de vardýr. Sigara içen insan kýsa zamanda aðýz kokusunu gideremez. Aðzý kokarken de cami­ye gelmesi yasaklanmýþtýr. Bu da onun sürekli camiye gelmeme­sini gerektirir. Böyle sonuçlara sebep olan birþeyin haram olma­masý düþünülemez.

2- Buna baðlý olarak her türlü canlýya ve öncelikle de insana eziyet vermek haramdýr. Âyet-i Kerîme'de:

"Mü'min erkekler ve mü'min kadýnlara haketmedikleri bir þeyle eziyet edenler Þüphesiz açýk bir bühtan ve günahtan yüklenmiþlerdir'' [915] buyurulmuþtur. "Her eziyet veren ateþtedir" denmiþtir. Sigara içenler içmeyenler için küçümsenmeyecek bir eziyettir. Özellik­le de sigara içen bir eþ, içmeyen hayat arkadaþý için bitmez tü­kenmez bir eziyettir.

3- Eza veren þey ayný zamanda pisliktir. Pis olan bir þeyin hakký ise haram kýlýnmaktýr. Ayette "habis" (murdar) þeylerin haram kýlýndýðý bildirilmiþtir. [916] Hz. Peygamber de soðan ve sarmýsaða kokularýnýn aðýr olmasýnda ötürü "þu iki habis bitki" diye tabir etmiþtir. [917] Rahatsýz edici koku sigarada da fazlasýy­la vardýr. Öyleyse o da "habis"tir. Habis olan þeyleri ise ALLAH haram kýlmýþtýr.

4- Sigaranýn teneffüs edilen kýsmý dumandýr, yani ateþtir. Oy­sa bunlarýn yenilmesi ve içilmesi haramdýr. Ayette haksýz yere yetim malý yiyenlerin karýnlarýyla ateþ yiyecekleri söylenirken, [918] ateþin bir ceza aracý olduðu anlatýlýyor. Bu ise helâl bir nimet olamaz. Keza "Artýk semanýn açýkça bir duman getireceði günü gözle" [919] denirken dumanýn (duhân) yine bir ceza ve tenkil aracý olduðu anlatýlýr. Suçlulara ceza aracý olarak yaratýlan þeyler insanlar için nimet olamazlar. Hz. Peygamber'de sýcak ye­mekten hoþlanmazlar ve "ALLAH bize ateþ yedirmemiþtir" derler. [920]

5- Sigara hiçbir faydasý bulunmayan safi bir israftýr. ALLAH'ýn insanlarýn kýyamýný (yaþayabilmelerini) saðlamasý için bahþettiði "mai"ýn [921] ziyanýdýr. Bazan çoluk çocuðunun nafakasýný kýs­maktýr. Oysa pekçok âyet ve hadislerle hem israf hem de malý ziyan etmek yasaklanmýþ [922] yani haram kýlmmýþtýr. Dolayýsý ile bu durumda olan sigaranýn da haram olmasý iktiza eder.

6- Sigara abesle iþtigaldir. ALLAH ise insanlarý boþ yere (abesle iþtigal için) yaratmadýðýný bildirmiþtir. [923]

7- Sigara "bid'at"tir. Çünkü bid'atýn bir göstergesi de, yapýl­dýðýnda ona karþýlýk bir sünnetin kaybolmasýdýr. Sigara için insan­larda önemli bir sünnet olan aðýz temizliði kaybolmaktadýr. "Her bid'at ise dalalettir. Her delalet de cehennemdedir". [924] Cehenneme müncer olan birþeyin haram olmasý gerekir.

8- Sigara Ýslâm âlemine Hýristiyan ve Yahudilerden geçmiþtir ve onlarýn bir uygulamasýdýr. Oysa müslümanlar baþkalarýna ben­zemekten menedilmiþlerdir. Binaenaleyh, sigara bu açýdan da menedilmiþ yani haram kýlýnmýþ olur.

9- Hepsinden önemlisi, sigara insan için zararlý birþeydir. "Bütün zararlýlar ise haramdýr". Gerçekten de bugün artýk siga­ranýn kimseye yarar saðlamadýðý, aksine pekçok zararlarýnýn ol­duðu týp uzmanlarýnca ortaya konmuþtur. [925] Zararlýlarda aslolan hükmün "haram" olacaðýnda ise Ýslâm âlimleri arasýnda adeta ittifak vardýr. Çünkü "zarar ve zarara mukabil zarar yok­tur". [926]

ALLAH "Kendi kendinizi öldürmeyin" [927]

"Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayýn" [928] buyurmuþtur.

10- Sigara bütün bütün sarhoþ etmese dahi bir nevi gevþeme ve uyuþturma tesiri yapmaktadýr. Bütün sarhoþ ediciler haram olduðu gibi, uyuþturucu ve fütur verici þeyler de haramdýr. Ne var ki, sigara içene, sarhoþ edicilere verilen ceza verilemez.

11- Hadis-i Þerifte "Helâlin da haramýn da belli olduðu, ara­larýnda þüpheli þeyler bulunduðu, onlardan sakýnanýn dinini ve ýr­zýný koruduðu, onlara düþenin ise harama düþeceði..." bildiril­miþtir. [929] Sigara ise en azýndan böyle bir durumdadýr ve neti­ce itibariyle harama götürür.

12- Sigara konusunda Ýslâm Halifesinin yasaklamasý mevcut­tur. Þeriate muhalif olmayan konularda veliyyu'l-emrin isdar edeceði buyruklara þer'an uyma zorunluluðu vardýr, aksine hare­ket ise naslarla haram kýlýnmýþtýr. Binaenaleyh, sigaranýn da ha­ram olmasý gerekir.

13- Sigara insaný, ALLAH'ý zikretmekten ve O’na karþý kulluk görevlerini ifa etmekten alýkoyar. Sigara tiryakisi oruca çok zor tahammül eder. Bu yüzden pekçok kiþi oruç tutmaz. Ýtikata hiç cesaret edemez. ALLAH'ýn zikrinden alýkoyan birþey ra batýldýr, haramdýr. [930]



[913] Sigaraya haram diyenler arasýnda þunlarý sayabiliriz: Þurunbilâlî, Mesîrî, ed-Dürrül-müntekâ sahibi; Salim es-Senhûrî, Ýbrahim el-Lekkânî, Muhammed b. Abdulkerim, Halid b. Ahmed, Ýbn Haldun; Necmeddin el-Gazzî, Kalyûbî, Ýbn Al­lan; Ahmed el-Behûtî (el-Mevsû'atü'l-fýkhiyye, Kuveyt, X/101 -102).

[914] Bu ve benzeri hadisler için bkz., Müstim. mesâcid, 68-78.

[915] K. Ahzâb: 33/58.

[916] K. A’râf: 7/157.

[917] bkz., Müslim, mesacid, 76.

[918] K. Nisa: 4

[919] K. Duhân: 44/10.

[920] Benzer hadis için bkz., el-Hindî, Kenz, Vll/109.

[921] K. Nisa: 4/5.

[922] bkz., K. En'âm: 6/141; A'râf: 7/31; Hadis için bkz, Buharî, zekât, 18; Müslim, Akdiye, 14.

[923] K. el-Mü'minûn: 23/ I 15.

[924] Müslim, Cum'a, 43; Ebu Davud, Sünnet, 5.

[925] Sigaranýn zararlarý konusunda Ýsav'da terttb edilen (26.10.199i) sem­pozyuma sunulan tebliðlere ek olarak ayrýca bkz., en-Nesîmî, age., l/343 vd.

[926] Mecelle, md. 19

[927] K.Nisâ: 4/29;

[928] K. Bakara: 2/195.

[929] Buharý, Ýman, 39; Müslim, Müsâkât, 107.

[930] Doç. Dr. Faruk Beþer, Fetvalarla Çaðdaþ Hayat, Nün Yayýncýlýk, Ýstanbul 1997: 345-349.



radyobeyan