> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Fetvalarla Çağdaş Hayat > Deliller
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Deliller  (Okunma Sayısı 658 defa)
13 Mart 2011, 15:48:57
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 13 Mart 2011, 15:48:57 »



c- Haram Diyenlerin Delilleri Ve Bunlara Gelebilecek İtirazlar
 
ca- Deliller




Şunu hemen belirtelim ki, sigara hakkında yazan ve konuşan­ların çoğu sigaranın haram olduğu görüşüne varmışlardır ve sigaranınn "mutlak haram" olduğunu söyleyenlerin tutundukları de­liller, onun mutlak mubah olduğunu iddia edenlerin delillerinden hem daha çok hem de daha tutarlıdır. İleride bunların tartışma­sına girecek olmakla beraber bundan hemen şöyle bir sonuç çı­karmamız da mümkündür:

Sigaranın hükmü "mutlak haram"la "mutlah mübah"ın orta noktasından "mutlak haram"a daha ya­kındır. Buna da "tahrîmen mekruh" denebilir.

Mutlak haram olduğunu söyleyenler şu delilleri ileri sürüyorlar. [913]

1- Hadis-i Şerif de soğan ve sarmısak için:

"Şu iki bitkiden yiyenler mescidimize yaklaşmasın, çünkü insanların rahatsız ol­dukları şeylerden melekler de rahatsız olurlar" [914] buyurulmuştur. Sigaranın kokusu soğan ve sarımsaktan daha az rahatsız edici değildir ve üstelik sürekli ve kalıcıdır. İnsanlarla devamlı be­raber olmak zorunda olan melekler de vardır. Sigara içen insan kısa zamanda ağız kokusunu gideremez. Ağzı kokarken de cami­ye gelmesi yasaklanmıştır. Bu da onun sürekli camiye gelmeme­sini gerektirir. Böyle sonuçlara sebep olan birşeyin haram olma­ması düşünülemez.

2- Buna bağlı olarak her türlü canlıya ve öncelikle de insana eziyet vermek haramdır. Âyet-i Kerîme'de:

"Mü'min erkekler ve mü'min kadınlara haketmedikleri bir şeyle eziyet edenler Şüphesiz açık bir bühtan ve günahtan yüklenmişlerdir'' [915] buyurulmuştur. "Her eziyet veren ateştedir" denmiştir. Sigara içenler içmeyenler için küçümsenmeyecek bir eziyettir. Özellik­le de sigara içen bir eş, içmeyen hayat arkadaşı için bitmez tü­kenmez bir eziyettir.

3- Eza veren şey aynı zamanda pisliktir. Pis olan bir şeyin hakkı ise haram kılınmaktır. Ayette "habis" (murdar) şeylerin haram kılındığı bildirilmiştir. [916] Hz. Peygamber de soğan ve sarmısağa kokularının ağır olmasında ötürü "şu iki habis bitki" diye tabir etmiştir. [917] Rahatsız edici koku sigarada da fazlasıy­la vardır. Öyleyse o da "habis"tir. Habis olan şeyleri ise ALLAH haram kılmıştır.

4- Sigaranın teneffüs edilen kısmı dumandır, yani ateştir. Oy­sa bunların yenilmesi ve içilmesi haramdır. Ayette haksız yere yetim malı yiyenlerin karınlarıyla ateş yiyecekleri söylenirken, [918] ateşin bir ceza aracı olduğu anlatılıyor. Bu ise helâl bir nimet olamaz. Keza "Artık semanın açıkça bir duman getireceği günü gözle" [919] denirken dumanın (duhân) yine bir ceza ve tenkil aracı olduğu anlatılır. Suçlulara ceza aracı olarak yaratılan şeyler insanlar için nimet olamazlar. Hz. Peygamber'de sıcak ye­mekten hoşlanmazlar ve "ALLAH bize ateş yedirmemiştir" derler. [920]

5- Sigara hiçbir faydası bulunmayan safi bir israftır. ALLAH'ın insanların kıyamını (yaşayabilmelerini) sağlaması için bahşettiği "mai"ın [921] ziyanıdır. Bazan çoluk çocuğunun nafakasını kıs­maktır. Oysa pekçok âyet ve hadislerle hem israf hem de malı ziyan etmek yasaklanmış [922] yani haram kılmmıştır. Dolayısı ile bu durumda olan sigaranın da haram olması iktiza eder.

6- Sigara abesle iştigaldir. ALLAH ise insanları boş yere (abesle iştigal için) yaratmadığını bildirmiştir. [923]

7- Sigara "bid'at"tir. Çünkü bid'atın bir göstergesi de, yapıl­dığında ona karşılık bir sünnetin kaybolmasıdır. Sigara için insan­larda önemli bir sünnet olan ağız temizliği kaybolmaktadır. "Her bid'at ise dalalettir. Her delalet de cehennemdedir". [924] Cehenneme müncer olan birşeyin haram olması gerekir.

8- Sigara İslâm âlemine Hıristiyan ve Yahudilerden geçmiştir ve onların bir uygulamasıdır. Oysa müslümanlar başkalarına ben­zemekten menedilmişlerdir. Binaenaleyh, sigara bu açıdan da menedilmiş yani haram kılınmış olur.

9- Hepsinden önemlisi, sigara insan için zararlı birşeydir. "Bütün zararlılar ise haramdır". Gerçekten de bugün artık siga­ranın kimseye yarar sağlamadığı, aksine pekçok zararlarının ol­duğu tıp uzmanlarınca ortaya konmuştur. [925] Zararlılarda aslolan hükmün "haram" olacağında ise İslâm âlimleri arasında adeta ittifak vardır. Çünkü "zarar ve zarara mukabil zarar yok­tur". [926]

ALLAH "Kendi kendinizi öldürmeyin" [927]

"Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın" [928] buyurmuştur.

10- Sigara bütün bütün sarhoş etmese dahi bir nevi gevşeme ve uyuşturma tesiri yapmaktadır. Bütün sarhoş ediciler haram olduğu gibi, uyuşturucu ve fütur verici şeyler de haramdır. Ne var ki, sigara içene, sarhoş edicilere verilen ceza verilemez.

11- Hadis-i Şerifte "Helâlin da haramın da belli olduğu, ara­larında şüpheli şeyler bulunduğu, onlardan sakınanın dinini ve ır­zını koruduğu, onlara düşenin ise harama düşeceği..." bildiril­miştir. [929] Sigara ise en azından böyle bir durumdadır ve neti­ce itibariyle harama götürür.

12- Sigara konusunda İslâm Halifesinin yasaklaması mevcut­tur. Şeriate muhalif olmayan konularda veliyyu'l-emrin isdar edeceği buyruklara şer'an uyma zorunluluğu vardır, aksine hare­ket ise naslarla haram kılınmıştır. Binaenaleyh, sigaranın da ha­ram olması gerekir.

13- Sigara insanı, ALLAH'ı zikretmekten ve O’na karşı kulluk görevlerini ifa etmekten alıkoyar. Sigara tiryakisi oruca çok zor tahammül eder. Bu yüzden pekçok kişi oruç tutmaz. İtikata hiç cesaret edemez. ALLAH'ın zikrinden alıkoyan birşey ra batıldır, haramdır. [930]



[913] Sigaraya haram diyenler arasında şunları sayabiliriz: Şurunbilâlî, Mesîrî, ed-Dürrül-müntekâ sahibi; Salim es-Senhûrî, İbrahim el-Lekkânî, Muhammed b. Abdulkerim, Halid b. Ahmed, İbn Haldun; Necmeddin el-Gazzî, Kalyûbî, İbn Al­lan; Ahmed el-Behûtî (el-Mevsû'atü'l-fıkhiyye, Kuveyt, X/101 -102).

[914] Bu ve benzeri hadisler için bkz., Müstim. mesâcid, 68-78.

[915] K. Ahzâb: 33/58.

[916] K. A’râf: 7/157.

[917] bkz., Müslim, mesacid, 76.

[918] K. Nisa: 4

[919] K. Duhân: 44/10.

[920] Benzer hadis için bkz., el-Hindî, Kenz, Vll/109.

[921] K. Nisa: 4/5.

[922] bkz., K. En'âm: 6/141; A'râf: 7/31; Hadis için bkz, Buharî, zekât, 18; Müslim, Akdiye, 14.

[923] K. el-Mü'minûn: 23/ I 15.

[924] Müslim, Cum'a, 43; Ebu Davud, Sünnet, 5.

[925] Sigaranın zararları konusunda İsav'da terttb edilen (26.10.199i) sem­pozyuma sunulan tebliğlere ek olarak ayrıca bkz., en-Nesîmî, age., l/343 vd.

[926] Mecelle, md. 19

[927] K.Nisâ: 4/29;

[928] K. Bakara: 2/195.

[929] Buharı, İman, 39; Müslim, Müsâkât, 107.

[930] Doç. Dr. Faruk Beşer, Fetvalarla Çağdaş Hayat, Nün Yayıncılık, İstanbul 1997: 345-349.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 13 Mart 2011, 15:49:38 Gönderen: Sidretül Münteha »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Deliller
« Posted on: 27 Nisan 2024, 04:42:02 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Deliller rüya tabiri,Deliller mekke canlı, Deliller kabe canlı yayın, Deliller Üç boyutlu kuran oku Deliller kuran ı kerim, Deliller peygamber kıssaları,Deliller ilitam ders soruları, Delillerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes