YGSye girecekler dikkat! By: reyyan Date: 07 Mart 2011, 17:56:58
YGS'ye girecekler dikkat!
Yükseköðretime Geçiþ Sýnavý (YGS) bu yýl 27 Mart 2011 tarihinde yapýlacak.
Sýnava 1 milyon 648 bin 229 öðrenci girecek. Bu sýnavdan alýnacak puanlarLYSye girmede baraj oluþturacak ve 180 puaný olan öðrenciler LYS ye girmeye hak kazanacak. YGS den 180 puan alan öðrenciler isterlerse de bazý lisans programlarýna da girebilecekler. Bu nedenle önem taþýyan YGS öncesinde uzmanlar adaylarý bol bol soru çözme önerisinde bulundu. Uzmanlar, atýk maratonda son 100 metreye girildiði düþünülerek öðrencilerin hareket etmesini ve atletler gibi son 100 metrede performans artýrýlmasý gerektiðini ifade ediyor. Öðrencilerin ise kalan zamanda bol bol soru çözmelerinin sýnavdaki baþarýsýný artýracaðýna iþaret edildi.
Özel Kýlýçaslan Liseleri Psikolojik Danýþmaný Recep Erdoðan, YGS sýnavýna az bir zaman kaldýðýný ve bunun öðrencilere heyecan, telaþ olarak yansýdýðýný ifade etti. "YGS ye yaklaþtýðýmýz bu günlerde zamaný maksimum seviyede deðerlendirmek için iyi planlama yapýlmalýdýr" diyen Recep Erdoðan, þu uyarýlarda bulundu: "Unutulmamalýdýr ki, koþucular gibi son 100 metre oldukça önemlidir. Yapýlacak olan bu planlamada puan getirisi çok olan dersler seçilmeli ve de kýsa sürede netlerini artýrabileceði dersler olmalýdýr. Sýnava kadar kalan sürede bol bol soru çözmeli, tekrar yapmalýdýr. Yalnýz tekrarlar sýfýrdan olacak konular deðil de daha önce çalýþýlan ancak ufak tefek pürüzler yaþadýðýmýz konular olursa daha da güzel olacaktýr. Konu eksiði olmayan öðrencilerinde deneme setleri yada bol bol deneme çözmeleri yoluyla hem konularý tekrar etmiþ olacak, hem de eksikliklerini görecektir."
Deneme sýnavlarýnýn yanýnda geçmiþ yýllara ait çýkmýþ sorular mutlaka çözülmesini de isteyen Erdoðan, "Çýkmýþ sorularý çözerek, sorularýn mantýðýný, sorularýn soruluþ tarzýný, hangi konulardan soru geldiðini, önem derecelerini, zorluk ve kolaylýk derecelerini de görmüþ oluruz. Özellikle son günlerde deneme sýnavlarý iyi analiz edilirse hem eksiklikler giderilir, hem de bu eksiklikler giderilmiþ olur." dedi.
Recep Erdoðan, sýnava yaklaþýlan bu günlerde öðrencinin kendini kampa almasý, televizyondan, internetten mümkün olduðunca uzak durmasý, hatta gezmelerden bile fedakârlýk yapmasý gerektiðini söyledi. "Unutulmamalýdýr ki baþarýlar fedakarlýklarla gelir" diyen Recep Erdoðan, þöyle konuþtu: "Öðrenci adeta hipnotize olmuþ gibi sadece derslerle ilgilenirse tabiri caizse olaylara at gözlüðü ile bakarsa baþarýda gelecektir. Sorularý çözerken þu da unutulmamalýdýr sýnavlarda yaklaþýk yüzde 30'luk kýsým zor sorulardan oluþmaktadýr. Bu sorularý herkes çözememektedir. Bu sorularý görüp moralimizi bozmamak gerekmektedir. Bu günlerde kaygýnýn birazý normaldir öðrenciyi motive edecektir. Ancak aþýrý kaygý hem size hem de etrafýnýza zarar verecektir."
Erdoðan, sýnavýn her þey olmadýðýný, sýnavýn kiþiliði deðil bilgiyi ölçtüðünü ve bunun unutulmamasý gerektiðini dile getirdi.
BESLENMEYE DÝKKAT
Psikolojik Danýþman Recep Erdoðan, adaylarýn beslenmelerine de dikkat etmesi gerektiðini ifade etti. Erdoðan, "Dengeli beslenme ve dengeli uykuda baþarýnýzý etkileyecektir. Özellikle kuru üzüm, A ve C vitaminlerince zengin olan taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Uykumuzu da düzene sokmalýyýz. Ailelerinde bu dönemde öðrenciye "sana güveniyorum", "her ne olursa olsun sen bizim evladýmýzsýn ve bizim için deðerlisin" mesajýný vermelidir. Asla þu unutulmamalýdýr sýnavlara hazýrlýk sürecinde edilen her söz daha sonra karþýmýza çýkacaktýr. 20 yýl sonra kimse sýnavda kaç soru yaptýðýný hatýrlamayacak ama edilen sözleri hiç unutmayacaktýr" diye konuþtu.
CÝHAN