Ahirete iman By: Hadice Date: 29 Ocak 2011, 18:31:41
AHÝRETE ÝMAN
Hayatýn ve insanýn kýsa hikayesi þu mudur? analarýnda doðarlar, yer onlarý yutar, baþka bir þey yok? Yahutta Kur’an-ý Kerim’in birmillet adýný ifade ettiði gibi midir dudum?
“Hayat, ancak bizim bu dünya hayatýmýzdýr. Bazýmýz ölür, bazýmýz yaþarýz. Fakat biz öldükten sonra diriltilmeyiz”. (Mü’minun: 23/37)
Eðer böyle ise, ta eski zamanlardan beri, ben sýrf bu hayat için ve bu kýsa süre için yaratýlmadým, diye insan fýtratýný kaplayan o gözle þuurun (bilincin) ve o saklý vicdanýn sýrrý nedir? insanýn kendisini bu dünyada garip veya bir yolcu huyatta az sonra yurduna döneceðini düþünen birmisafir olduðunu hissetmesinin sýrrý nedir?
Ayný duyu eski Mýsýrlýlarda da görüyoruz. Mýsýrlýlar içlerindeki bu sese cevap vererek ölülerin cesetlerini mumyaladýlar ve ehramlar yaptýlar. Ve bu duyðunun izleri baþka milletlerde de çeþitli þekillerde görülmektedir.
þeyh Muhammed Abduh diyor ki: “Tek Tanrýcý olsun, putperest olsun, peygamber olsun, filozof olsun, bütün insanlar ölümden sonra sonsuz bir hayatýn olduðunda söz birliði halindedirler. Ve insan mutlak zevale gidercesine ölmez; ölüm bir sýrdýr, diyorlar. Ancak bu sonsuz hayatý ve nerede geçeceðini tasvir ederken birbirinden farklý görüþler ileri sürüyorlar. Kimisi ölülerin ruhlarý temasuh yolu ile canlý insanlara ve canlý hayvanlara geçer ve bu, tekerrür eder durur, diyorlar. Kimileri deruh en yüksek Kemal mertebesine varýnca bu tenazup sona erer diyorlar. Bazýlarý da ruh cesetten ayrýlýnca, mutlulðu veya saadeti tadacak þeklide maddeden ayrýlýr ve eski mücerretliðine döner, diyorlar. Bazýlarý da ruhun bu görülen cisimlerden daha latif bir esir maddesine kavuþacaðý, fikrini ileri sürüyorlar”.
“Ýkinci bir hayat hakkkýndaki bu yaygýn ve aliminin cahilinin, vahþisinin medenisinin, eskisinin ve yenisinin ruhuna nufüz eden þuuru bir fikri sapýklýk veya evham kabul etmek mümkün deðildir. Bu, insan nev’ine özgü (mahsus) bir ilhamdýr. Nasýl insan, aklý ile fikrinin bu dünya hayatýnda yaþamasý için iki temel olduðunu ilham yolu ile biliyorsa-gerçi bunu inkar edenler ve kabul etmeyensapýk insanlar varsa da -yine aklý ve ruhu ilham yolu ile biliyor ki, þu kýsa ömür insan varlýðýnýn sonu deðlidir. Aksi insan elbisesini deðiþtirdiði gibi baþka bir alemde sonsuza dek canlý olarak kalýr. Bu bedihi denecek kadar açýk bir ilhamdýr. Her nefis, içinde, sayýlamayacak kadar çeþitli yollardan malumat almaya hazýrlýklý olduðunu, sonsuz zevklere iþtiyak duyduðunu, bir sýnýrda durmadýðýný ve kemal derecelerine atýldýðýný hisseder”.
Sonra akýl bu hayat parçasýný nasýl görmezden gelebilir ki,bu pazarda yaðma eden etmiþ, çalan çalmýþ, öldüren öldürmüþ, zulmeden zulmetmiþ ve hiç biri de cezasýný görmemiþtir. Üstelik saklanmýþ, gizlenmiþ, kaçýp kurtulmuþtur. Ya da zor kýlýcý ile halka boyun eðdirmiþtir.
Öbür taraftan, niceleri iyilik etmiþler, fedakarlýk etmiþler, mallarý ile, canlarý ile savaþmýþlar, fakat yaptýklarýnýn karþýlýðýný görmemiþlerdir. Çünkü ya meçhul askerdirler yada kin ve haset yüzünden, iyilik görmek þöyle dursun, halktan kötü yüz görmüþer yahutta iþledikleri hayrýn meyvasýný görmeden göçüp gitmiþlerdir. Birçoklarý da insanlarý hakka davet etmiþler, hakka sarýlmýþlar ve hakký savunmuþlardýr. Bu yüzden zalimler karþýlarýna çýkmýþlar, iþkence edinmiþler, baský altýna alýnmýþlar, daðýtýlmýþlar ve hak yolunda çarpýlmýþlardýr. Azgýn düþmanlarý da emniyet ve rahat içinde, hayat lüks ve israf içinde ömür sürmüþlerdir.
þunu bilmelidir di, Allah adaletine inanan akýl, þunu tecviz eder ve þunu ister ki iyinin iyiliði, kötünün kötülüðünü göreceði baþka bir alem olmalýdýr. Kainattaki her zerre bu geçerli hikmeti dile getirmektedir:
“Biz göklerle yeri ve aralarýndakileri, eðlence ve boþuna iþ yapanlar olarak yaratmadýk. Ancak bunlarý hak için yarattýk; fakat onlarýn çoðu bilmezler. O fasýl günü bütün insanlarýn azap vaktidir”. (Duhan: 44/38-40)
“Biz gök ile yeri ve aralarýndakileri boþuna yaratmadýk. O kafirlerin zannýdýr. Bu yüzden kafirlere ateþten þiddetli bir azap vardýr. Yoksa biz, iman edip de salih amel iþleyenleri, o yer yüzündeki müfsitler gibi yapar mýyýz? Yahut Allah’dan korkan takva sahiplerine kafirler gibi yapar mýyýz?” (Sa’d: 38/27-28)
“Yoksa o kötülükler iiþlelyip duranlar,kendilerini, iman edip de salih amel iþleyenler gibi yapacaðýz, hayat ve ölümlerini bir tutacaðýz mý sandýlar. Ne fena hüküm veriyorlar... Halbuki Allah gökleri ve yeri adaletle yarattý. Hem deherkese kazandýðýnýn karþýlýðý verilmek için. Onlara asla haksýzlýk edilmez”. (Casiye: 45/21-22)
“Hep Allah’ýndýr göklerdeki, yerdekiler... Akýbet kötülük edenleri, yaptýklarý ile cezalandýracak, güzellik edenleri de daha güzel ile mükafatlandýracaktýr”. (Necm: 53/31)
Mahlukatý ilk defa yaratan için, onlarý öldürdükten sonra tekrar dirilmek zor deðildir.
“Mahlukatý ilkin yaratýp sonra onu dilitecek olan O’dur, ki bu O’na daha kalaydýr. Göklerde ve yerde en yüce sýfat O’nundur ve O, Azizdir, Hakimdir”. (Rum: 30/27)
Kur’an öldükten sonra dirilmeye bitkiler alemindeki görüntülerle istidlal ettiði gibi, mahlukatýn ilk defa yaratýlmasý ile de istidlal ediyor (bir neticeye varýyor).
“Ey insanlar! Eðer öldükten sonra dirilme iþinde þüphede iseniz, muhakkak siz, sizi topraktan yarattýk; sonra bir nutfeden, sonra pýhtýlaþmýþ bir kandan, sonra yaratýlýþý tam ve yaratýlýþý noksan bir et parçasýndan ki, size kudret ve hikmetimizi beyan edelim. Hem sizi dilediðimiz belirli bir vakte kadar rahimlerde durduruyoruz da, sizi bir bebek olarak çýkarýyoruz. Sonra sizi, kemal ve kuvvet çaðýnýza eriþmeniz için býrakýrýz. Bununla beraber, içinizden kimi öldürülüyor, kimi de önceki bilgisinden sorra, hiç birþeyi bilmemek üzere, kuvvetten düþürülüp kocalma haline çevriiyor.
Bir de arzý görürsün, ölmüþ, fakat biz onun üzerine suyu indirdiðimiz zaman, harakete geçer, kabarýr ve her güzel çiftten nebatlar bitirir. Ýþte bunlar isbat ediyor ki, hakikaten Allah vardýr. O, ölüleri diriltiyor ve gerçekten o, herþeye kadirdir. Kýyamet muhakkak gelecektir, bundan hiç þüphe yoktur ve Allah bütün kabirlerde olan kimseleri diriltecektir”. (Hac: 22/5-7)
Kur’an-ý Kerim, yeri göðü oluþturan þu Kainattaki büyük cisimleri yaratýlmýþ olmasý ile de tekrar dirilmenin mümkün olduðu sonucunu çýkarýyor. Bu cisimler, düþünen kimseler için, insanlarý yaratmaktan daha büyüktür:
“Gökleri ve yeri yaratan, onlar gibisini yaratmaða gücü yetmez mi? elbette buna gücü yeter. O,her þeyi yaratandýr, her þeyi bilendir”. (Yasin: 36/81)
“Hala görüp anlamadýlar mý ki, hem gökleri, hem de yeri yaratmýþ ve onlarý yaratmakla yorulmamýþ olan Allah, ölüleri diriltmeðe muhakkak kadirdir. Evet, o, þüphesiz ki her þeye kadirdir”. (Ahkaf: 46/33)
Ýnsanlar kabirlerinden kalktýkten sonra ince bir hesap baþlar ve ortaya adil bir terazi konulur:
“Bugün herkes kazandýðý ile cezalanacaktýr. Zulüm yok bugün... fiüphesiz ki Allah, hesabý çok çabuk görendir”9.
(9) Gafir.
“Biz kýyamet günü için, adalet terazileri koyacaðýz. Artýk hiç kimse,en ufak bir zulme uðramayacaktýr. Yapýlan amel, bir hardal tanesi aðýrlýðýnca da olsa, onu getirir tartýya koyarýz. Hesap görenler olarak da biz kafiyiz”. (Enbiya: 21/47)
Ýþte insanlar orada þaki ve said, diye ikiye ayrýlýr:
“Muazzeb (þaki) olanlar, ateþdedirler ki, onlar için orada feci bir inilti ve sonulma vardýr. Ahiretin gökleri ve yeri durdukça, onlar, cehennemde ebedi olarak kalýcýdýrlar. Ancak Rabbinin dilediði baþka. Çünkü Rabbin, dilediðini, hemen noksansýz yapar”. (Hud: 11/10-108)
Cennet iyi kullarýný sevaplandýrmak için Alah’ýn hazýrladýðý bir yurttur. Orada öyle maddi ve manevi nimetler vardýr ki bir kudsi hadis onlarý þöyle dile getirmiþtir: “Ýyi kullarým için gözlerin göremdiði, kulaklarýn duymadýð ve hiç kimsenin aklýna getiremediði nimetler hazýrladým.” Ýsterseniz þu ayeti okuyun:
“Artýk iþledikleri salih amellere mükafat olarak kendileri için, göz aydýnlýðýndan ne hazýrlanýp saklandýðýný kimse bilmez”. (Secde: 32/17)
Ahiret hayatý gerçek hayattýr ve oradaki nimetleri insan hayal bile demekten acizdir. Çünkü o nimetler ne sýrf ruhidir, ne de sýrf maddidir; ikisinin karýþýmýdýr. Zira insan da ne sýrf ruhtur, ne de sýrf maddedir; o da bu ikisinin karýþýmýdýr. Nasýl olduðu ihtilaflý olmakla beraber, ahiretteki insan dünyadaki insanýn uzantýsýdýr. Binaenaleyh cennette meyve, kuþ eti ve huri olmasý þaþýrýlacak bir þey deðildir.
“Bu nimetlerin en büyüðü de Allah’ýn rýzasýdýr” (Tevbe: 9/72)
Cehennem ise Allah’ýn, kötüleri cezalandýrmak için hazýrladýðý bir yerdir. Bu ceza hem maddi, hem de ruhi cezayý içine alýr. -Orada hissi azap da vardýr.
“Derileri piþtikçe, azabý duysunlar, d iye kendilerine baþka deriler vereceðiz”. (Nisa: 4/56)
Orada aþaðýlýk ve rüsvaylýk þeklinde temsil edilen ruhi azap da vardýr.
“Ses çýkarmayýn,sinin orada! Bana bir þey söylemeyin”. (Mü’minun: 23/108)
Ynt: Ahirete iman By: cerendemir Date: 19 Haziran 2013, 23:36:59
Ya Rabbi sen bizleri affet.Ahirete imanýmýz noksansýzdýr.Bizi cennetine kabul et.Cehennemden de uzak eyle
Ynt: Ahirete iman By: damla6d Date: 09 Kasým 2014, 22:14:26
Çok da bilmediðimiz bir þey yok.Çoðunu biliyoruz.Teþekkür ediyorum.
Ynt: Ahirete iman By: RAMAZAN 7/D Date: 11 Kasým 2014, 18:35:20
ÇOK TEÞEKKÜR EDERÝM ÖDEVÝMDE ÝÞÝME YARADI ALLAH RAZI OLSUN
Ynt: Ahirete iman By: ikranur 7d Date: 11 Kasým 2014, 18:43:39
hepinize çok teþekkür ederm ödevimde çok yardýmcý oldu hepinizden herkezden allah razý olsun
Ynt: Ahirete iman By: Derya 7/B Date: 19 Ocak 2015, 00:24:28
Ahiret hayatý gerçek hayattýr ve oradaki nimetleri insan hayal bile demekten acizdir. Çünkü o nimetler ne sýrf ruhidir, ne de sýrf maddidir; ikisinin karýþýmýdýr. Zira insan da ne sýrf ruhtur, ne de sýrf maddedir; o da bu ikisinin karýþýmýdýr. Nasýl olduðu ihtilaflý olmakla beraber, ahiretteki insan dünyadaki insanýn uzantýsýdýr. Binaenaleyh cennette meyve, kuþ eti ve huri olmasý þaþýrýlacak bir þey deðildir.
Ynt: Ahirete iman By: ikranur 7d Date: 27 Haziran 2015, 16:26:49
selamün aleyküm .bizim imanýmýzýn þartlarýndan biride iman etmektir. imana gelmeyen bir insan asla musluman olamaz. allahým önce kalbine imann aþkýný verip snra müslümanlýga adým atmamýzý saglýyor. allahým hala iman edip müslüman olmayan kardeþler var inþllh onlarýn kalbinede içinede allahým imaný nakþeder.
Ynt: Ahirete iman By: Hanife 8.D Date: 27 Haziran 2015, 16:51:05
Ve aleykümüsselam ve rahmetullahü ve berakatühü; ahiret, bu dünyadan sonraki sonsuz alemdir. Rabbimiz, içinde yaþadýðýmýz bu dünyayý ve üzerinde olan bütün varlýklarý geçici bir zaman için yaratmýþtýr bir gün gelecek bu dünyadan ve üzerinde bulunanlardan hiç bir eser kalmayacaktýr. Allah'ýn takdir ettiði gün gelince insanlarla beraber bütün canlý ve cansýz varlýklar yok olacaktýr.... Bütün daðlar taþlar, yerler gökler parçalanacaklardýr böylece bu alem bambaþka bir alem olacaktýr. Bu kýyamettir. Bundan sonra yine Yüce Allah'ýn takdir ettiði zaman gelince, bütün insanlar yeniden dirileceklerdir. Ýnsanlarýn hepsi mahþer denilen çok geniþ ve düz bir sahada toplanmýþ olacaklar ve yeni bir hayat baþlayacaktýr. Bu yeni hayatýn baþlayacaðý günden itibaren, bitmez ve tükenmez sonu gelmez bir halde devam edecek olan aleme ahiret alemi denir. Buna inanmak da müslümanlýkta bir esastýr.
Kýyametin kopmasý ve ahiretin meydana gelmesi, Kur'an'ýn ayetleriyle, Peygamberin hadisleriyle ve ümmetin birliði ile sabittir. Diðer bütün peygamberler de kendi ümmetlerine bu gerçeði bildirmiþlerdir. Onun için ahirete iman etmek büyük bir görevdir ve her din için önemli bir inançtýr.
Ynt: Ahirete iman By: mevlüdekalýnsaz Date: 27 Haziran 2015, 16:59:03
Ve aleykumusselam ve rahmetullah.suphesiz ahiret haktir ve gercektir.bu dunya ise ahirrtin tarlasidir.insallah ahiret azigimizi hayirlarla dolduranlardan ve cennetle mujdelenenlerden oluruz.Allah razi olsun.
Ynt: Ahirete iman By: Sevgi. Date: 12 Haziran 2018, 06:08:09
Esselamü Aleyküm. Rabbim bizleri herzaman Rýzasýna yakýþýr þekilde hareket edenlerden olmayý nasip etsin inþaAllah
Ynt: Ahirete iman By: Bilal2009 Date: 12 Haziran 2018, 16:09:52
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri imaný tam kullarýndan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun.