Cem ul Fevaid
Pages: 1
Adak bahsi By: sidretül münteha Date: 10 Ocak 2011, 18:07:41
ADAK BAHSÝ


4042- Ebû Hureyre radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)

"Adakta bulunmayýn; çünkü adak, kader­den olan hiçbir þeyi engellemez. Ancak ada­mak sebebiyle, cimriden mal çýkarýlýr."

4043- Diðer rivayet:

"Adak, Ademoðlu için Allah'ýn takdir et­mediði hiçbir þeyi yaklaþtýrmaz. Lâkin adak, kadere uygun düþüp, cimrinin elinden çýkart­mak istemediði malýn ondan çýkartýlmasýný saðlar."

[Mâlik hariç, Altý hadis imamý. Lafýz Müslim'e aittir.]

4044- Ýbn Ömer radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, adamaktan alýkoydu ve (adadýðý takdirde) ki­þiye adaðýný yerine getirmesini emretti."

[Taberânî, Mu'cemu'l-Kebfi'de]

4045- Câbir radiyallahu anh'dan: "Fetih günü bir adam ayaða kalkýp þöyle dedi:

«Ey Allah'ýn Resulü! Allah sana Mek­ke'nin fethini müyesser kýlarsa Beyt-i Mak-dis'te bir namaz kýlmayý adamýþtým.»

«Burada kýl!» buyurdu. Adam sözünü tek­rarladý. Ona yine:

«Burada kýl!» dedi. Üçüncü kez tekrarla­yýnca,

«Öyleyse nasýl istersen öyle yap!» buyur­du." [Ebû Dâvud]

4046- Ýbn Ömer radiyallahu anh'dan: "Ona, adak orucu Kurban ya da Ramazan bayramýna rastlayan kimsenin durumu hak­kýnda sorulunca, þu cevabý verdi:

«Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem adaðýn yerine getirilmesini emretti. Bu iki gün­de ise oruç tutulmasýný yasakladý.» Suali soran soruyu tekrarladý, o da verdiði bu cevaba hiç­bir ilavede bulunmadý." [Buharý ve Müslim]

4047- Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan: "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hutbede konuþurken, bir adam ayaða kalkýp bir soru sordu ve þöyle dedi:

«Bu, Ebû Ýsrail'dir. Hiç oturmamak üzere güneþin altýnda durmayý, hiç oruç açmamak üzere oruç tutmayý, hiç gölgede durmamayý ve hiç konuþmamayý adamýþ.»

«Söyleyin, gölgelensin, otursun, konuþsun ve orucunu da tamamlasýn» buyurdu."

[Buhârî ve Ebû Dâvud.]

4048-  Mâlik bunu mürsel olarak rivayet etti ve sonra þöyle dedi: "Allah Resulü sallal­lahu aleyhi ve sellem ona, Allah için taat ola­ný tamamlamasýný ve masiyet olaný terk etme­sini emretmiþtir. Ona keffâreti emredip etme­diði bana ulaþmadý."

4049-  Ukbe bin Âmir radiyallahu anh'­dan:

"Kýzkardeþim, Beytullah'a yalýnayak yü­rüyerek gitmeyi adadý. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e bu hususu sormamý söyle­di. Sordum; cevaben þöyle buyurdu:

«Hem yürüsün, hem binsin»."

[Mâlik hariç, Altý hadis imamý.]

4050- Diðer rivayet: "Baþý çýplak ve yaya (gitmeyi adadý)." Buyurdu ki:

"Ona söyleyin, basýný kapasýn, bineðine binsin ve (keffâret olarak) üç gün oruç tut­sun."

4051-  Ebû Dâvud, Ýbn Abbâs'dan merfü olarak:  "Binsin ve kurban olarak bir deve kessin!"

4052- Diðer rivayet:

"Ona, binmesini ve bir deve kurban kes­mesini emretti."

4053- Diðer rivayet:

"Ýbn Abbas dedi ki: Bir adam þöyle dedi: «Ey Allah'ýn Resulü! Kýz kardeþim adak­ta bulundu...» benzerini anlattý."

Ayrýca onda þöyle geçer: Buyurdu ki: "Haccýna hayvanýna binerek gitsin, yemi­nine de keffâret versin." [Ebû Dâvud]

4054- Ýbnü'l-Müseyyeb radiyallahu anh'-dan:

"Ensâr'dan iki kardeþ arasýnda miras me­selesi vardý. Biri kardeþinden mirasý taksim etmesini istedi. Diðeri ona dedi ki:

«Eðer bir daha hisse istersen, bütün malý­mý Kabe'nin örtüsüne sarfedeceðim ve senin­le de konuþmayacaðým.» Tekrar ayný þeyi is­teyince, Ömer'e gelip durumu bildirdi.

Ömer þöyle dedi:

«Kabe'nin senin malýna ihtiyacý yok! Ye­minine keffâret ver ve kardeþinle konuþ! Al­lah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem'in þöy­le buyurduðunu duydum:

«Rabbin masiyetinde, akraba ile ilgiyi kesmede, gücünün yetmediði þeyde, ne yemi­nin geçerlidir ve ne de adaðýn»." [Ebû Dâvud]

4055-  Sabit bin ed-Dahhâk radiyallahu anh'dan:

"Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sel­lem'in zamanýnda bir adam Buvâne'de bir de­ve kesmeyi adadý. Peygamber sallallahu aley­hi ve sellem'e gelip durumu bildirdi. Þöyle buyurdu:

«Orada Cahiliyet putlarýndan tapýlan bir put var mý?»

«Hayýr» dediler.

«Orada Cahiliyet bayramlarýndan her­hangi bir bayram kutlanýyor mu?»

«•Hayýr.»

«Öyleyse sen adaðýný yerine getir. Çünkü, masiyet hususunda ve malik olunmayan þey­lerde yapýlan adaklar yerine getirilmez»."

[Ebû Dâvud]

4056- Amr bin Þuayb'dan, o da babasýn­dan, o da dedesinden radiyallahu anh:

Bir kadýn dedi ki:

"Ey Allah'ýn Resulü! Bu gazvenden sað salim ganimetle dönersen baþucunda def çala­caðýmý adadým." Þöyle buyurdu:

"Eðer bunu adadýysan, adaðýný yerine ge­tir! Adamamýþsan hayýr." [Ebû Dâvud]

4057- Âiþe radiyallahu anhâ'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)

"Masiyette adak olmaz. Onun keffâreti týpký yemin keffâreti gibidir." [Sünen ashabý]

4058- Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan: Bir kadýn ona dedi ki:

"Ben oðlumu kesmeyi adadým." "Sen oðlunu kesme; yeminine keffâret ver" diye cevap verdi.

Orada bulunan bir yaþlý þöyle dedi: "Bunda nasýl keffâret olur?" Cevap verdi: "Allah Teâla buyurdu: «Hanýmlarýna zý-har yapanlarýnýz bilsinler ki (bu sözleriyle ha­nýmlarý onlarýn anneleri olmuþ olmaz. Ger­çekten onlar çirkin ve asýlsýz bir söz söylüyor-, lar)» (Mücâdele 2). Bu âyette zýhardan bah­setmiþ, sonra da âyetin devamýnda gördüðün gibi keffâreti emretmiþtir." [Mâlik]

4059- Ýbn Abbâs radiyallahu anh'dan: (Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:)

"Kim adýný koymadan bir adakta bulunur­sa, keffâreti, yemin keffâreti gibi olur. Gücü yetmediði bir adakta bulunursa keffâreti, yemin keffâreti gibi olur. Kim de gücü yettiði bir þey adarsa adaðýný yerine getirsin!" [Ebu Dâvud]

4060- Abdullah bin Ebî Bekr radiyallahu anh'dan, o da halasýndan:

"Halasý, Kubâ mescidine yürüyerek git­meyi adamýþ; adaðýný yerine getiremeden öl­müþ. Bunun üzerine Ýbn Abbâs kýzýna onun namýna yürümesi için fetva vermiþ." [Mâlik]

 

4042-4043-Bu hadisi Buhârî (eymân 26, VII, 232-3), Ebû Dâvud (no. 3288) ve Nesâî (eymân 25, VII, 16), Ebû'z-Zinâd ani'l-A'rec an Ebî Hureyre asl-ý senedi ile;

Müslim (nezr 7, s. 1262), Amr b. e. Amr ani'l-A'rec ... tarikiyle;

Müslim (nezr 5-6, s. 1261), Tirmizî (no. 1538) ve Nesâî (eymân 26, VII, 17), el-Alâ b. Abdirrahman an ebîhî an Ebî Hureyre asl-ý senedi ile;

Buhârî (kader 6/1, VII, 213), Ýbnü'l-Mübârek an Ma'mer an Hemmâm an Ebî Hureyre tarikiyle tahrîc ettiler.

4044-Heysemî'ye göre bu hadisi Taberânî iki isnâd ile tahrîc etmiþtir; senedlerinin birinin râvileri Sahîh ricâlindendir (Mecma‘ IV, 185).

4045-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 3305), Mûsâ b. Ýsmaîl an Hammâd an Habîb el-Muallim an Atâ b. e. Rebah an Câbir senedi ile tahrîc etti.

Ahmed, Beyhakî ve el-Hâkim tarafýndan da rivâyet olunmuþ hadisin senedi hakkýnda Ýbn Dakîk el-ëd, el-Ýktirâh'ta sahîh hükmü vermiþtir.

4046-Bu hadisi Buhârî (savm 67/2, II, 249) ve Müslim (siyâm no. 142, s. 800), Ýbn Avn an Ziyâd b. Cübeyr an Ýbn Ömer asl-ý senedi ile;

Buhârî (eymân 32, VII, 234), Mûsâ b. Ukbe an Hakîm b. ebî Hurre an Ýbn Ömer tarikiyle tahrîc ettiler.

4047-Bu hadisi Buhârî (eymân 31/5, VII, 234), Ebû Dâvud (no. 3000) ve Ýbn Mâce (no. 2136), Eyyûb es-Sahtiyânî an Ýkrime an Ýbn Abbâs asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.

4048-Mâlik (nüz‍r no. 6, s. 475), an Humeyd b. Kays ve Sevr b. Zeyd ed-Dîlî ani'n-Nebî mürsel senedi ile tahrîc etmiþtir.

4049-4050-Bu hadisi Buhârî (cezâ'us-sayd 27/2, II, 220), Müslim (nezr no. 11-12, s. 1264-5), Ebû Dâvud (no. 3293-4, 3399), Tirmizî (no. 1544), Nesâî (eymân 32, VII, 19) ve Ýbn Mâce (no. 2134), Yezîd b. ebî Habîb an Ebî'l-Hayr an Ukbe asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.

4051-4052-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 3296-8), Katâde an Ýkrime an Ýbn Abbâs asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.

4053-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 3295), Haccâc b. e. Ya'k‍b an Ebî'n-Nadr an Þerîk an Muh. b. Abdirrahman mevlâ Âli Talha an Kureyb an Ýbn Abbâs senedi ile tahrîc etti.

4054-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 3272), Muh. b. el-Minhâl an Yezîd b. Zürey' an Habîb el-Muallim an Amr b. Þuayb an Saîd b. el-Müseyyeb senedi ile tahrîc etti.

4055-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 3313), Dâvud b. Rüþed an Þuayb b. Ýshâk ani'l-Evzâî an Yahyâ b. e. Kesîr an Ebî Kýlâbe an Sâbit senedi ile tahrîc ettiler.

4056-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 3312), Müsedded ani'l-Hâris b. Ubeyd Ebî Kudâme an Ubeydillah b. el-Ahnes an Amr b. Þuayb an ebîhî an ceddihî senedi ile tahrîc etti.

4057-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 3290-2), Tirmizî (no. 1524) ve Nesâî (eymân 41, VII, 26), ez-Zührî an Ebî Seleme an Âiþe asl-ý senedi ile tahrîc ettiler.

4058-Bu hadisi Mâlik (nüz‍r 7, s. 476), an Yahyâ b. Saîd ani'l-Kâsým b. Muh. an Ýbn Abbâs senedi ile tahrîc etti.

4059-Bu hadisi Ebû Dâvud (no. 3322), Ca'fer b. Müsâfir an Ýbn ebi Füdeyk an Talha b. Yahyâ an Abdillah b. Saîd b.e. Hind an Bükeyr b. Abdillah b. el-Eþacc an Kureyb an Ýbn Abbâs senedi ile tahrîc etti.

Hâfýz Ýbn Hacer, Bulûðu'l-merâm'da isnâdýnýn sahîh olduðunu, hâfýzlarýn ise mevkûf olmasýný tercîh ettiðini söylemiþtir (Neyl VIII, 255).

4060-Bu mevkûfu Muvattâ, (nüz‍r no. 2, 472), Abdullah b. e. Bekr'den ahzetmiþtir.

Ynt: Adak bahsi By: Bilal2009 Date: 08 Temmuz 2019, 10:50:22
Esselamü aleyküm Rabbim toplumumuza hakkýyla Ýslam ý öðrenmeyi nasip eylesin
Ynt: Adak bahsi By: Sevgi. Date: 08 Temmuz 2019, 20:26:20
Aleyküm selâm Adak adamak dinimizde vardýr ancak bu kaderi deðiþtirmez adak mutlaka yerine getirilmelidir

radyobeyan