Cimriler Cennete giremez By: Hadice Date: 29 Aralýk 2010, 15:04:02
Cimriler Cennete giremez
Cimrilik; Allahü teâlânýn kuluna ihsan ettiði malý, ilmi ve bütün iyi þeyleri, dinin ve mürüvvetin yani insanlýðýn vermeyi emrettiði yerlere vermemek yahut vermesi kendisine zor gelmek demektir. Zira Þakik-i Belhi hazretleri; “Allahü teâlânýn verdiði nimetlerden, mahlukuna faydalý olanlarý vermekten kaçýnan, cimridir” buyurmuþtur.
Dinin vermeyi emrettiðini vermeyenler, daha çok cimridir. Zekâtý vermeyen, çoluk çocuðunun nafakasýný, geçimini temin etmeyenler veya bunlarý yük sayarak yapanlar böyledir. Bunlar tabiatlarýnda cimridirler. Zoraki cömert olmaya çalýþýrlar veya mallarýnýn döküntüsünü yâhut istemeyerek orta derecede vermek isterler. Yiyeceði çok olduðu halde, aç komþusuna vermemek, önünde yemek varken uzaktan bir fakirin geldiðini görüp, yemeði saklamak, mürüvvete yani insanlýða aykýrý olup, cimriliktir.
Yusuf Sinânüddin hazretleri buyurdu ki:
“Cimrilik sadece malý tutmak, onu hayýr yerlere sarf etmemek deðildir. Ýbadetlerini yapmayan kimse, nefsine cimrilik ettiði gibi, Resulullah efendimizin ism-i þeriflerini duyduðu halde salât-ü selam okumayan, Müslüman kardeþine rastlayýp selam vermeyen kimse de cimrilik etmiþ olur.”
Ebu Hafs haddâd hazretlerine; "Cimri kime derler?" diye sual edilince; "Ýhtiyaç anýnda baþkasýný düþünmeyene" diye cevap vermiþlerdir.
Ýnsanlarýn nefsi bahildir, cimridir, tamahkârdýr. Allahü teâlânýn emirlerini yapmakta inatçýdýr. Cimriliðin altýnda; mal sevgisi, uzun emel ve çoluk-çocuk sevgisi yatmaktadýr.
Âlimlerden bazýlarý cimriyi, ipekböceðine benzetmiþlerdir. Bu böcek, gayet kýsa olan hayatýnda nefsini korumak için bütün çabasýný harcayarak bir koza yapar. Sonunda yaptýðý kozanýn içinde ölür de o kozadan baþkalarý faydalanýrlar.
Bir kimse bir iþ için bize muhtaç olduðunda, kýskançlýk edip, o þeyi ona öðretmez veya muhtaç olduðu þeyi vermezsek, cimrilik etmiþ oluruz.
Cimrilerin en kötüsü, Müslümanlara emr-i ma’ruf ve nehy-i münker yapmayan, onlara dinlerini öðretmeyen veya yanlýþ öðretenlerdir. Peygamber efendimiz; (Bahil, cimri olanlar, her ne kadar zâhid olsalar da Cennete giremezler) buyurmuþtur.
Peygamber efendimiz, bir baþka hadis-i þeriflerinde de; (Cimrilikten sakýnýnýz. Çünkü cimrilik, sizden öncekilerin helakýna sebeb oldu) buyurmuþlardýr.
Ýmam-ý Gazâli hazretleri buyuruyor ki:
“Günahlarýn büyüðü üç tanedir. Bunlar: 1-Bahilliktir. 2-Haset yapmaktýr. 3-Riyâdýr.”
Zeynelabidin hazretleri, oðlu Muhammed Bâkýr hazretlerine hitaben buyurdu ki:
“Ey oðlum! Þu kimselerle arkadaþlýk etme, zirâ fâsýk kimse seni bir lokma ekmek için terk eder.
1-Cimri ile arkadaþlýk etme, cimri senin çok muhtaç olduðun þeylerini elinden almak ister.
2-Yalancý ile arkadaþlýk etme. Yalancý da fâsýk bir kadýna benzer; senin yakýnlarýný senden uzaklaþtýrmak ve senden uzak kimseleri sana yaklaþtýrmak ister.
3-Bir de sýla-i rahmi terk edenlerle arkadaþlýk yapma. Zirâ onlar Kur’an-ý kerimin üç âyeti ile lânetlenmiþtir.”
Biþr-i Hâfi hazretleri; "Cimrinin yüzüne bakmak, insanýn kalbini karartýr" buyurmuþtur.
Bekr bin Abdullah Müzeni hazretleri de; “Bir kimsenin cimrilik huyu ile öfke duygusu körelmedikçe, mütteki sýnýfýna geçemez” buyurmaktadýr.
Hâtim-i Esam hazretleri cimri birinin hastalandýðý zaman sadaka daðýttýðýný görünce; "Allah'ým bu kulunun hastalýðýný devam ettir. Çünkü bunun böyle sadaka daðýtmasý, kendi günahlarý için kefâret, fakirler için de daha faydalý olmaktadýr" diye dua etmiþlerdir.
Þihabüddin Sühreverdi hazretleri de, oðluna yaptýðý nasihatte þöyle buyuruyor:
“Ey oðul! Allahü teâlânýn sana rýzýk olarak verdiði þeylerde cömert ol. Cimrilikten, hasetten, kin ve hileden sakýn. Çünkü, cimri ve hasetçi kimsenin yeri Cehennem'dir. Hiçbir zaman hâlini insanlara açma. Zâhirini süsleme. Çünkü zâhirini süslemek, bâtýnýn harap olmasýndandýr. Rýzýk konusunda Allahü teâlânýn vaatlerine güven. Çünkü Allahü teâlâ, her canlýnýn rýzkýný vereceðine dair kefil oldu. Allahü teâlâ, Kur'an-ý kerimde mealen; (Yerde yürüyen ne kadar canlý varsa, hepsinin rýzký, ancak Allahü teâlâya aittir) buyurdu. [Hud suresi: 61] Ýnsanlardan hiçbir þey bekleme. Hakký söyle. Mahlukâttan hiçbirisine meyletme. Mâlayâniyi terk et. Peygamber efendimiz bir hadis-i þerifte; (Kiþinin mâlayâniyi, faydasý olmayan þeyleri terk etmesi, onun Müslümanlýðýnýn güzelliðindendir) buyurdu.”
Netice olarak kul, emanetçidir. Emanetçi, kendine emanet edilene sahiplenemez, bu benimdir diyemez. Kendisine verilen, mal, ilim, güzel huy ve iyilikler, nereye verilecekse, oraya vermekle mükelleftir. Çünkü insana verilen her þeyin, ahirette hesabý vardýr. Herkese, bunu niçin yaptýn, niçin söyledin, niçin verdin diye hesap sorulacaktýr. Onun için cimrilik de, diðer kötü huylar gibi, dinimizce men edilmiþtir. Hatta Cennete giremez buyurularak, bunun çirkinliði, kötülüðü bildirilmiþtir. Elbette ki, cimri de, bedelini ödeyince, cezasýný çekince, eðer imanlý olarak vefat etmiþ ise, sonunda Cennete girecektir. Hayatta iken vermeye alýþmalýdýr. Zira bir gün en kýymetli þeyi yani canýmýzý, ruhumuzu vereceðiz..
OSMAN ÜNLÜ