Cihad ve Mal Sevgisi By: reyyan Date: 21 Kasým 2010, 15:44:10
Cihad ve Mal Sevgisi
M. Sâmi Ramazanoðlu
Kemalat-ý insaniyye üç noktada toplanýr:
1-Sahih itikad: Ýman esaslarýna ehl-i sünnet ve'l-Cemaat akaidine göre inanmak.
2-Husnü'l-muaþere: Ýnsanlarla güzel geçinmek.
3-Tehzîb-i nefs: Nefsi ýslah edip itaat ve ibadeti salih hale getirmek.
Kulun Hakk Celle ve Âlâ ile muamelesindeki ahlakýnýn en güzeli teslîmiyyet ve rýza, halkla muamelesindeki ahlakýnýn en güzeli afv ve cömerdlikdir.
Mal sevgisi nefsin ahlakinin aðýr basan taraflarýndandýr. Ayný þekilde acelecilik de düþük ahlakdýr. Bu sebeple denilmiþdir ki sabýr þükürden efdaldir. Sabredenlerin ecirlerinin hesabsýz verileceði ayet-i celîlelerde beyan olunmuþdur.
Cenab-ý Hak, insan maîþetinin kývamý ve huzur içinde devamý için halkettiði mallarýn batýl uðruna yenilmesini haram kýlmýþdýr. Mallar, insanlarýn kývamý için, insanlar da ubudiyyet icablarýný ifade etmek için halkolunmuþlardýr.
Bilinmelidir ki her þey Allah'ýn mülküdür. Mal ve beden üzerinde tasarruf ancak Allah'ýn hakkýdýr. Kullarýn tasarrufunun helal ve muvafýk olmasý Allah'ýn emrine ittiba etmelerine baðlýdýr. Mallar, hýrs, þehvet, gaflet ve batýla hizmet uðrunda yenilirse ondan kötü iþler ve hadiseler zuhura gelir. Ancak Allah'a ibadet ve O'nun yoluna hizmet uðrunda yenilmelidir. Hayýr, ancak bundan sonra beklenir.
Abdullah b. Ömer'den, o da babasýndan rivayet ettiðine göre Hz. Ömer þöyle demiþtir:
Allah'ýn Rasulüne:
-"Ýslam nedir?" diye sorulduðunda:
-"Güzel söz, yemek yedirmek ve selamý yaymaktýr" þeklinde cevap vermiþtir.
Sonra:
-"Müslümanlarýn hangisi daha faziletlidir?" sorusuna da:
-"Ýnsanlarýn dilinden ve elinden salim olduðu kimsedir" diye cevap vermiþtir.
-"En faziletli namaz hangisidir?" sualine:
-"Kýyamý uzun olan namazdýr" demiþtir.
-"Sadakanýn en fazîletlisi hangisidir?" sorusuna Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
-"Fakirin zorluk içerisinde vermiþ olduðu sadakadýr" cevabýný vermiþtir.
-"En faziletli îman hangisidir?" sorusuna da:
-"Sabýr ve affetmek" cevabýný vermiþtir.
-"Cihadýn en fazîletlisi hangisidir?" sorusuna Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem:
-"Atýnýn ayaðý kesilipte, kaný akýtýlan kimsenin yapmýþ olduðu cihaddýr." þeklinde cevap vermiþtir.
Ebu Eyyüb el-Ensarî radýyallahu anh'ýn þöyle dediði rivayet olunur: "Allah dînini azîz ve Resulünü mansur kýlýnca dedik ki: "Biz ehl ü emvalimizi terk ettik de Ýslamiyyet yayýldý, Allah da Rasûlüne nusret verdi. Þimdi artýk ehl ü emvalimize dönüp onlardan zayi' ettiklerimizi tedarik ve tasviyeye çalýþalým." Biz böyle deyince Allah Teala:
"Allah yolunda infaka devam edin kendinizi kendi elinizle tehlikeye atmayýn" (Bakara: 195) ayet-i celîlesini inzal buyurdu. Yani sizin helakýnýza sebep olacak bir aile düþkünlüðüne ve bir mal sevgisine tutularak cihadý terk etme afetine tutulmayýnýz. Bundan sonra Ebû Eyyüb radýyallahu anh son nefesine kadar cihadý býrakmadý. Son gazasý Muaviye zamanýnda Kostantiniyye'ye yapdýðý gaza olup Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem'in iþaret ve tebþiri üzerine orada, sur dibinde þehid olmuþtur.
Hadîs-i þerîfde:
"Kim gaza etmeden ve gaza edeyim diye kendi arzu etmeden ölürse münafýklýkdan bir þu'be üzerine ölmüþ olur" buyurulmuþdur.
Cihad; Zahir ve batýn olmak üzere ikiye ayrýlýr. Zahir cihad küffar ile yapýlan cihaddýr. Batýn cihad ise nefis ve þeytan ile yapýlandýr. Ýþte bu cihad diðerine nisbetle daha zorludur. Zira kafir, muharebe, sulh veya malýný ve canýný vermek suretiyle çok defa dönebilir. Halbuki þeytan dinini almadan senden ayrýlmaz.
radyobeyan