Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Oku ! By: sumeyye Date: 07 Eylül 2010, 22:30:04
Oku !



Evet, insana yol gösteren birer haritadýr kitaplar ve bu zor imtihanda imtihanýmýzý kazanmak için bir vesiledir bizlere. Derin yaralarýmýza merhem ve þýmarmýþ benliklerimize de birer tokat olurlar.

Önümüzü aydýnlatýp, gideceðimiz yolumuzu ve varacaðýmýz duraðý gösterirler bize. Neyi, ne zaman ve nasýl yapacaðýný kestiremeyen bizlere þefkatli bir baba misali nasihat edip, rehber olurlar. Cenaâb-ý Hakk’ýn Kur’ân’ý Kerim’de bizlere ilk hitabý “Oku!” olmamýþ mýdýr zaten.

Bir zamanlar “Mein Balýkçýsý” diye, þansý ile ünlü bir adam vardý. Mein kýyýlarýnda balýk az tutulduðu halde, bu adam ne zaman balýða çýksa boþ dönmez sepetler dolusu balýklarla gelirdi.

Adamýn bu þansý dillere destan oldu. O kadar ki, birinin fazla þanslý olduðunu anlatmak için “mein balýkçýsý gibi þanslý” denmeye baþlandý. Günün birinde bu balýkçý öldü.

Cenazesi için evine gelenler, mein balýkçýsýnýn evinde, balýk ve su ürünleri üzerine zengin bir kütüphane olduðunu büyük bir þaþkýnlýkla gördüler. Ve bu adamýn neden balýk avýndan boþ dönmediði iþte o zaman anlaþýldý.



Þu hayat yolculuðunda çoðu defa, gemisini karaya oturtan kaptanlarýn misaline benzer halimiz.. Nihayet aczimizle beraber sýðýnýlacak kapýyý bilemeyiþimiz, bir yandan bizi yorgun düþüren nefis ve enaniyetimiz, bir yandan da insanlarýn insafsýz yargýlarý bizi umutsuz ve periþan bir hale getirir. Ve bu uzun yolculukta çoðu defa yolumuzu þaþýrýp, gideceðimiz yeri unuturuz. Çünkü bilmediðimiz bu hayat yolculuðuna çýkarken yanýmýza haritamýzý almayý unutmuþ ve yoldan, yoldaþtan, maksattan olmuþuzdur çoðu zaman.

KÝTAPLAR HARÝTALAR GÝBÝDÝR

Evet, insana yol gösteren birer haritadýr kitaplar ve bu zor imtihanda imtihanýmýzý kazanmak için bir vesiledir bizlere. Derin yaralarýmýza merhem ve þýmarmýþ benliklerimize de birer tokat olurlar. Önümüzü aydýnlatýp, gideceðimiz yolumuzu ve varacaðýmýz duraðý gösterirler bize. Neyi, ne zaman ve nasýl yapacaðýný kestiremeyen bizlere þefkatli bir baba misali nasihat edip, rehber olurlar. Cenaâb-ý Hakk’ýn Kur’ân’ý Kerim’de bizlere ilk hitabý “Oku!” olmamýþ mýdýr zaten? Kendini oku, kendini taný ve sonra Rabbini bil, Rabbinin senden ne istediðini öðren! Bu dünya misafirhanesine neden geldiðini, buradaki vazifelerini ve buradan sonra nereye gideceðini öðren. Evet, bu hayat yolculuðunda ne yapacaðýný, nereye gideceðini bilmeyen þaþkýn bir yolcu gibi olmak istemiyorsak, kitaplar bizim için bir rehber niteliðinde olacaktýr.

Bulunduðumuz þartlar ne ise, mesela evli isek evlilikle ilgili, anne baba isek çocuk yetiþtirmekle ilgili, eðitimci isek eðitimle ilgili bilgi sahibi olmak yaptýðýmýz vazifeyi hakkýyla yapmamýza vesile olacaktýr. Cenâb-ý Hakk âyeti kerîmede meâlen þöyle buyuruyor: “De ki; âlimlerle cahiller hiç bir olur mu?”

Çünkü bilen insan, yaptýðý þeyi bilinçle ve en güzel bir þekilde yapar. Ama bilmeden bir iþe giriþen kiþi ise, yaptýðý þeyi ya eline yüzüne bulaþtýrýr ya da o iþlerin altýnda ezilir kalýr. Çünkü neyi nasýl yapacaðýmýzý bilmezsek, çokça hatalar, yanlýþlýklar ya da eksiklikler yapmamýz muhtemeldir.

Mesela, evimize daha önce hiç kullanmadýðýmýz bir elektronik alet alsak yanýnda da bir kullanma kýlavuzu olsa ama biz bu kullanma kýlavuza hiç bakmadan, ehemmiyet vermeden, o düðmesine basýp, bu fiþiyle oynasak elbette ki o alet ya bozulacak ya da ömrü çok uzun olmayacaktýr. Ýþte aynen bunun gibi, bizler de hangi konumda olursak olalým, yapacaðýmýz þey hakkýnda yeterince bilgi sahibi deðilsek ne yazýk ki birçok yanlýþlar yapabiliyoruz. Ve bu yanlýþlar çoðu zaman üzüntü ve piþmanlýklarý ve aðýzlardan esefle çýkan ‘keþke’leri netice veriyor. Ve iki dünya saadetine de gölge düþürüyor. Ýþte tam burada kitaplar girerse devreye, bizler için hayatýn birer kullanma kýlavuzu oluverirler. Ýhtiyaç duyanlar açar, okur, tefekkür eder.


Hikayedeki Mein Balýkçýsý ise sadece dünyevi bir maksat için büyük bir kütüphane kurmuþ kendine. Peki ya bizler? Býrakýn dünyevî iþleri, çoðu zaman uhrevî vazifelerimiz için bile elimize bir kitap alýp okumayý gereksiz görüyoruz, vakit kaybý zannediyoruz. Hâlbuki mü’minin iki günü birbirine eþit olmamalý. Bu gün, dünden daha çok þey bilmeli, öðrenmeli, yaþamalý.


Bir kitap sevdalýsý da bakýn kitap hakkýnda ne diyor: “Hikmet anda, marifet anda, hakikat andadýr.. Hâsýlý sermaye-i dünya vü dinimdir kitap”

KÝTAP OKURKEN
HANGÝ DÜÞÜNCELERLE OKUMALIYIZ


Ýlim ve ibadetteki maksadýmýz Rabbimizin sevgisini kalbimizde hissedebilmektir. Ýlim ve ibadet bizi Rabbimize yaklaþtýrýr. O’na yaklaþtýrmayan ilimse cehlin ta kendisidir.

Niyetimiz daima rýza-yý Ýlâhiyi kazanmak olursa zaten ilimle ve kitaplarla çokça haþir neþir oluruz. Bir âyet-i kerîmede Cenâb-ý Hakk meâlen “Allah ü Teala’dan tam manasýyla ancak âlimler korkar” buyuruyor. Demek ki Cenâb-ý Hakký sevmenin, O’ndan hakkýyla korkmanýn ve O’nun rýzasýna ermenin yolu ilimden geçiyor, okumaktan geçiyor. Ayrýca evlatlarýmýzýn da hakiki bir kul olmalarýný istiyorsak, bu ayetin ýþýðýnda, onlara ilim aþkýný ve kitap sevdasýný aþýmalýyýz.


Bir hadisi þerifte Efendimiz þöyle buyuruyor: “Beni Allah’ýn rahmetine yaklaþtýracak bir ilim sahibi olmaklýðýmý temin etmeyen bir gün, üzerime doðduðu zaman benim için mübarek bir gün olmaz” Ýþte bu hadis de güzel bir düstur olmalýdýr bizler için.


Kitaplarý bir kitap kurdu gibi öðütmek deðil de, konduðu çiçeklerden aldýklarýyla sentezler yapabilen ve yeni þeyler üreten nadide bir bal arýsý gibi olabilmektir mesele.
Yunus Emre bir þiirinde þöyle diyor “Bilmek olmak deðildir, olmaya bak olmaya!” Ýlim ancak yaþanýrsa, hayata hayat olursa ilim olur, yoksa bilip de yapmamak yine cahillik alametidir. Sâdi Þirazî de bu hali sýrtýnda kitap taþýyan merkeplere benzetmektedir.


Okuyacaðýmýz ya da dinleyeceðimiz bir þeyde önce kendi nefsimizi muhatap alarak okumalý ya da dinlemeliyiz. Ancak o zaman o ilim bize tesir eder, ve bir fayda saðlar.

ÇOCUKLARIMIZA OKUMAYI
SEVDÝRECEK BAZI PÜF NOKTALAR

Çocuklar için anne babalarýn her davranýþý birer örnek teþkil etmektedir. Hal böyle olunca, çocuklar anne ve babasýný daima kitaplarla haþir neþir olduðunu görürse onlarda kitaplara karþý bir merak ve bir sempati hissedecektir.   
Çocuðumuzun eline dördüncü ayýndan itibaren  onlar için karton ve pilastikten özel hazýrlanmýþ bol resimli kitapçýklardan alýp verebiliriz. Böylece kitapla küçük yaþýnda tanýþmýþ olur.

Çocuklara okunan masallar, anlatýlan hikâyeler hem onlarýn ufkunu açar, hem de kitaba karþý içlerinde bir sevgi oluþur.
Çocuklara yaþýna ve anlayýþýna göre kitaplar seçmek çok önemlidir. Onlara seveceði tarzda kitaplar hediye edersek, hem onlarý sevindirmiþ, hem de alýnan kitap, dergi vs.ye karþý büyük bir ilgi uyandýrmýþ oluruz.

Çocuklarýmýzdan okuduklarý kitaplarýn bir listesini yapmalarýný ve okuduðu kitaplarla ilgi kýsaca düþüncelerini yazmasýný isteyebiliriz. Ayrýca kitaplarýný dizebileceði özel bir yer verirsek, onlara kitabýn deðerini ve önemini hissettirmeye vesile olabiliriz.
Evde ailece kitap okuma saatleri düzenleyebiliriz. Beraberce yapýlan aktiviteler daha keyifle ve istekle yapýlýr.

Çocuklarýmýzý ara sýra kitapçýlara götürüp, kitaplarla haþir neþir olmalarýný saðlayabiliriz. Böylece onlara yavaþ yavaþ seçiciliði de öðretmiþ oluruz.
Çocuklarýmýzdan okuduklarý kitap veya dergilerden beðendikleri yazýlarý gelip bize okumalarýný isteyebilir ve beraber o yazý hakkýnda yorumlar yapabiliriz.


Son olarak Hz. Ali’nin bir sözüyle konumuzu noktalayalým “Çocuklarýnýzýn yarýn söz sahibi olmasýný istiyorsanýz, onlara bu günden iyi kitaplar hediye edin!”



Esma AKMER


radyobeyan