Nurdan Damlalar
Pages: 1
Ders Risale-i Nur Bilgisi By: ehlidunya Date: 06 Eylül 2010, 20:12:43
“Risale-i Nur Bilgisi” dersine hoþ geldiniz

Orta öðretim gençliðine yönelik, Risale-i Nur Külliyatý’nýn anlaþýlmasý ve benimsenmesi yolunda hazýrlanan bir “ders kitabý dizisi.”

Önce genel/ortak “kapak yazýsý”ný aktaralým: “Öðrenciler, Risale-i Nur’u anlamak/incelemek isteyenler, bu kitap sizler için hazýrlandý. Eðitim-öðretim disiplininin gerektirdiði ciddiyet içinde hazýrlanmasýna raðmen, Risale-i Nur’u, bu kitapla, sýkýlmadan daha yakýndan tanýma ve derinlemesine inceleme imkâný bulacaksýnýz. O kadar ki, pek çok ilmî aðýrlýðý olan mevzuyu, bir anda kavradýðýnýzýn farkýna varacaksýnýz. Özenle seçilmiþ resimlerle bezeli metinleri incelerken, iman esaslarýna, Ýslam’ýn þartlarýna ait bilgileri ve Risale-i Nur hakkýnda bilmediklerinizi öðreneceksiniz. Bu arada Bediüzzaman’ýn konular hakkýndaki orijinal yaklaþýmlarýna da þahit olacaksýnýz…”

Üsteki kapak yazýsýný doðrulamamak mümkün mü? Elbette hayýr… Hakikaten dizi-kitapta toplam 72 ders (“iman” konularý 26, “Ýslam” konularý 29, “Risale-i Nur Bilgileri” konularý da 12 kýsýmda) iþlenmiþ ki, Ýman/Ýslam/Risale-i Nur Bilgileri’nden ibaret üç türün her biri kendi baþýna, “hedef kitlesi” açýsýndan merak ve þüpheleri giderecek evsafta. (Bu arada hemen belirtelim: Üç ciltte de konular 1’den 72’ye kadar sýra numaralý. Yani cilt 1’de 1-25, cilt 2’de 25-50, cilt 3’te de 51-72 no’lu konular/dersler sýralanmýþ.)

Seriyle ilgili küçük notlarýmýza gelince (sýrasýyla):

*Seri takým hâlinde (ayný ambalaj içinde) satýþa sunulmadýðýndan her bir cildi “müstakil bir kitap” muamelesi görüyor, dolayýsýyla birinin baskýsý yenilenirken diðerleri eskide kalabiliyor. (Aþaðýdaki künyede yer alan yayýn tarihlerine dikkat lütfen!)

*Her üç ciltte de “Ýçindekiler” kýsmý birbiri içinde mütenakýz. Örnek 1: Birinci cildin ”Ýçindekiler”inde konular, içeride olduðu gibi sýra numaralý deðil. (Öbür ciltlerde böyle bir problem yok.) Örnek 2: Ýkinci cildin “Ýçindekiler”inde orijinal “metin”lerin baþlýklarý konulmamýþ.

*“Takdim” yazýlarýnda, “serinin, kendi türünde ilk çalýþma olduðu” yolunda önemli bir bilgi var ki, doðru.

*Birinci cilt-konu 3’te “Bediüzzaman Hazretleri’nin 1925 yýlýndan itibaren baþlayan esaret hayatý” ibaresindeki “esaret” kelimesinin (s. 15) doðru kullanýmý “sürgün” olsa gerektir.

*Bölüm sonlarýnda yer alan vecizelerden bazýlarý sehven mükerrer kullanýlmýþ. Örnek 1: cilt 1’de “Hangi þeye dikkat etsen þehadet eder ki, bu fâniden sonra bir baki var.” vecizesi, iki sayfada birden (124 ve 187) yer alýyor. Örnek 2: c. 1-s. 219’daki “Cesed-i insan havaya, suya ve gýdaya muhtaç olduðu gibi, ruh-u insan da namaza muhtaçtýr.” vecizesi, c. 2-s. 33’te de bulunuyor. Örnek 3: c. 2-s. 103’teki *”Ýman hem nurdur, hem kuvvettir. Evet, hakiki imaný elde eden adam, kâinata meydan okuyabilir.” vecizesi, c. 3-s. 123’te de yer almýþ.

*”Ders kurgusunda olduðu hâlde” bazý kýsýmlar eklenmemiþ. Örnek: cilt 1-konu 5’te “Vecizeler” kýsmýnýn muhtevasý/kendisi yok.

*”Okuma Parçasý” adý altýndaki bazý metinlerde müellif adý unutulmuþ. Örnek 1: cilt 1-konu 14’te “Dünya Ötesi Yolculuk” / ayný cilt-konu 17’de “Meleklere Ýman” (Baþlýk “Ýçindekiler”den alýndý; yani söz konusu metin, baþlýksýz!); cilt 2-konu 31’de “Hz. Musa ve Firavun” / ayný cilt-konu 34’te “Ýslamiyet’ten Önce Arabistan’ýn Durumu” / ayný cilt-konu 47’de “Barla Sýddýklarý.”

Keza “Ýçindekiler”de belirtildiði hâlde, bazý okuma parçalarýna baþlýk eklenmemiþ. Örnek: cilt 1-konu-17’de “Meleklere Ýman” / ayný cilt-konu 23’te “Kader ve Kaza Nedir?”

Hakeza ikinci cilttekinin aksine, birinci ve üçüncü ciltlerde ders kurgusunda 1’den 6’ya kadarki alt baþlýklara “okuma parçasý” dâhil edilmemiþ. (Yani ikinci ciltte “okuma parçasý” olan konularda bu, misal “konu numarasý-7” þeklinde belirtilmiþ; fakat birinci ve üçüncü ciltlerde böyle bir uygulama yok.)

*Ýkinci cilt-konu 34’te “metin” kýsmýnda haþiyenin metni yok (s. 82).

*Bazý “ihtar”larda, lügatçelerde ya da resimaltý yazýlarýnda “font/karakter uyuþmazlýðý”nýn yansýmalarý var. Þöyle ki, “Ý,” “þ,” “ð,” ”ý” gibi harfler düþmüþ (çýkmamýþ). (Bunlar c. 1-s. 44, 81, 89 ve 97 ile c. 3-s. 89 ve 96’da.)

*Üçüncü cilt-konu 72’de, Afyon mahkemesinde muhakeme edilen Nur talebelerinin sayýsýyla ilgili çeliþkili rakamlar var. Ders kurgusundaki sayý 121 iken, son sayfada bu rakam 120.

Yanlýþ anlaþýlmasýn! Elbette böylesine büyük/geniþ projelerde bu tür hatalarýn olmasý mümkündür, hattâ normaldir; fakat bunlarýn yeni baskýlarda düzel(til)mesi beklenir.

Ve serideki sorulara ilâve bir soru da bizden: Serinin birinci cildinde (s. 214) yer alan “Bir zaman sinnen, ismen, rütbeten büyük bir adam bana dedi. ‘Namaz iyidir; fakat her gün her gün beþer defa kýlmak çoktur, bitmediðinden usanç veriyor.’” (Yirmi Birinci Söz-Ýkinci Makam) ibaresindeki meþhur zat kimdir? Düþününüz!

Toparlayacak olursak, Nur’larla nurlanmak isteyen her gencin edinmesi gereken, hakikaten orijinal ve faydalý, her daim istifade edilecek bir eser.


radyobeyan