Sahur ve iftar yemeklerine dikkat By: sumeyye Date: 15 Aðustos 2010, 15:36:55
Sahur ve iftar yemeklerine dikkat!
Aðýr yemekler kalp krizini tetikliyor
Bol kalorili hamur iþleri ile iftar davetlerinde sunulan çeþit çeþit yemekler ve bol þuruplu tatlýlarýn yenmesi, oruç tutarken kilo alýnmasýna sebep oluyor Ancak, gün içinde enerji ve su gerekeceði için serin bir hoþaf sahur için ideal olabilir Yine iftarda fazla serin olmayan bir hoþafla baþlanabilir Çünkü günün sýcaðýyla düþen kan þekerini takviye etmek gerekir Aksi halde aðýr yemekle baþlamak, dayanýlmaz baþ aðrýlarýna sebep olabilir
Ýftarda yemek süresi toplam 45-50 dakika olmalýdýr Yemekler az ve yavaþ yenmeli, iftar mutlaka çorba ya da hoþafla açýlmalý Çorba ve ekmeðinizi yedikten sonra biraz dinlenmeli ve 10-15 dakika ara ile bol su içilmeli Kalp, damar, tansiyon problemi olan insanlar mümkünse sebze yemeklerine aðýrlýk vermeli, taze fasulye, ýspanak, ýsýrganotu, patlýcan, semizotu vb gibi az yaðlý yemekleri tercih etmelidir
Ýftar sofralarýnýn vazgeçilmez parçasý olan tatlýlar ise yemekten iki saat sonra yenmeli Sahurda da yaðlý yemekler ve börekler yerine bol otlu yaðsýz gözlemelerin tercih edilmesi gerekiyor Sahurda yenen þeyler aðýr olmamalý Gün içinde insan açlýða bir þekilde dayanabiliyor; ama susuzluða dayanmak daha zor oluyor Bu yüzden hazým sýrasýnda yanma yapacak ve bizi rahatsýz edecek yiyeceklerden sahurda kaçýnalým Kahvaltýlýklar, patates haþlama, gözleme, salatayla yenecek makarna ve komposto sahur için ideal menüyü oluþtururAilem Dergisi