Dine davet ve hizmet By: rabia Date: 29 Mayýs 2010, 16:00:03
Dine Davet ve Hizmet
"Bu Kuran, bütün insanlýða bir mesajdýr. Öyleyse saðduyu sahipleri artýk onunla uyarý bulsunlar ve Allah'ýn tek ilâh olduðunu bilip bunu akýllarýnda tutsunlar." (Ýbrahim 14/52)
Kuran'da, Ýslâmî hayatý gerçekleþtirmekle yükümlü kýlýnan varlýk insandýr.1 Çünkü o, Allah'ýn buyurduðu ve Elçisinin duyurduðu Ýslami bir hayata çaðrýlmaktadýr.2 Öyleyse insanýn seçeceði ve gerçekleþtireceði hayat, Hazreti Peygamber(as)'in emanet býraktýðý Ýslâmî hayat olmalýdýr.
Kuran, sadece Ýslâm'ýn Allah katýnda geçerli din olduðunu,3 Hz.Muhammed'in risaletinin de bütün insanlýðý kapsadýðýný bildirir.4 Kuran'ýn beyanýna göre Peygamber(as), insanlar üzerinde bir zorba deðildir.5 Onun görevi irþat, teblið ve davetten ibarettir.6 Bunun için Ýslam'da ilke olarak dinde zorlamaya baþvurmak yasaklanmýþ, gerçek olanla olmayanýn birbirinden ayrýldýðý belirtilerek7 iman edip etmeme, insanlarýn kendi isteklerine býrakýlmýþtýr.8
Kuran'da Peygamber(as), "Allah'ýn davetçisi" olarak nitelendirilmiþ9 ona yüklenen davet görevi de "davet et" emrinin yaný sýra10 "teblið et"11, "hatýrlat"12 ve "uyar"13 gibi baþka kelimelerle de dile getirilmiþtir. Davet kelimesi genellikle "insanlarý Ýslam'a ve onun ilkelerini uygulamaya çaðýrmak" anlamýnda kullanýlýr. Kuran'da da insanlar, "imana, Ýslam'a, Allah yoluna, Allah'ýn kitabýna, hakka, hayra, kurtuluþa, hayat kaynaðýna ve esenliðe"14 çaðrýlýr. Bu yüzden davet, hem Ýslâm'ý kabul etmeyenlere hem de Müslümanlara yönelik olabilir. Davetin amacý, insanlarýn doðru inanýp yaþamalarýna yardýmcý olmak; hedefi de Ýslami ilkelerin ve deðerlerin insanlar tarafýndan kabul edilmesini ve uygulanmasýný saðlamaktýr.
Hazreti Peygamber(as), cahiliye müþrikliðinin devlet olduðu bir dönemde ve toplumda davet görevini üstlendi. O, insanlarý Allah'ý tanýmaya ve Onun dinine uymaya çaðýrdý. Onlara þirksiz inancý, doðru yaþayýþý ve güzel ahlaký öðretti. Tevhit sistemine dayalý bir düzen oluþturarak insanlýðýn hayrý ve dünyanýn ýslahý için çalýþtý. Ayrýca Peygamber(as), dine gönül açýp iman deðerine erenleri eðitti. Onun eðitiminden geçen ilk nesil Müslümanlarý, yeni dinin çelik askerleri oldular. Onlar, tarihte eþine rastlanmamýþ bir fedakarlýk örneði göstererek hem Ýslam'ý hayatlarýna hem de baþkalarýna taþýdýlar. Böylece onlar, beklenen ve özlenen nizamýn yeryüzündeki ilk temsilcileri ve tebliðcileri oldular.
Davetin Merhaleleri
Hazreti Peygamber(as), Müslümanlar için örnek ve önder bir þahsiyettir. Bunun için onun dine davet yöntemini bilmek ve izlemek gerekir. Çünkü o, son derece tutarlý, ilkeli, sistemli ve gerçekçi davrandýðý için, davet faaliyetinde büyük baþarý saðlamýþtýr. Rasûlullah'ýn daveti sadece bir çaðrýdan ibaret deðildir; ayrýca onun idareye ve otoriteye de ihtiyacý vardýr. Bu yüzden Hazreti Muhammed(as), risaletten önce geçirmiþ olduðu manevi hazýrlýkla peygamberlik için gerekli olan kemale ulaþmýþ; davet faaliyetinin baþlangýcýnda öncelikle etrafýnda inançlý ve bilinçli bir kadro oluþturmuþ, daha sonra bu kadro elemanlarýnýn da katkýsýyla Müslüman bir kitle meydana getirmiþ; son merhalede ise, baþlattýðý davet faaliyetini baþka milletlere taþýyacak ve Ýslam'ýn hükümranlýðýný ayakta tutacak bir devlet kurmuþtur. O, hem Allah'ýn Elçisi hem de oluþturduðu Ýslam devletinin reisi olma sýfatýyla, zamanýndaki komþu ülkelerin devlet baþkanlarýna Ýslam'a çaðrý mektuplarý göndererek sonraki yüzyýllarda hýzla geliþecek olan evrensel davet çalýþmalarýný baþlatmýþtýr.
Davetin Baþarýsýný Hazýrlayan Amiller
Hazreti Peygamber(as)'in teblið ve davet faaliyetleri dikkatlice incelenirse, onun davetteki baþarýsýný saðlayan temel amillerin neler olduðu rahatlýkla görülür. Bunlarýn baþýnda onun, davet ettiði dine samimiyetle inanmasý ve bu dinin ilkelerini bütün ayrýntýlarýyla kendi hayatýnda uygulamasý gelir. Ayrýca Peygamber(as)'in muhataplarýna deðer vermesi, onlarýn fert olarak duygularýný, isteklerini ve özelliklerini dikkate almasý, ortak noktalarda birleþme esasýndan hareket etmesi, þefkat ve merhameti, kin, öfke ve düþmanlýða tercih etmesi de davetteki baþarýsýna büyük katký saðlamýþtýr.
Söz konusu amillerden biri de Hazreti Peygamber(as)'in ümitsizlik ve karamsarlýða kapýlmadan davet çalýþmalarýný ve dine hizmeti sabýr, azim, inanç ve büyük bir kararlýlýkla sürdürmüþ olmasýdýr. Peygamber aleyhisselam'in teblið çalýþmalarýnda deðer verdiði bir diðer husus da sosyal faaliyetleri aralýksýz olarak gerçekleþtirmesi ve bunlardan azami ölçüde faydalanmasýdýr. O, davetini sunmak üzere toplantýlar düzenlemiþ, çarþý, pazar ve panayýr gibi insanlarýn toplu olarak bulunduðu her yerde korkmadan ve yýlmadan teblið faaliyetini sürdürmüþtür. Daveti baþarýlý kýlan amillere, Peygamber(as)'in hiçbir zaman þahsi çýkar arzularýný katmamýþ olmasýný da eklemek gerekir. Bunun için Ýslam daveti, müstemlekecilik ve sömürü gibi siyasi ve ekonomik art niyetler taþýyan organize bir hareket olmaktan uzak kalmýþtýr.
Davetin baþarýlý olmasýnda, davetçilerin þahsi çabalarý yanýnda Ýslam'ýn yapýsýndan kaynaklanan bazý amiller de vardýr. Bu amillerin baþýnda da "Ýslam akidesinin akli, mantýki ve kolay kabul edilebilir olmasý; ibadetlerin zengin bir ahlaki ve sosyal muhteva taþýmasý, Ýslam'ýn da müsamahakâr bir din oluþu" gelir.15
Dine Davet Sosyal Bir Vazifedir
Ýslam'ýn yayýlmasý ve hayatta uygulanmasý, büyük ölçüde dine davet ve hizmet faaliyetine baðlýdýr. Bu yüzden Yüce Allah, "Ýçinizden iyi ve yararlý olana davet eden, doðruyu buyuran eðri ve yanlýþtan alýkoyan bir topluluk olsun..."16 talimatýyla davetin sosyal bir vazife olduðunu açýkça bildirir. Bu talimata uyan Müslümanlar, saadet asrýndan itibaren daveti bir yükümlülük kabul etmiþ, bu yükümlülüðü sözlü ve fiili olarak yerine getirmeye çalýþmýþlardýr. Ýslam'ýn, yeryüzünün deðiþik bölgelerine yayýlýþý da genellikle davet faaliyetleriyle olmuþtur.
Görüldüðü gibi dine davet ve hizmet sýradan bir iþ deðil, çok eski, köklü ve kapsamlý bir çalýþmadýr. Bu özelliðinden dolayý davet bilgi, inanç, irade, azim, sabýr ve ehliyeti gerektirir. Ýnsanlýðýn þirk anlayýþýyla kýyasýya savaþtýðý bir dönemde inen Kuran'ýn, mesajýný kuvvetli delillere dayanarak muhataplarýna sunmasý, davetin ne kadar köklü ve ciddi bir faaliyet olduðuna iþaret eder.
Bugün, Batýnýn kültür istilasý altýnda bulunan kitlelerin büyük bir kýsmýnýn, Ýslam dýþý bir hayat yaþadýðýný söylemek yanlýþ olmaz. Tam aksine halký Müslüman olan ülkelerde yaþanan olumsuzluklara bakýlýrsa bu tespitin ne kadar doðru olduðu görülür. Bu duruma düþülmesinin temel nedenlerinden biri, hayatýný Ýslam'a adayan ve onu insanlara taþýyan nitelikli davetçilerin olmayýþýdýr. Halbuki Ýslam insanýný inþa etmeden Batý istilasýnýn ruhumuza vurduðu damgayý silemeyiz. Bunun için günümüz insaný teblið ve davete ne kadar muhtaçsa, fikri ve fiili planda eðitim ve ýslaha da o kadar muhtaçtýr. Çünkü çok sayýda insan, dine inandýklarýný söylemekle birlikte fikri ve fiili sahada istikrarsýz ve tutarsýz bir tavýr sergilemektedir.
Sonuç olarak denebilir ki Ýslam, hak olan dindir. O, insanlýðýn saadetini tekeffül eden tek nizamdýr. Bu nizamýn, asýrlarca ayakta durmasý için sonsuz gayretler sergilenmiþtir. Öyleyse bugün de onun için her türlü gayret ve çaba harcanmalýdýr. Çünkü Ýslam'ý yaþamak ve baþkalarýna taþýmak, böyle bir çabayý gerekli kýlmaktadýr. Ne mutlu bu þerefli görevi hakkýyla yapanlara; ne yazýk þahsi çýkarlarýný dinin üstünde tutup böylesine önemli bir görevden gafil olanlara!
Dipnotlar: 1. Bkz. Bakara 2/21 2. Bkz. Bakara 2/208 3. Bkz Al-i Ýmran 3/19,85 4. Bkz. A'raf 7/158; Sebe 34/28 5. Bkz. Ðaþiye 88/22 6. Bkz. Maide 5/92,99 7. Bkz. Bakara 2/256 8. Bkz. Kehf 18/29 9. Bkz. Ahkâf 46/31-32 10. Bkz. Nahl 16/125 11. Bkz. Maide 5/67 12. Bkz. Kaf 50/45; Ðaþiye 88/21 13. Bkz. Þuara 26/214 14. Bkz. Hadid 57/8; Saf 61/7; Nahl 16/125; Al-i Ýmran 3/14,104; Ra'd 13/14; Mü'min 40/41; Enfal 8/24; Muhammed 47/35 15. Bkz. Buhari, Ýman, 29 16. Al-i Ýmran 3/104
Ynt: Dine davet ve hizmet By: mevlüde06 Date: 29 Kasým 2015, 11:26:01
Ýslamý anlatabilmemiz için önce Efendimiz gibi samimiyetle bu dinin hak din olduðuna þeksiz þüphesiz inanmalý,bunu hayatýmýzda da yaþamalýyýz.çünkü insan yapmadýðý þeyi anlatamaz,anlatsada tesirli olmaz eminim.acizane biz de burda Allah için hizmet etmeye ,Ýslamý anlamaya,yaþamaya gayret ediyoruz.
inþallah o yüzden en baþta ihtiyacýmýz olan þey samimiyet.samimiyet bu binanýn temeli ,temelini saðlam atmazsak dikitleri de saðlam olmaz,her an devrilebilir Allah muhafaza..
Ynt: Dine davet ve hizmet By: Mustafa/Samed Date: 29 Kasým 2015, 16:47:36
Esselamu Aleyküm. Peygamberimiz (s.a.v.) ilk baþta dini akrabalarýna sonra arkadaþlarýna sonra çevreye sonra bütün insanlara yaymýþtýr. Yaydýktan sonra insanlar islam dinine katýlarak hizmet etmiþlerdir. Bizler de yakýnýmýzda kýlmayanlara ilk baþta aile ve akrabalara sonra arkadaþlara sonra çevreye yaymalýyýz. Yaydýktan sonra kýlmaya baþlarlar yani hizmet etmeye baþlarlar inþaAllah. Paylaþým için Rabbim razý olsun.
Ynt: Dine davet ve hizmet By: Rüveyha Date: 18 Mart 2016, 21:23:47
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain ÝnþaAllah..Mevlam islamý teblið edenlerden,eylesin ÝnþaAllah..
Ynt: Dine davet ve hizmet By: Kevšer Date: 18 Mart 2016, 22:29:49
Aleyna Ve Aleykümüsselăm ecmain. Mevlam bizleri Kur'an'ý Kerîmi kendine rehber edinen ve hakkýyla öðrenip hayatýna nakþedebilen kullarýndan eylesin inþaAllah. Amin
Paylaþým için Rabbim Razý olsun kardeþim...
Ynt: Dine davet ve hizmet By: Busra 8-B Date: 18 Mart 2016, 22:32:55
Esselamun aleykum
Rabbim bzi hayýrlý muslumanlardan eylesin amin
radyobeyan