Ýslam Kavramlarý A-L
Pages: 1
Hacc By: armi Date: 17 Þubat 2010, 17:28:56
HACC SURESÝ




Kur´an-ý Kerîm´in yirmi ikinci suresi. Yetmiþsekiz ayet, binikiyüzdoksanbir kelime, beþ binikiyüzbeþ harften meydana gelir. Fâsýlasý hemze, cim, dal, ra, ze, zý, kaf, lam ve nun harfleridir. Ýçerisinde hacdan ve onun bazý hükümlerinden sözedildiði için "hacc" suresi adýný almýþtýr. Ayetlerinin bir kýsmý Mekkî, diðer bir kýsmý da Medenîdir. Surede kýyamet´in dehþeti; insanýn ilk yaratýlýþýnda ve tabiatýn her yýl canlanýþýnda olduðu gibi ölülerin de tekrar diriltileceði; tek Allah´a inanmak gerektiði; inkârcýlarýn ise azaba uðrayacaklarý bildirilmekte; ayrýca, haccýn hükümlerinden, Kâbe´den, Allah´ýn verdiði rýzýklardan, inkârcý toplumlarýn acý akýbetlerinden, cihada izin verilmesinden, Allah yolunda gidenlerin mükafatlarýndan, Allah´ýn yüce kudretinden ve insanýn acizliðinden bahsedilmektedir.

Surenin baþlarýnda, kýyametten þüphede olanlar o anýn dehþeti ile uyarýldýktan sonra insanýn ilk yaratýlýþý ve günü birlik tabiat olaylarý örnek verilerek öldükten sonra, yeniden dirilmenin Allah´a göre kolay olacaðý haber veriliyor. Surenin baþýndan yirmidördüncü ayete kadar; Allah´ýn yoluna engel olanlar, Ýslam´dan dünyevî yararlar gördüðü sürece inanan, ama musibetler karþýsýnda küfre dönenler, Allah´ýn dünya ve ahirette inananlara yardým edeceðinden þüphede olanlar, gerçekten iman edenler, hristiyanlar, yahudiler, sabiiler, mecusiler ve þirk koþanlarýn hakettikleri yere yerleþtirileceði haber verilerek kýyametin hak olduðu hatýrlatýlýyor." "...Ýnkar edenler için ateþten elbise biçildi. Baçlarýnýn üzerine de kaynar sular dökülür onlarýn. Bununla sadece derileri deðil, karýnlarýnýn içi de eritilir. Onlar için demirden kamçýlar da vardýr. Ne zaman ýzdýraptan oradan çýkmak isteseler "Yangýn azabýný tadýn´ (diye azarlanarak) oraya geri çevrilirler Ýman edip iyi iþ yapanlarý ise Allah, altlarýndan ýrmaklar akan cennetlere sokar..." (19-23)

Ýkinci bölümü oluþturan otuzyedinci ayete kadar ki bölüm hac ve bir kýsým kurallarýyla ilgilidir. Hz. ibrahim´in temellerini attýðý Kâbe ve Mescidi Haram´ý þirkten temizlemekle görevlendirildiði haberi verildikten sonra hacc emrini yerine getiren müslümanlar, yoksulu doyurma konusunda uyarýlýr: Ayete göre onlar, namazý kýlarlar ve kendilerine verilen rýzýktan harcarlar. Allah adý anýldýðý zaman ise kalpleri titrer. Ardýndan bir uyarý gelir: Kestiðiniz kurbanlarýn "Ne etleri ne de kanlarý Allah´a ulaþmaz, fakat sizin takvanýz O´na ulaþýr..." (37).

Rabbimiz Allah´týr dedikleri´ için yurtlarýndan çýkarýlanlara savaþma izninin verildiði otuz dokuz, kýrk ve kýrkbirinci ayetlerde, savaþ izninden sonra yeryüzünde iktidarý ele aldýklarý takdirde müminlerden namazý kýlmalarý, zekatý vermeleri, iyiliði emredip kötülükten vazgeçirmeleri emrediliyor. Hemen ardýndan da daha önceki kavimlerin kýssalarý haber verilerek onlar gibi olmamalarý konusunda uyarýlýyorlar: Medyen halký, Âd ve Semud kavimleri, Lut ve Nuh Kavmi gibi, "Zulümde devam edip dururlarken kendisine mühlet verdiðim nice memleket vardýr ki ben onlarý nihayet yakalayýverdim. Dönüþ ancak banadýr" (48).

Kýrk dokuzuncu ayette hitap Hz. Peygamber´e döndürülüyor ve bundan sonra karþýsýndaki müþriklerle yaptýðý mücadelede ona yön veriliyor, yöntem öðretiliyor. Ayný zamanda kâfirlere ve müminlere de arada bir hitap eden ayetler; cennet cehennem, kýyâmet ve azabla korkutup, gözlerinin önünde sürekli cereyan eden tabiat olaylarýndan ibret almalarý konusunda uyarýlýyorlar: "Görmedin mi Allah gökten su indiriyor da yeryüzü onunla yeþeriyor"(63); "Görmedin mi Allah yerdekileri ve emriyle denizde akýp giden gemileri sizin buyruðunuza verdi, o, yeryüzünde kendi emri olmaksýzýn düþmesin diye göðü tutuyor" (65); "Sizin Allah´ý býrakýp da taptýklarýnýzýn hepsi biraraya toplansa bir sinek dahi yaratamazlar. Hatta sinek onlardan birþey kapsa bunu ondan kurtaramazlar hile" (73).

Bütün bunlardan sonra müminlere dönen hitap onlardan, Rablerine gerçekten ibadet etmeyi, bunu yaparken kendilerine engel olmak isteyen Allah düþmanlarýyla cihad etmeyi, insanlarýn üzerine þahitler olmayý, namazý kýlmayý, zekâtý vermeyi emrediyor ve güven veriyor: "Allah´a sarýlýn. Çünkü o sizin mevlânýzdýr (yardýmcýnýzdýr), o ne güzel mevlâ, ne güzel yardýmcýdýr" (78).


radyobeyan