Dört Mezheb Fýkhý
Pages: 1
Fidye Gerektiren Hususlar By: ezelinur Date: 01 Þubat 2010, 19:05:12

Bilindiði gibi ihramdaki hacýlarýn yapmaktan men olunduklarý bir takým hususlar vardýr. Bu yasaklarýn bir kýsmý haccý bozar; bir kýsmý fidyeyi, bir kýsmý da yiyecek vermeyi gerekli kýlar. Fidyeyi gerektirenler, mezheblere göre tafsilâtlý bir þekilde aþaðýda anlatýlmýþtýr.

Hanbeliler dediler ki: Fidyeyi gerektiren þeyler iki kýsma ayrý­lýr:

a. Muhayyer olarak fidyeyi gerektiren þeyler,

b. Tertib üzere fidye vermeyi gerektiren þeyler.

Muhayyer olarak fidyeyi gerektiren hususlar þunlardýr:

1. Dikiþli, ya da etrafý çevrilmiþ bir giysiyi giymek.

2. Koku kullanmak.

3. Erkeðin baþýný, kadmýnsa yüzünü kapamasý.

4. Vücûdtaki tüylerden veya saçlardan iki telden fazlasýný veya týr­naklarýn iki taneden fazlasýný kesmek.

Bu sayýlan iþlerden birini yapanýn þu üç fidyeden birini vermesi gere­kir: Ya altý ayý doldurmuþ bir koyun veya bir yaþýný doldurmuþ bir keçi kesmeli; ya üç gün oruç tutmalý yahut da altý miskine yiyecek vermelidir. Bunlardan her birine yarým sa’ buðday veya hurma, kuru üzüm, arpa veya çökelekten birinden bir sa’ vermelidir.

Muhayyer olarak fidye vermeyi gerekli kýlan þeylerden biri de avlan­ma yasaðýdýr. Avlanan hayvan ya davar benzeridir veya deðildir. Eðer davar benzeriyse yine üç þeyden birini fidye olarak verme seçeneðine sâhib olur.

a. Davardan dengi olan bir hayvaný dilediði vakitte kesip etini Harem’deki fakirlere daðýtmalýdýr. Misil olan bu hayvaný, avýn telef edildiði yere takdim etmelidir.

b. Deðerini takdir etmek parayla olur. Deðeri para olarak takdir edildikten sonra, fýtýr sadakasý olarak verilebilen gýda maddeleri satýn alý­narak her miskine buðdaydan yarým sa’ veya diðer gýda maddelerinden birinden bir sa’ verilir.

c. Veya her bir fakire verilecek ölçek karþýlýðýnda bir gün oruç tutar. Geriye bir fakire verilecek bir ölçekten az bir miktar kalacak olur­sa, onun yerine yine bir tam gün oruç tutar.

Avlanýlan hayvan davar benzeri deðilse fidyesini son iki þekilden bi­rini seçerek verme muhayyerliði vardýr: Ya fakirlere deðeri kadar gýda maddesi daðýtýlýr veya o nisbette oruç tutulur.

Tertib üzere fidye vermeyi gerekli kýlan hususlar da þunlardýr:

a. Birinci ihramdan çýkmadan cinsel iliþkide bulunmak. Birinci ih­ramdan çýkýþ, üç þeyden ikisini yapmakla gerçekleþir:

1. Akabe cemre­sini taþlamak.

2. Týraþ olmak veya saçý kýsaltmak.

3. Ziyaret tavafý.

Birinci ihramdan çýkmadan önce birisine tekrar tekrar bakarak, te­nasül organýndan baþka yere temas ederek, öperek, þehvetle elleyerek menî akmasý da cinsel iliþki gibidir. Anýlan durumlardan biriyle menî akar veya cinsel iliþki vukûbulursa, ceza olarak beþ yaþýndaki bir deve kesmek gerekir. Bu vasýftaki bir deve bulamayan kiþi, üç günü hac amelleri sona ermeden önce, yedi günü de hac amelleri tamamlandýktan sonra olmak üzere on gün oruç tutar. Cinsel iliþki ve menî akmasý iþleminde kadýn eðer gönüllü ise, o da erkeðin cezasýnýn aynýsýna tâbi olur. Erkeðin kadý­na sarýlmasý hâlinde menî akmazsa üç þeyden birini fidye olarak vermele­ri muhayyer olur: Ya bit davar keserler veya altý miskine yiyecek verirler veyahut da üç gün oruç tutarlar. Tekrar etmeksizin bakmalarý durumun­da da ayný ceza söz konusu olur. Birinci ihramdan çýktýktan sonra cinsel iliþkide bulunulursa yine ayný ceza gerekir.

Mîkatý ihramsýz olarak geçen veya cemreleri taþlamak gibi, haccýn vâciblerinden birini terk eden kiþi tertib üzere fidye vermelidir: BÝr davar kesmelidir. Bulamadýðý takdirde, üçü hacda, yedisi de daha sonra olmak üzere on gün oruç tutmalýdýr.

Yiyecek vermeyi gerekli kýlan suçlara gelince deriz ki: Ýki veya daha az sayýda týrnak kesmek; saç veya bedendeki kýllardan iki tel veya daha azýný gidermek. Þu halde bir týrnak veya bir týrnaðýn bir kýsmýný; bir tel saç veya daha azýný gideren kiþinin bir miskine yarým sa’ buðday veya bir sa’ arpa, ya da kuru üzüm veya hurma vermesi gerekir. Ýki týrnak veya iki tel saç gideren kiþinin, iki miskine yiyecek vermesi vâcib olur.

Telef edilen þeyin deðerini tazmin etmeye gelince: Av hayvanýnýn yu­murtasýný kýran veya bir çekirgeyi öldüren kiþi, bunlarýn deðerini olayý iþlediði mahalde sadaka olarak vermekle yükümlü olur. Ama bit öldür­mek ve nikâh akdi yapmak hiçbir cezayý gerekli kýlmaz.

Önce de belirtildiði gibi ihramlý kiþinin haremdeki aðaçlarý ve otlarý kesmesi haramdýr. Ancak izhir ve sinameki gibi bitkileri kesmek, bu ya­saktan Ýstisna edilmiþtir. Kesilmesi haram olan aðaçlardan örfe göre kü­çük sayýlanlarýndan birini kesenin bir davar kurban etmesi gerekir. Örfe göre orta veya büyük sayýlanlardan birini keseninse bir sýðýr kesmesi gere­kir. Yaprak veya ot keseninse, deðerlerini fakirlere vermesi vâcibtir.

Malikiler dediler ki: Ýþlenmesi yasaklanan ve ihramlýnýn nimetlenip refah bulmasý amacýyla üzerindeki toz ve terleri gidermek için ha­mamda yýkanmak gibi iþleri yapmasý fidye vermesini gerekli kýlar. Terleyinceye kadar hamamda oturan, sonra da ovalanmaksýzýn bedenine sýcak su döken ihramlmýn fidye vermesi vâcib olur. Çünkü bu iþi yapmakla, bedenindeki kirleri giderdiði zannedilir. Koku olarak kullanýlan bir þeyi ellemek, býyýklarý kýsaltmak, elbise giymek, baþý örtmek, týrnaklarý kes­mek, koltuk altlarýndaki tüyleri yolmak, kadýnýn tesettür amacý olmaksý­zýn yüzünü örtmesi, eldiven takmasý ve kýna yakmasý gibi iþleri yapmak da ayný hükme tâbidir. Elbiseyi giymekle sýcaktan ya da soðuktan korun­ma gibi bir fayda saðlanýrsa fidye vermek gerekir. Ama elbiseyi, bu fay­dayý saðlamadan acele olarak giyip çýkaran kiþiye fidye cezasý terettüb etmez. Sýrf dokunmakla fayda elde edilen koku ve benzeri þeyler, ellen­dikten veya bedene sürüldükten sonra acele olarak giderilseler bile fidye vermek gerekir. Bu durumda verilmesi gereken fidye, muhayyer olarak þu üç þeyden birini vermekle ödenmiþ olur;

a. Altý miskine, beldenin en çok tüketilen azýðýndan, Peygamber (s.a.s.)in müddü ile ikiþer müdd vermek. Altý miskine öðle ve akþam öðün­lerinde yemek vermek, miktarý iki müddü bulduðu takdirde iki müdd ye­rine geçerli olur. Ama gýda maddesini, miskinlere mal olarak teslim et­mek daha erdemli bir davranýþ olur. Bu mümkün olmadýðý takdirde;

b. Üç gün oruç tutmak. Bu da yapýlamazsa;

c. Bir davar veya bir sýðýr ya da bir deve kesmek gerekir. Kesile­cek bu hayvanlarýn da kurban olacak yaþta bulunmalarý icâb eder. Bu havyanlarý kesmek belli yer ve zamanlara baðlý deðildir. Kiþi, bunlarý di­lediði zamanda ve dilediði yerde kesebilir. Ancak bunlarla hedyi kasteder­se, hedy ile ilgili tafsilâtta belirtildiði gibi Mekke ve Minâ’da kesmesi gerekir.

Ýki avuç dolusu yiyecek vermeyi gerekli kýlan davranýþlar ise þu sayacaklarýmýzda:

1. Kirini gidermek kastýyla deðil de altýndaki yarayý tedavi etmek, ya da uzunluðunu hoþ görmemekten dolayý veyahut da boþ yere bir týr­nak kesmek. Ama altýndaki kiri gidermek kastýyla bir týrnaðý kesmek fid­ye vermeyi gerektirir.

2. Oniki taneye kadar bir veya daha fazla sayýdaki saç tellerini gidermek.

3. Devedeki keneleri alýp atmak veya öldürmek. Çok olsalar bile bu kenelerin her birinden ötürü iki avuç yiyecek verilir. Fidyeyi veya iki avuç yiyeceði vermeyi gerekli kýlan davranýþlarýn sayýsý arttýkça fidyenin ve iki avuç yiyeceðin sayýsý da artar. Sözgelimi bir kiþi ihramdan çýkma­dan elbise giyer ve koku sürünürse iki fidye vermesi gerekir. Yine buna benzer olarak ihramlý bir kiþi bir týrnaðýný keser ve saçýnýn bir telini de giderirse iki defa ikiþer avuç yiyecek vermesi gerekir. Bu sayýlanlardan istisna olarak bazý meseleler vardýr ki, bunlarda fidye veya iki avuç yiye­cek vermeyi gerekli kýlan davranýþlarýn sayýsý artsa bile fidye veya iki avuç yiyecek vermenin sayýsý artmaz. Þöyle ki:

1. Haccý fesada götüren þeyin mubah olduðunu zannederek veya haccý terkederek veya yanýlma sonucu haccý tamamladýðýna inanarak fid­ye veya iki avuç yiyecek vermeyi gerekli kýlan davranýþlar birkaç defa iþlense bile fidye veya iki avuç yiyecek vermenin sayýsý artmaz. Meselâ sahîh olduðuna inanarak Ziyaret tavafýný yapan kiþi, tavaftan sonra fidye veya iki avuç yiyecek vermeyi gerekli kýlan birden fazla davranýþta bulu­nur da sonra tavafýnýn fâsid olduðu anlaþýlýrsa, fidye veya iki avuç yiye­ceðin sayýsý artmaz.

2. Fidye veya iki avuç yiyecek vermeyi gerekli kýlan davranýþlar­dan birkaçý fasýlasýz olarak bir arada yapýldýðýnda da bu kefaretlerin sayý­sý artmaz.

3. Bu davranýþlardan ilkini yapacaðý zaman buna benzer davranýþ­larý tekraren yapacaðýna niyet ederse, meselâ elbise giyer ve giyerken de koku sürünmeye niyet ederse, elbiseyi giyip koku sürünmekten ötürü sadece bir fidye vermesi gerekir. Ancak kokuyu sürünmeden önce elbise giymekten dolayý fidye vermemiþse, ikisi için yalnýzca bir fidye vermesi gerekir. Aksi takdirde koku sürünmesi nedeniyle de ikinci bir fidye ver­mesi gerekir.

4. Fidye vermeyi gerekli kýlan davranýþlardan, faydasý genel olaný önce yapan, meselâ önce çamaþýrlarýný, sonra þalvar da veya pantolonunu giyen kiþi de sadece bir fidye vermekle yükümlü olur.

Hanefiler dediler ki: Davar kesmeyi gerekli kýlan davranýþlarý þöy­lece sýralayabiliriz:

1. Cinsel iliþkinin öncüsü olan kucaklaþma, sarýlma, öpme, þeh­vetle dokunma gibi davranýþlar, menî aksýn akmasýn, fidyeyi (davar kes­meyi) gerekli kýlar. Ayný þekilde kadýnýn tenasül organýna bakarak veya böyle bir þeyi düþünerek menîsÝ akan kiþinin de kurban kesmesi gerekir. Bir hayvanýn fercine penisini girdiren kiþinin menisi akmasa bile fidye vermesi gerekir. Menisi aksýn akmasýn bir erkek, kadýnýn karnýný ve uylu­ðunu ellerse fidye vermesi gerekir.

2. Baþtaki saçlarla sakalýn kýllarýnýn tümünü veya dörtte birini gi­deren kiþinin de fidye vermesi gerekir. Dörtte birinden azýný giderme hâ­linde fidye vermek gerekmez. Boynundaki veya iki koltuðunun ya da bir koltuðunun altýndaki tüyleri veyahut da kasýðýndaki tüyleri gideren kiþi de ayný hükme tâbidir. Saçlarý ve bedendeki tüyleri mazeretsiz olarak gi­derme durumunda fidye olarak kurban kesmek gerekir. Bit ve pire gibi haþerelerin tünemesi nedeniyle eziyet gören kiþi, bu tüylerini veya saçlarý­ný giderirse üç þeyden birini yapma seçeneðine sâhib olur:

a. Ya bir davar keser.

b. Veya üç gün oruç tutar.

c. Veyahut da her birine bir fýtýr sadakasý tutarýnda olmak üzere altý miskine gýda maddesi daðýtýr. Bu hususta Yüce Allah buyurmuþtur ki:

“Ýçinizden hasta olan, ya da baþýndan bir rahatsýzlýðý bulunan (bun­dan ötürü týraþ olmak zorunda kalan) oruçtan, sadakadan veya kurbandan (biriyle) fidye verir.” [261]

3. Erkeðin dikiþli bir giysi giymesi. Kadýnlarsa diledikleri giysiyi giyebilir. Yalnýz, yüzlerini, bitiþik bir örtüyle örtemezler. Ýhramlýlýk hâli­ne zarar veren giyiniþ, alýþýlagelmiþ olan þekildeki bir giyiniþtir. Bir kiþi dikiþli bir giysiyi giymeyip sadece ona bürünürse veya mûtad olmayan bir þekilde bedeninin üzerine indirirse hiçbir ceza söz konusu olmaz.

Bu anlatýlanlar, kiþinin mazeretsiz olarak giysi giymesiyle ilgiliydi. Ama mazeret nedeniyle giyinirse, önce verilen tafsilât burada da söz ko­nusu olur.

4. Tam bir gün boyunca baþý, mûtad bir örtüyle örtmek. Mûtad örtü hakkýndaki açýklama daha önce yapýlmýþtýr.

5. Hangi koku türünden olursa olsun uyluk, bacak, kol, yüz, baþ ve boyun gibi büyük organlardan birine tam olarak koku sürmek. Ama elbiseye sürülen kokudan ötürü kurban kesmek gerekmez. Meðerki bu elbise tam bir gün boyunca giyilmiþ ve koku da asýl itibariyle çok olsun; ya da az olup da elbise üzerinde yaklaþýk 20 cm2 lik bir yeri kaplamýþ olsun.

Kýna da kokular cümlesindendir. Alt tarafýný kapatmayacak þekilde ince olarak baþýna kýna yakan kiþiye bir kurban, aksi takdirde iki kurban kesmek gerekir. Zîrâ bu durumda sürülen kýna, baþý örtmüþ olmaktadýr. Aspur ve safran bitkileri de kokular cümlesinden sayýlýrlar. Herhangi bir mazeret nedeniyle koku sürünme hususuna gelince, önce belirtilen tafsilât burada da söz konusu olur. Bir organýn tamamýnýn mazeretsiz olarak zeytinyaðý veya susam yaðýyla yaðlanmasý da koku sürülmesi gibidir. Te­davi gibi mazeret nedeniyle yaðlama yapýlýrsa hiçbir ceza gerekmez.

6. Birel veya ayaðýn týrnaklarýný kesmek. Ayný zamanda olmak kay­dýyla iki elin ve ayaklarýn bütün týrnaklarýný kesmek de ayný hükme tâbi­dir. Ama bütün týrnaklarý ayrý ayrý zamanlarda kesme hâlinde dört kur­ban, yani her bir organýn týrnaklan için bir kurban kesmek gerekir.

7. Kudüm ya da Veda tavafýný veya Umre tavafýnýn turlarýndan birini yahut önce belirtilen vâciblerden birini terk etmek de fidyeyi gerek­tirir.

Þafiiler dediler ki: Fidye, kurban olma þartlarýný taþýyan bir da­van kesmek veya altý miskine yiyecek vermek yahut da üç gün oruç tutmaktýr. Fidye, þu davranýþlardan ötürü gerekir:

1. Koku sürünmek. Ýhramlý bir kiþi, esanslardan birini sürünürse fidye vermesi gerekir.

2. Gömlek, pantolon, mest, sarýk veya bunlara benzer dikiþli veya etrafý çevrili bir giysiyi vücûduna giyen kiþinin fidye vermesi gerekir. Dikiþli veya etrafý çevrili bir giysiyi giymek, þu þartlar doðrultusunda fidyeyi gerekli kýlar.

a. Bunlarý giymenin fidyeyi gerekli kýldýðmm bilinmesi. Bunlarýn fidyeyi gerekli kýldýðý bilinmezse, giyildikleri takdirde fidye gerekmez.

b. Bu giysiler, birinci ihramdan çýkmadan önce giyilmiþ olmalýdýr.

c. Bunlarý giyen kiþi, kendi özgür iradesiyle giymiþ olmalý ve ken­disi de mümeyyiz olmalýdýr.

d. Bu giysileri giyen, erkek olmalýdýr. Kadýnsa zaten elbiselerini çýkarmaz ve sadece yüzünü açmasý vâcib olur. Yüzüne bitiþtirilmiþ bir örtü ile yüzünü örterse fidye vermesi vâcib olur. Ama kadýn, yüzüne biti­þik olmayan bir örtüyle yüzünü örtebilir. Meselâ baþýnýn üzerine büyükçe bir tarak koyar da yüzünün hizasýndan ileriye doðru çýkan bu taraða bir peçe takýp öylece yüzünü örterse ve bu peçe de yüzüne temas etmezse sahîh olur. Bu durumda yüzü örtebilmek için baþ kýsmýndan da bazý ký­sýmlarýn örtülmesinin bir sakýncasý olmaz. Þu da var ki, kadýnýn eldiven giymesi fidye vermesini gerekli kýlar.

3. Saçý týraþ etmek, týrnaklarý kesmek, fidyeyi gerektirir. Saçm tý­raþ edilmesi veya makasla kýsaltýlmasý veyahut usturayla kazýtýlmasý veya yakýlmasý, ister tümünün ister üç telden az olmamak kaydýyla bir kýsmý­nýn giderilmesi; kiþinin ister kendisinin gidermesi ister baþkasýnýn gider­mesi farketmeyip ayný hükme tâbidir.

Yalnýz bu da üç þartla olur:

a. Saçýn giderilmesi kiþinin kendi arzusuyla olmalýdýr. Kiþi uyu­maktayken kendi rýzasý alýnmadan saçý kesilirse veya baþýný bir þeyle ka­þýr da haberi olmadan saçýnýn bazý telleri dökülürse hiçbir ceza gerekmez.

b. Saçýn giderilmesi bir mazerete dayanmamalýdýr. Ama bir zaru­ret nedeniyle, meselâ kirpikleri uzayýp da bundan eziyet gören kiþi bu tüyleri giderirse fidye vermesi gerekmez. Bu hususta, tüylerin saça ait olmasý þart deðildir. Zarûretsiz olarak keyfi þekilde bedenindeki herhangi bir yerin üç tüyünü gideren kiþinin fidye vermesi gerekir.

c. Saçýn giderilmesi asýl maksat olmalýdýr. Meselâ üzerinde tüy bu­lunan derisini soyan bir kiþinin fidye vermesi gerekmez. Yine vücudunda­ki yara üzerinde bulunan kýlý gideren kiþinin fidye vermesi gerekmez.

Ýhramlý kiþinin sürme çekmesi, hamama girmesi, kan aldýrmasý, ku­pa vurdurmasý, saçlarýný taramasý sakýncalý deðildir.

4. Cinsel iliþkinin öncüsü olan öpme ve elleme kadýnlara yapýldýðý takdirde abdesti bozar. Bu tür iþleri, tam olarak ihramdan çýkmadan yap­mak haramdýr. Fidye vermeyi gerekli kýlar. Þehvetle bakmak ve arada bir perde bulunarak öpmek fidyeyi gerektirmez.

5. Mastürbasyon yapmak da haram olup fidyeyi gerekli kýlar.

6. Ýster zeytinyaðý, ister hayvan yaðý, ister baþka bir yað olsun ve bu yað da esanslý bir þeyle karýþýk olsun olmasýn, bunlardan biriyle baþtaki saçý, sakal tüylerini ve yüzün diðer tüylerini yaðlamak dört þartýn gerçekleþmesi hâlinde fidyeyi gerekli kýlar.

a.Yaðlanan organ, üzerinde tüy biten bir organ olmalýdýr. Baþýn­da saç bitmeyen kel, baþýna yað sürerse fidye vermesi gerekmez. Saçý dökülüp de hiç izi kalmamýþ olanlar da kel gibidirler. Saç bulunmayan çýplak yerleri yaðlamak caizdir. Sakal tüyleri bitmemiþ tüysüz gençler de yüz ve sakal kýsýmlarýný yaðlayabilirler. Baþýnda yara bulunan bir kiþi, onu içten yaðlayabilir.

b. Yaðlama eylemi kasýtlý olarak yapýlmýþ olmalýdýr. Unutarak ya­pan kiþi cezalý olmaz.

c. Yaðlanan kiþi, bu iþin ihramlýyken haram olduðunu bilmelidir. Bilmeyerek yapanýn fidye vermesi gerekmez.

d. Yaðlamayý yapan kiþi, bu iþi kendi arzusuyla yapmýþ olmalýdýr. Bunu iradesiz yapan kiþinin fidye vermesi gerekmez.[262]


radyobeyan