Otuzikinci Mektup By: derya Date: 14 Ocak 2010, 14:26:22
OTUZÝKÝNCÝ MEKTUP
Halifesi, faziletli, alim güzel ahlak sahibi, en büyük üstadýn (El-Þeyh Abdurrahman) (Kuddise sirruhu) torunu olan Molla Muhammned Ma’þuk’a Sorduðu sualleri ve müþkilatlarý, ibadet esnasýnda salik, manevi yükselme duymazsa, hiç bir mahzuru olmadýðýnýn, hatta üstadýn kendisine eylediði emrinin imtisale önem vermesi lazým olduðunun, manevi yükselme hissi, bazen salikin daha yüksek manevi makamlara ilerlemesinin tehirine ve kendisine bir gevþeklik hâsýl olmasýna sebeb olacaðýnýn vird çekilirken yalnýz baþlangýcýnda rabýta olmasýnýn, rabýtanýn vaktý ve tarifinin, virdler terkedilince veya noksan yapýlýnca kaza edilmediðinin, peygamberlerin, velilerin türbeleri ziyaret edilmesi keyfiyetinin ve salik, deðiþik olarak kabz (neþ’esizlik), bast (ferah), manevi noksanlýk ve ziyadelik haletlerden boþ kalmadýðýnýn ve bu hallerini mürþidine arz etmesi gerektiðinin ve bu konu ile ilgili mes’elenin beyam hakkýndadýr.
ALLAH’IN ADIYLA BAÞLARIM
Bütün hamdlen, alemin Rabbine mahsustur. salat ve selam, Muhammed’in (Sallallahü aleyhi ve sellem) bütün al ve ashabýnýn üzerine olsun!
Bundan sonra, bu mektub, büyük kapý rakýmýndan hidayet aðacýnýn meyvesi, kalbinin sevgilisi, en büyük üstadýn torununadýr. Bu taraf için hasret ve üzüntünüzden haber veren sevgili mektübunuz kendisine (bana) ulaþtý, ferahýna sebeb oldu. Allah’a hamd ve þükr etti. Çünkü tasavvuf ve tarikat hülasasýnýn esasý, muhabbet üzeredir. Hatta muhabbetsiz mümkün deðildir.
Mektübda bazý müþkiller ve mes’eleler derc olunmuþtur. Manevi yükselme ve zevkten hiç bir þey his etmediðinizi yazýyorsunu. Bu durumun hiç bir zararý yoktur. Zira en önemli þey, salik için verilen emrin imtisalidir. Salikin temennisi manevi ilerleme olmayýp bu olmalýdýr. Þayet kamil bir emir imtisalini yaparsa, haberi olmazsa bile, þübhesiz, manevi yükselme makamýnýn nihayet, kendisine hasýl olmuþ olur. Hatta salik kendisine bir terakki (yükselme) hasýl olduðunu anlasa, dolayýsýyla tehlikededir. Alaüddin El-Attar, Hace Muhammed El-Rüci ve diðer zatlar (Kuddise sirruhüm) buyurmuþlar ki: «Mürid, mürþidi tarafýndan kendisine emredilen þeylere çalýþmasý lazýmdýr. Çünkü dünya taat etme, çahþýna yeri olup mükafat alma yeri deðildir. Öyle ise, bizden dünyada çalýþmamýz isteniyor. Sevab, ahiret gününde çoktur.» Devamlý olarak Allah’ýn yolunu taleb etmekle maksad hasil olur. (Farsça) þiir:
«Her gün yerden toprak koparsan ,sonu toprakta temiz suya ulaþýrsýn. »
Þeyh Halid, (Kuddise sirruh) Gavs-i azamdan (Radýyallahü anh) rivayet eder ki, bazen rabýtanýn zuhuru, müridin manevi ilerlemesinin tehirine sebeb olur. Þeyhimiz Hazret (Allah, bizi ve sizi, onun sýrlarýyla kutlasýn) buyurdular ki : «Bazý kamil, ekabir zatlar, tabilerinin hiç bir haberi olmadan onlarý manevi mertebenin sonuna ulaþtýrýrlar. Çünkü salik, kendinde manevi ilerlemesini anlamasý, daha yüce makamlara ulaþmasýndan geri kalmasýna, taleb hususunda kendisine gevþeklik peyda. olacaðý korkusu vardýr. Halbuki bu tarikatta en önemli maksad, þiddetli talebdir.» Hafýz El-Þirazi, þu þiirinde;
«Matlubun hasýl oluncaya kadar talebden el çekmem. Ya ruh sevgiliye ulaþacak ya da ruh bedenden çýkacaktýr.» Yine kendisi (Kuddise sirruh) diðer bir þiirinde:
«Ol acý þey gibi olan þarap ki sofu onu Ümm El-Habais (kötülerin anasý) diye okudu. Lakin bize taze ve bakire kýzlarý öpmekten daha zevkli ve tatlýdýr.» demiþtir.
Hazret (Kuddise sirruh), «Hafýzýn bu þiirinde geçen «bakire kýzlarý öpmek» tabiri Allah’a yaklaþmaktan, içki ise, Allah yolunu taleb edilmekten kinayedir.» diye buyurdu. Ah bin kerre ah... Virdlerdeki rabýt’a ise, talimatta size denildiði üzere, yalnýz virdlerin evvelinde yapýlmasý tarikatin adabýndandýr. Zamaný altý fatiha okunduktan sonradýr. Rabýta: istimdath rabýta demektir. Yani, Mürid, virdlerle meþgul olduðunda mürþidi, kendisine manevi huzurun hasýl olmasýna yardým eder diye düþünür. Baþka vakitlerde Kur’an okunup zikredilirken vuknfi adedinin (sayýsýna dikkat etmekle kalben zikr edilmesi) telakinin hiç bir zararý yoktur. Fakat okunurken tam bir kalb huzuru ve gafletsiz olmak þartýyla bir manün veya ihtiyacýn belirmesinden dolayý, terk edilen vird, kaza edilmez. Terk edildiði için piþmanlýk ve hasret etmekten baþka bedeli de yoktur.
Süri rabýtanýn yapýlmasý esnasýnda mürþidden sual ve rica yoktur. «Seher vakti ibadete kalkmak bana adet olmuyor,» demenizin cevabý, o, ancak insan evvela kendini zorlayýp sonra alýþkanlýkla adet olur. Cünkü Allah, kendisine baþarý verdiði kimseden baþka, gece ibadetine kalkmasý halka çok güçtür. Gazali (Ýhya) kitabýnýn birinci cüz’ünün sonunda, gece ibadetine kalkmayý kolaylaþtýran bir çok sebeb ve þartlar olduðunu zikr eder. Oraya müracaat et!
Hayattaki mürþid ve alimlerin sohbetlerinden ve evliyanýn (Kuddise sirruhüm) türbelerinný ziyaretlerinden, hatta Peygamberin (Sallallahü aleyhi ve sellem) türbelerinin. ziyaretlerinde istifade edilmesinin yolu, þudur ki, mürid, mürþidlerin sohbetleri zamanýnda, türbeleri nezdinde, rabýtaya önem verip mürþidinin rabýtasýný yapmaktan gafil olmamasý, ziyaret ve sohbetlerinden aldýðý manevi fayda, ancak mürþidinden ve onun vasýtasýyla olduðuna inanmasý gerekir. Ýþte bunun için, o türbe sahibleri maneviyatlarýn terakkisine vasýta edilir.
Üstad-ý azamdan, (Allah sýrlarýný kutlasýn) rivayet edilir ki, Medinei Münevvere’de, (Allah, orada bulunan sakininin Resulüllah’ýn) üzerine salat ü selam eylesin!) Ravda-i Mutahhara’da hile mürþidinin rabýtasýný yapmaya önem vermiþtir.
«Bana iki aydan beri, ne sýkýntý ne de kabzlýk (neþesizlik) haleti olmadýklarý halde sonradan hasýl oldular.» demeniz hususunda düþünme Ona önem verme! Çünkü o geçici bir haldir, zail olmasý gerekir. Zaten kabz, bast, noksanlýk, maneviyatta noksanlik, ziyadelik, gaflet, manevi kalb huzuru, düþünce daðýnýklýðý ile toplanmasý gibi haller salikten ayrýlmayan hallerdir. Fakat bunlarý mürþidine arz etmesi lazýmdýr.
Sonra, þerefli pederinizin, ayaklarýndan öper, duasýný dilerim. Bütün üstad zadelerin el ve gözlerinden öper, onlardan ve senden dua dilerim Genel olarak ev halkýndan, özel olarak da mürþidim ve emeller kabes mesabesinde olan Hazretin (Kuddise sirruh) kýzýnýn ayakkabýlarýný öptükten sonra, dualarýný rica ederim.
Ýmam-ý Nevevi’nin (Radýyallahü anh) türbesinin ortasýnda bitmiþ olan aðaçtan pederinize ve size teberrük olarak bir miktar gönderdim Ücreti, bu fakire dua edip, hatýrdan unutulmamasýdýr.
Ma’ruf ile Taha’um anneleri, her ikisi ve arkadaþlarýyla selamette olup, haklarýnda edeb’den yoksun olan bu fakirden razý olduklarýný, kasdettikleri yere ulaþtýklarýný müjdele. Ganimet ve selametle dönmelerini aziz ve yüce Allah’tan rica ediyoruz. Amin! Durumlarýnýn tafsilatý yazmakla mümkün olmayýp ancak ýnektubu getiren adam bilir.
Sual ve cevablarýn çokluðundan dolayý mektüb uzadý. Fakat dostlara yapýlan geniþ ve uzun izahlar, ede’b ve fesahatý haleklar etmediði aþikar bir gerçektir. Her iki temiz türbelere giderek, bu fakirin bedelen onlarý ziyaret edip ruhlarýndan kendisine ve çocuklarýna, istimdat etmek bu fakirin emelidir. Yapacaðýnýz bu iþin ecrini, Allahü teala size en hayýrlý ecir olarak versin! Kalb latifesi üzerine çekilecek virdlerin en azý beþbindir. Fazlasýnýn vakti gelinceye kadar ondan fazlasýný terket! öðle namazýndan sonra, mümkün olmazsa da, bir saat kadar, gözunu kapatmakla süri rabýtayý yap!
Allah, efendimiz Muhammed’in (SallalIahü aleyhi ve sellem) bütün al ve ashabýnýn, ensari ve muhacir olan sahabesinin de üzerleriue salat eylesin!
radyobeyan