Son Peygamber
Pages: 1
Ganimetler By: sumeyye Date: 17 Aralýk 2009, 23:39:11
Ganimetler


Müþrikler kendi diyar ve topraklarýndan baþka bir yerde sa vaþýyorlardý. Mü´minler de ayný þekilde gurbette savaþmalarýna raðmen, kendi yurtlarýna daha yakýn bir yerdeydiler. Müþrikler yenilgiye uðradýlar ve savaþtan sonra arkalarýna bile bakma dan kaçmaya baþladýlar. Salimen yurtlarýna dönebilmek için, sadece götürebildikleri þeyleri kurtarmaya baktýlar. Bu durum da müslümanlar, elbette ki onlardan bazý ganimetler elde etti ler. Bu ganimetler, müslümanlarýn savaþlarda elde ettikleri ilk ganimetti.

Çünkü bu savaþta müslümanlar, müþrikler karþý karþýya ge lip vuruþmuþlar ve sonuçta ganimet elde etmiþlerdi. Öyle basit bir kervan ele geçirerek deðil, fakat etrafa kol budak salan yay gýn bir savaþ neticesinde bu ganimetlere sahip olmuþlardý. îþte bu sebeple savaþçýlar, enfal taksimi konusunda ihtilafa düþ tüler. Enfaldan kasýt, taksimat yapýlmadan Önceki ganimetler dir. Müslüman savaþçýlar bu ganimetlerin ne þekilde paylaþtýrý lacaðýný bilmiyorlardý. Adil savaþçýlar bu ganimetlerin hangi öl çülere baðlý kalýnarak taksim edileceðini sormuþlar, ama bazý haksýzlýk edenlerse, bu ganimetleri kim elde etmiþse onun mülkü olacaðým iddia etmiþlerdi.

Mücahitler üç kýsýmdý. Bir bölümü Hz. Ali, Hz. Hamza ve di ðerleri gibi düþmanla yüz yüze savaþanlardý. Bir kýsmý da bun larýn gerisinde duranlardý. Bunlar ganimetleri toplamýþlardý. Üçüncü kýsým ise Hz. Peygamberin bulunduðu karargahýn etra fýný koruma çemberi içine alanlardý.

Bununla ilgili olarak Bedir savaþýna katýlan mücahitlerden Ubade bin Samit þöyle der: "Hz. Peygamberle birlikte sefere çýktýk. Ben onunla birlikte Bedir savaþýna da katýldým. Ýnsanlar karþý karþýya geldiler. Cenab-ý ALLAH düþmaný hezimete uðrattý. Bir grup müslüman savaþçý, düþmanýn peþlerine düþüp kovala dý ve onlarý yakalayarak öldürdü. Diðer grup ise ganimetlerin üzerine çullanýp onlarý toplamaya baþladýlar. Bir grup sahabi de, kendisine zarar gelmesin diye Hz. Peygamberin etrafýný ko ruma çemberi içine aldýlar. Nihayet gece oldu insanlar biraraya gelip toplandýlar. Ganimetleri toplayanlar: "Bunlarý biz topla dýk, kimsenin bundan alacaðý bir pay yoktur" dediler. Düþma nýn peþine düþüp onlarý kovalayanlarsa: "Ganimetler hususun da bizden daha fazla hak sahibi olamazsýnýz. Çünkü düþmaný hezimete uðratarak bunu elde edenler bizleriz" dediler.

Hz. Peygamberi koruma çemberi içine alan sahabiler ise þöy le dediler: "Resulullah´a düþman tarafýndan zarar gelmesinden korktuðumuz için, biz onunla meþgul olduk." Ýþte savaþanlar arasýnda ganimet taksimi hususunda bu þekilde ihtilaf görül dü. Bununla beraber bu ganimetlerin kime ait olacaðýný da so ruþturmaya baþladýlar. Bunun üzerine Yüce ALLAH þu emri in dirdi: "Sana savaþ ganimetlerinden sorarlar; de ki: ´Ganimetler ALLAH´ýn ve Resulünündür. Siz (gerçekten) inanan insanlar ise niz, ALLAH´tan korkun, aranýzý düzeltin. ALLAH ve Resulüne itaat

edin! "  (Enfal: 1)

Ganimetler konusundaki bu tartýþmalar, meselenin Peygam ber efendimize arz edilmesinden önce olmuþtu. Bunun üzerine Cenab-ý ALLAH, aralarýndaki ihtilafý sona erdirecek ve çekiþmeye nihayet verdirecek buyruðunu indirdi. Buna göre ganimetlerin taksimatý ALLAH ve Resulüne býrakýlýyordu. Hükmü ALLAH tara fýndan infaz edilen Resulullah, bu konuda takdirini kullana caktý. Mücahitler kendi baþlarýna ganimet taksimi yapamaya caklardý. Dolayýsýyla aralarýndaki sürtüþmeye son vermeleri ve ganimetin onlarý birbirinden ayýrmamasý gerekiyordu. Halbuki hak ve cihad onlarý bir araya getirmiþti.

Ganimetlerin paylaþtýrýlmasmda Peygamber efendimiz nasýl bir ölçü kullanmýþtý? Bazý rivayetçilerin dediðine göre o, gani meti mücahitler arasýnda eþit ölçüde paylaþ týrmýþtý. Çünkü o zaman ganimetlerin beþe bölünmesi gerektiði konusundaki ila hi buyruk henüz inmemiþti. Daha sonra gelen bu ilahi buyruk þuydu: "Eðer ALLAH´a ve -hakký batýldan ayýran o günde, iki top luluðun karþýlaþtýðý günde- kulumuz (Muhammed) e indirdiði miz (ayetlörje inanýyorsanýz, bilin ki, ele geçirdiðiniz ganimetin beþte biri ALLAH´ýn, Resulün ve yetimlerin, düþkünlerin ve yolcu larýndýr. Alllah her þeye kadirdir." (Enfal- 41)

Rivayete göre Hz. Peygamber ganimetleri mücahitler arasýn da eþit þekilde paylaþtýrdý. Onlara farklý paylar vermesini, bir grubu diðer gruba tercih etmesini gerektirecek bir sebep yoktu.

Ibn Kesir ganimet taksiminin yukardaki ayeti kerimenin emrettiði gibi, beþte bir esasýna göre yapýldýðýný rivayet etmiþ tir. Çünkü söz konusu ayeti kerime bu olay sýrasýnda nazil ol-, muþtur. Ayeti kerimeye göre ganimetlerin taksimi konusunda ki yetki yüce ALLAH´a ve O´nun Resulüne aittir. Bu konudaki ayet, taksimat yapmaya iþaret eden surenin evveline bitiþmiþ-tir. Bu ayet, bu hükmün, müslümanlarla kafîrLerin cephede karþýlaþýp hak ile batýlýn birbirinden ayrýldýðý gündle indirildiði ne iþaret etmektedir.

Hz. Hamza, henüz içkinin haram kýlýnmadýðý bâr zamanda, sarhoþ olduðu halde, Hz. Ali´ye ait iki diþi deveyi kesmiþti. Ri vayete göre Hz..Ali, bu iki devenin kendisine düþen ganimet pa yý olduðunu söylemiþtir.


radyobeyan