> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hazreti Muhammed a.s.v > Son Peygamber > Ganimetler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ganimetler  (Okunma Sayısı 925 defa)
17 Aralık 2009, 23:39:11
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 17 Aralık 2009, 23:39:11 »



Ganimetler


Müşrikler kendi diyar ve topraklarından başka bir yerde sa vaşıyorlardı. Mü´minler de aynı şekilde gurbette savaşmalarına rağmen, kendi yurtlarına daha yakın bir yerdeydiler. Müşrikler yenilgiye uğradılar ve savaştan sonra arkalarına bile bakma dan kaçmaya başladılar. Salimen yurtlarına dönebilmek için, sadece götürebildikleri şeyleri kurtarmaya baktılar. Bu durum da müslümanlar, elbette ki onlardan bazı ganimetler elde etti ler. Bu ganimetler, müslümanların savaşlarda elde ettikleri ilk ganimetti.

Çünkü bu savaşta müslümanlar, müşrikler karşı karşıya ge lip vuruşmuşlar ve sonuçta ganimet elde etmişlerdi. Öyle basit bir kervan ele geçirerek değil, fakat etrafa kol budak salan yay gın bir savaş neticesinde bu ganimetlere sahip olmuşlardı. îşte bu sebeple savaşçılar, enfal taksimi konusunda ihtilafa düş tüler. Enfaldan kasıt, taksimat yapılmadan Önceki ganimetler dir. Müslüman savaşçılar bu ganimetlerin ne şekilde paylaştırı lacağını bilmiyorlardı. Adil savaşçılar bu ganimetlerin hangi öl çülere bağlı kalınarak taksim edileceğini sormuşlar, ama bazı haksızlık edenlerse, bu ganimetleri kim elde etmişse onun mülkü olacağım iddia etmişlerdi.

Mücahitler üç kısımdı. Bir bölümü Hz. Ali, Hz. Hamza ve di ğerleri gibi düşmanla yüz yüze savaşanlardı. Bir kısmı da bun ların gerisinde duranlardı. Bunlar ganimetleri toplamışlardı. Üçüncü kısım ise Hz. Peygamberin bulunduğu karargahın etra fını koruma çemberi içine alanlardı.

Bununla ilgili olarak Bedir savaşına katılan mücahitlerden Ubade bin Samit şöyle der: "Hz. Peygamberle birlikte sefere çıktık. Ben onunla birlikte Bedir savaşına da katıldım. İnsanlar karşı karşıya geldiler. Cenab-ı ALLAH düşmanı hezimete uğrattı. Bir grup müslüman savaşçı, düşmanın peşlerine düşüp kovala dı ve onları yakalayarak öldürdü. Diğer grup ise ganimetlerin üzerine çullanıp onları toplamaya başladılar. Bir grup sahabi de, kendisine zarar gelmesin diye Hz. Peygamberin etrafını ko ruma çemberi içine aldılar. Nihayet gece oldu insanlar biraraya gelip toplandılar. Ganimetleri toplayanlar: "Bunları biz topla dık, kimsenin bundan alacağı bir pay yoktur" dediler. Düşma nın peşine düşüp onları kovalayanlarsa: "Ganimetler hususun da bizden daha fazla hak sahibi olamazsınız. Çünkü düşmanı hezimete uğratarak bunu elde edenler bizleriz" dediler.

Hz. Peygamberi koruma çemberi içine alan sahabiler ise şöy le dediler: "Resulullah´a düşman tarafından zarar gelmesinden korktuğumuz için, biz onunla meşgul olduk." İşte savaşanlar arasında ganimet taksimi hususunda bu şekilde ihtilaf görül dü. Bununla beraber bu ganimetlerin kime ait olacağını da so ruşturmaya başladılar. Bunun üzerine Yüce ALLAH şu emri in dirdi: "Sana savaş ganimetlerinden sorarlar; de ki: ´Ganimetler ALLAH´ın ve Resulünündür. Siz (gerçekten) inanan insanlar ise niz, ALLAH´tan korkun, aranızı düzeltin. ALLAH ve Resulüne itaat

edin! "  (Enfal: 1)

Ganimetler konusundaki bu tartışmalar, meselenin Peygam ber efendimize arz edilmesinden önce olmuştu. Bunun üzerine Cenab-ı ALLAH, aralarındaki ihtilafı sona erdirecek ve çekişmeye nihayet verdirecek buyruğunu indirdi. Buna göre ganimetlerin taksimatı ALLAH ve Resulüne bırakılıyordu. Hükmü ALLAH tara fından infaz edilen Resulullah, bu konuda takdirini kullana caktı. Mücahitler kendi başlarına ganimet taksimi yapamaya caklardı. Dolayısıyla aralarındaki sürtüşmeye son vermeleri ve ganimetin onları birbirinden ayırmaması gerekiyordu. Halbuki hak ve cihad onları bir araya getirmişti.

Ganimetlerin paylaştırılmasmda Peygamber efendimiz nasıl bir ölçü kullanmıştı? Bazı rivayetçilerin dediğine göre o, gani meti mücahitler arasında eşit ölçüde paylaş tırmıştı. Çünkü o zaman ganimetlerin beşe bölünmesi gerektiği konusundaki ila hi buyruk henüz inmemişti. Daha sonra gelen bu ilahi buyruk şuydu: "Eğer ALLAH´a ve -hakkı batıldan ayıran o günde, iki top luluğun karşılaştığı günde- kulumuz (Muhammed) e indirdiği miz (ayetlörje inanıyorsanız, bilin ki, ele geçirdiğiniz ganimetin beşte biri ALLAH´ın, Resulün ve yetimlerin, düşkünlerin ve yolcu larındır. Alllah her şeye kadirdir." (Enfal- 41)

Rivayete göre Hz. Peygamber ganimetleri mücahitler arasın da eşit şekilde paylaştırdı. Onlara farklı paylar vermesini, bir grubu diğer gruba tercih etmesini gerektirecek bir sebep yoktu.

Ibn Kesir ganimet taksiminin yukardaki ayeti kerimenin emrettiği gibi, beşte bir esasına göre yapıldığını rivayet etmiş tir. Çünkü söz konusu ayeti kerime bu olay sırasında nazil ol-, muştur. Ayeti kerimeye göre ganimetlerin taksimi konusunda ki yetki yüce ALLAH´a ve O´nun Resulüne aittir. Bu konudaki ayet, taksimat yapmaya işaret eden surenin evveline bitişmiş-tir. Bu ayet, bu hükmün, müslümanlarla kafîrLerin cephede karşılaşıp hak ile batılın birbirinden ayrıldığı gündle indirildiği ne işaret etmektedir.

Hz. Hamza, henüz içkinin haram kılınmadığı bâr zamanda, sarhoş olduğu halde, Hz. Ali´ye ait iki dişi deveyi kesmişti. Ri vayete göre Hz..Ali, bu iki devenin kendisine düşen ganimet pa yı olduğunu söylemiştir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 17 Aralık 2009, 23:40:27 Gönderen: Sümeyye »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ganimetler
« Posted on: 20 Nisan 2024, 07:14:08 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ganimetler rüya tabiri,Ganimetler mekke canlı, Ganimetler kabe canlı yayın, Ganimetler Üç boyutlu kuran oku Ganimetler kuran ı kerim, Ganimetler peygamber kıssaları,Ganimetler ilitam ders soruları, Ganimetlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes