Kamil Ahlak By: cennetgulu Date: 12 Aralýk 2009, 23:15:33
Kamil Ahlak
a- Merhamet
Eksikliklerden arýnmýþ olan yüce Allah, þerefli peygamberine þöyle demiþtir:
"Ve doðrusu sen, büyük bir ahlak üzerindesin." (Kalem: 4.) Ýmam Ahmed bin Hanbel´in "Müsned" adlý eserinderivayet et tiðine göre peygamber (s.a.v.) efendimiz þöyle buyurmuþlardýr:
"Ben ancak ahlaki güzellikleri tamamlamak için gönderil dim. "
"Rabbim beni terbiye etti. Edebimi güzel yaptý."
Ahlakýn kemali ifadesi çok kýsa olmakla birlikte zengin an lamlar ihtiva etmektedir. Bu kelime, fazilet sevgisini, fazilete tut kunluðu ve faziletin hakkýný vermeyi kapsamaktadýr. Ayrýca hüs nü muaþereti, sevginin letafetim, sýla-i rahmi, uzak-yakm komþu iyiliði, insanlarý sevmeyi, onlara merhamet etmeyi, mütevazi ol mayý, güler yüzlülüðü, insanlarý sevecen bir çehre ile karþýlama yý, aðýr baþlýlýðý, yumuþak huyluluðu, kabalýktan uzak durmayý, öfkeyi bastýrmayý, nefse hakimiyeti, hayayý, tanýnan tanýnmayan herkese selam vermeyi, elde mevcut þeylerle cömertlik etmeyi, el de mevcut bulunmayan þeylere karþý zühd göstermeyi, kabalýk tan sakýnmayý, kötülüklere karþý afkarhðý, hatalarý müsamaha ile karþýlamayý, kötülüðe iyilikle karþýlýk vermeyi, kalbi kinden arýndýrmayý, cahiliyetten yüz çevirmeyi, karþýlýklý sövüþme ile tartýþmadan uzaklaþmayý, kolaylýk göstermeyi, zorluk göster mekten sakýnmayý kapsamaktadýr. Özetle güzel ahlak; nefsi ter-biyelendirmeyi vicdan eðitmeyi, insanlarla ülfet peyda etmeyi, onlara yakýn olmayý, onlara karþý alçak gönüllü olmayý, zayýflara þefkatli olup onlara yakýn olmayý, onlarýn acýlarýna ortak olmayý, sevinçlerine katýlmayý, günaha karýþmadan insanlarla beraber olmayý kapsamýna almaktadýr.
Doðrusu güzel ahlak, hakka daveti etkilemektedir. Delil ve mukayese güzel ahlakýn hak yoluna daveti etkilediði oranda bir etkiye sahip deðiller. Güzel ahlak, Peygamberlik niteliklerinden-dir. Muhammedi ahlakýn doðurduðu olumlu sonuçlarla ilgili ola rak Cenab-ý Allaha þöyle buyurmuþtur:
"Allah´ýn rahmeti sebebiyledir ki, sen onlara yumuþak davran-dm ve eðer kaba, katý yürekli olsaydýn, çevrenden daðýlýr, gider lerdi. Öyle ise onlar(ýn kusurlarýn)dan geç, onlar için maðfiret di le. (Yapacaðýn iþ(ler) hakkýnda onlara danýþ. Bir kere de azmettin mi, artýk Allah´a dayan; çünkü Allah kendine dayanýp güvenenle ri sever." (Ali Ýmran: 159.)
b-Af
Ýnsanlarý hak yola iletmesi, dosdoðru yola kavuþturmasý için Cenab-ý Allah, Muhanýmed (s.a.v.)´i hazýrlamýþtý. Ona kamil ah lak baðýþlamýþtý. Kamil ahlaký sayesinde insanlarýn kalplerini
birbirine ýsýndýrmýþ, onlarý bir araya getirmiþti. Ancak taþkýnlýk edip büyüklük taslayan ve heveslerini hakka tercih eden kimse ler, bu birlik ve beraberliðin kapsamý dýþýnda kalmýþlardý. Pey gamberlikle görevlendirilmesinden önceleri de aþiretini sever, dostlarýný kendine yakýn tutardý. Kimseye düþmanlýkla davran mazdý. Bilakis kavmi arasýnda temiz bir melek olmuþtu. Çirkin söz ve fiillerden uzak dururdu. Heveslerine uymaz heveslerinin serkeþliðine fýrsat vermezdi. Kimseye düþmanlýkla mukabelede bulunmaz, kavga ve gürültü çýkarmazdý. Söz ve fiillerinde kabalý ða ve çirkinliðe yanaþmazdý. O doðru sözlü ve güvenilir bir insan dý. Muhtaca yardým eder, zayýfýn imdadýna koþardý. Zamanýn mu sibetleri karþýsýnda felaketzedelere yardým elini uzatýrdý. Allah´ýn yasaklarý çiðnenmedikçe ya da faziletler tecavüze uðramadýkça, kendisine zulmedenleri affederdi.
Meryem oðlu Isa müsamahakâr olup kötüleri affederdi. Pey gamberlerin tamamýnýn ahlaký böyleydi. Özellikle Abdullah oðlu Muhammed (s.a.v.)´in ahlaký da böyleydi. O olumlu bir insandý. Olumsuz deðildi. Hayýr iþler, kötülükten uzak dururdu. Sabýrlý ve müsamahakar bir tacirdi. Rivayet olunduðuna göre Kureyþli-ler´den biri, bi´setten önce peygamber efendimizle bir alýþ veriþ yapmýþtý Fakat Muhammed (S.A.V.)´de bir alacaðý kalmýþtý. Pey gamber Efendimiz onu üç gece bekledi. Adamýn kaybolup da hakký zayi olmasýn diye alýþ veriþ yapmýþ olduðu yere gidip orada bek ledi.
Onun bu ahlaký peygamberlik sonrasýnda da devam etmiþtir. Bu güzel ahlaký, Ýslam davetini yaparken kendisine destek ol muþtu. Kötülükleri affetmeyi kendine þiar edinmiþti. Rabbinin: "Affý (kolaylýk yolunu) tut, iyiliði emret, cahillere aldýrýþ etme." Emrine uyarak cahiliyetten yüz çevirmiþti. Onun bu güzel ahlaký, insanlarý delile gerek kalmadan imana çekiyordu. Her ne kadar hakkýn kendisi asýl itibariyle açýk ve net idiyse de onun bu güzel ahlaký hakka daha da açýklýk ve netlik kazandýryordu. Affýn, insa ný Islama davet edici bir unsur olduðunu ortaya koyan bir olayý aktaralým size
Garis bin Haris, bir aðacýn altýnda istirahate çekilip uyumakta olan Resulüllah (s.a.v.)´i öldürmeye yeltendi. O esnada çevresinde bulunan insanlar da çevreye daðýlmýþ dinleniyorlardý. Peygamber Efendimiz uyandýðýnda Garis´in yaný baþýnda dikilmiþ ve kýlýcýný çekip kafasý üzerinde durdurmuþ olduðunu gördü. Garis: "Seni benden kim kurtarýr?" diye soruyordu. Peygamber (sav) inanmýþ bir kalp ve sadýk bir lisan ile: "Allah koruyacaktýr." dedi. Böyle de yince de Garis´in elindeki kýlýç yere düþtü. Bu defa Peygamber Efendimiz kýlýcý alýp Garis´e doðrultarak: "Ya seni benden kim kurtaracak?" diye sordu. Garis: "Bu kýlýcý eline alanlarýn en hayi-lýsý ol." deyince Peygamber efendimiz onu býraktý ve affetti. Ga-ris´in nefretten sonra kalbi Peygamber Efendimize ýsýnmaya baþ ladý. Daha önceleri onu öldürmek isterken bilahare onun yoluna davet eden bir insan oldu. Kavmine dönerek insanlarý Muham-med´e ýsýndýrmaya ve dinine yaklaþtýrmaya çalýþýyor, þöyle diyor du: "Allah´ýn en hayýrlý kulunun yanýndan size geldim."
Peygamber efendimizin ahlaki güzelliklerinden söz eden ve mü´minlerin anasý Hatice´nin, önceki evliliklerinden doðan oðlu Hind bin Ebi Hale þöyle demektedir: Resulülîah (sav) dilini tutar, konuþmazdý. Ancak milleti ilgilendiren, onlarý nefret ettirmeyen ve birbirine ýsýndýran hususlarda konuþurdu. Her kavmin büyü ðüne ikramda bulunur, onu onlarýn basma emir tayin ederdi. Ýn sanlarý sakýndýrýp uyarýrdý. Hiç kimseye kötülük düþünmezdi. Ashabýnýn durumunu araþtýrýr ve insanlara, halkýn durumunu sorardý. Ýyi kimselere iyilikte bulunur ve desteklerdi. Kötü kimse leri kýnar ve ayýplardý. Mutedil olup anlaþmazlýk çýkaran bir insan deðildi. Halkýn gaflet içine düþüp batýla meyletmelerinden kork tuðu için, kendisi uyanýk dururdu. Her duruma karþý hazýrlýklý idi. Hakký teslim etmede kusur göstermezdi. Ýnsanlarýn seçkin ve hayýrlýlarý ona arkadaþ olurlardý. En çok nasihat tutan kimse, onun yamnda üstün kimse idi. Onun yamnda en yüksek makam da bulunan kimse, insanlara iyilikte bulunan kimse idi. [1]
Onun topluluk arasýnda nasýl davrandýðýna iliþkin bilgiler ve ren Hind bin Ebi Hale, þöyle demektedir: Halkýn toplu oturduðu yere vardýðýnda neresi boþ ise oraya otururdu. Baþkalarým da böy le yapmaya özendirir ve bu yolda emir verirdi. Toplantýda bulu nan herkese paymý verirdi. Yani herkesle ilgilenirdi. Birlikte ol duðu kimseler Meclis arkadaþlarý kadar önemsediði kimsenin ol madýðým anlarlardý. Bir kimse bir ihtiyacý hususunda kendisiyle konuþtuðu zaman onu sabýrla dinler, hemen çekip gitmezdi. Ancak kendisiyle konuþmakta olan kimse sözünü bitirip gitmeye yö neldiði zaman oradan ayrýlýrdý. Kendisinden herhangi bir husus ta dilekte bulur an kimseye makul cevap verirdi. Ýnsanlarýn hep sine güzel ahlak ve sabýrla davranýrdý. Hak hususunda herkes onun yanýnda eþitti. Onun oturduðu meclis, hikmet, haya, sabýr ve emanet meclisi idi. Onun oturduðu meclislerde sesler yüksel-mezdi. Haram þeyler övülmezdi. Hatalar iþlenmezdi. Yanýnda oturmakta olan herkes mutedil olup takva hususunda birbirleriy le yarýþýrlardý. Mütevazi kimseler olup büyüklerini sayar, küçük lerine merhamet ederlerdi. Muhtaç kimseleri kendilerine tercih eder, yabancýnýn hukukunu korurlardý.
Resulüllah (s.a.v), her zaman güleryüzlü, yumuþak huylu, mü tevazi, merhametli bir kimse idi. Kaba, gürültücü, kavgacý, kötü söz söyleyici, ayýplayýcý, lüzumundan ziyade þakacý deðildi. Hoþ lanmadýðý þeyleri görmezden gelirdi. Umduðu þeyler hususunda ümitsizliðe kapýlmaz, elde edemediði þeylerden ötürü de hayýf-lanmazdý. Tartýþmadan, kendisini ilgilendirmeyen þeylerden ve ýsrardan uzak dururdu. Ýnsanlarý da bu üç þeyden uzak tutmaya çalýþýrdý. Hiç kimseyi ayýplayýp kötülemez, gizli taraflarýný araþ-týrmazdý. Ancak sevabýný umduðu þeylerden sözederdi. Konuþtu ðu zaman, yanýnda bulunan kimseler baþlarýný önlerine eðip din lerlerdi. Týpký baþlarýnýn üzerinde bir kuþ duruyormuþ da onu ür kütmemek için kafalarýný kaldýrmýyor gibiydiler. Sustuðu zaman onlar konuþmaya baþlarlardý. Yanýndayken birbirleriyle tartýþýp çekiþmezlerdi. Meclis arkadaþlarýnýn güldükleri þeye kendisi de gülerdi. Onlarýn beðendiklerini kendisi de beðenirdi. Garip kim seleri sabýrla dinler, dileklerine kulak verirdi. Öyleki O´nun asha bý, konuþurken çok yumuþak huylu olduðunu görürlerdi. Kimse nin sözünü kesmezdi. Ancak kendisiyle konuþan kimse yanýndan ayrýlacaðý zaman kendisi de ayrýlýr ve sözünü noktalardý. Yumu þak huyluluk gösterir, kötülükten sakýnýr, takdir ve tefekkür ederdi. Ýnsanlara eþit þekilde bakar ve onlarý dinlerdi. Lüzumlu þeyler üzerinde tefekkür ederdi. Kendinde hem yumuþak huylu-luðu hem de sabrý birarada toplanmýþtý. Hiç bir þey gözünden kaç mazdý. [2]
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Ibn Kesir, el-Bidaye Ve´n-Nihaye, c. 6, s. 33.
[2] Ibn Kesir, el-Bidaye Ve´n-Nýhaye, c. 6, s. 33.
Ynt: Kamil Ahlak By: MELÝKE 7D Date: 11 Mart 2015, 19:18:13
nefsi terbiyelendirmeyi vicdan eðitmeyi,onlara yakýn olmayý, onlara karþý alçak gönüllü olmayý, zayýflara þefkatli olup onlara yakýn olmayý, onlarýn acýlarýna ortak olmayý, sevinçlerine katýlmayý, günaha karýþmadan insanlarla beraber olmayý kapsamýna almaktadýr.
Ynt: Kamil Ahlak By: ceren Date: 26 Aralýk 2020, 02:00:07
Esselamu aelyküm.Güzel ahlak üzerine gönderilen Peygamber efendimizin yolunda onun sünnetine tabi yaþayan ve kamil ahlak sahibi olan kullardan olalým inþallah....
Ynt: Kamil Ahlak By: Bilal2009 Date: 26 Aralýk 2020, 16:42:46
Ve aleykümüsselam Peygamberimizin büyük bir mucizesi de ahlakýdýr aslýnda. Düþmanlarý bile emanetlerini Muhammedü'l-emin e býrakýrlardý Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Kamil Ahlak By: yelkovan34 Date: 27 Aralýk 2020, 05:30:08
Ve aleykümüsselam. Peygamberimizin ahlakýný örnek almalý, hayatýmýza yansýtmalýyýz. Rabbim peygamberimiz gibi yaþamayý nasip eylesin bizlere.
Ynt: Kamil Ahlak By: Sevgi. Date: 08 Ocak 2021, 07:29:02
Aleyküm Selâm. Herzaman her yönüyle bizlere güzel örnek olan canlar câný gönüller sultaný Peygamberimizi kendimize örnek alanlardan olalým inþaAllah...
Bilgiler için Allah sizlerden razý olsun kardeþim