ilimdunyasi.com Haberleri
Pages: 1
Mangal keyfiniz hastanede bitmesin By: reyyan Date: 31 Mayýs 2013, 12:19:58
Mangal keyfiniz hastanede bitmesin



Özel Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmaný Aslý Cemile Özatan, yaz döneminin yaklaþmasýyla birlikte mangal keyfi yapmak isteyenlerin saðlýklý beslenme önerilerine dikkat etmeleri konusunda uyarýda bulundu.

Türk Anadolu mutfaðýnda mangalýn yerinin oldukça büyük olduðunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmaný Aslý Cemile Özatan, "Biz mangalý, en saðlýklý bir þekilde piþirilmesi durumunda beslenmede mutlaka öneriyoruz. Hatta en minimum þekilde sýklýklarýn azaltýlarak tüketilmesi de yine mangalýn zararlarýnýn azaltýlacaðý anlamýna geliyor. Bu sebeple mangalda eti piþirirken dikkate almamýz gereken birkaç kuralýmýz var. Bu kurallardan bir tanesi, kýrmýzý eti en minimumda tüketip, daha aðýrlýklý beyaz et, tavuk ve balýk tüketimine yer vermek. Onun dýþýnda mutlaka mangal ile kömür arasýnda 15 santimetrelik mesafeyi koruyarak eti piþirmemiz gerekiyor. Ayný zamanda duman kanserojen madde içerdiði için ve etimizi kanserojen maddelerle beslediði için dumaný en aza indirebilmek için de yaðlý etlerden uzak durmamýz gerekiyor. Çünkü yaðlý etlerin yaðý ve suyu ateþe damlayýp dumanýn daha fazla olmasýný ortaya çýkaracaktýr. Bunlarý en aza indirmek saðlýklý bir mangal tüketiminde olumlu sebeplerden birkaç tanesidir" diye konuþtu.

ETÝN DÖRT KATI SALATA

Saðlýklý mangal tüketiminde etin yanýnda mutlaka dört katý büyüklülüðünde salata alýmýnýn yapýlmasýnýn da önemli olduðuna dikkat çeken Özatan, "Salatanýn yanýnda, közlenmiþ patlýcan, domates, biber tüketimi illaki olmazsa olmazlarýmýz. Bunun yanýnda mangal tüketiminin çok yoðun olmasý, kýrmýzý etin ve yaðlý etin çok fazla tüketilmesi kolesterol ve tansiyon deðerini inanýlmaz derecede attýracaðýndan, mangal keyfinin hastanede bitmemesi adýna minimumda daha saðlýklý besinlerle alýnmasýný öneriyoruz. Mutlaka C vitamini yönünden taze sýkýlmýþ meyve suyu ya da maydanoz eklenmiþ bol salatayý ihmal etmemek gerekiyor" dedi.

ÇÝÐ ETÝ TUTTUÐUNUZ MAÞAYLA PÝÞMÝÞ ETÝ TUTMAYIN

Saðlýklý mangal hazýrlama tekniklerinden de bahseden Özatan, "Bunlardan bir tanesi mangal tellerinin temiz olmasýdýr. Mangal iþlemi bittikten sonra mutlaka mangal telinin temizlenmesi en azýndan bir sonraki keyfimize kadar kanserojen madde içeriðinden kurtulmuþ olacaðý ve etimize yapýþmasýna engel oluyoruz. Bunun yanýnda etin servis edilmesi aþamasýnda çið haliyle tutmuþ olduðumuz maþanýn, piþmiþ haldeki etimize dokunmamasý gerekiyor. Bu da en önemli kurallardan bir tanesi" þeklinde konuþtu.

Zaman

Ynt: Mangal keyfiniz hastanede bitmesin By: ehlidunya Date: 31 Mayýs 2013, 14:14:00
Esselamu aleykum ;Eðer saðlýðýmýzý ve sýhhatimizi düþünüyorsak saðlýklý beslenip hijyen kurallarýna uymalý ve uzmanlarýn önerilerine ehemmiyet vermeliyiz unutmayalýmki bedende emanet emanetimize sahip çýkalým inþaallah
Ynt: Mangal keyfiniz hastanede bitmesin By: saniyenur Date: 02 Haziran 2013, 21:16:37
Mangal konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor.Etleri kömüre fazla yaklaþtýrmamak önemli.

radyobeyan