Mükayeseli Ýbadetler Ýlmihali
Pages: 1
Sehiv Secdesinden Sonra By: sumeyye Date: 26 Eylül 2012, 14:25:16
B. Sehiv Secdesinden Sonra:

 

Hanefî Mezhebine göre, genel hükme baðlý olarak, sehiv secdesi ya­pýldýktan ve gerekli zikirler okuduktan sonra selâm vermek vacip, ÜM'e göre farzdýr; Caferi Mezhebine göre de selâm verilir.

 
IV. Niyet

 

a) Hanefî Mezhebine mensup hukukçular, sehiv secdesi için niyet yapýlýp yapýlmayacaðý konusunda ihtilaflýdýr: Bazýlarýna göre gerekmez; diðer bazýlarýna göre, -tilâvet ve þükür secdelerinin namaz kabul edil­melerine baðlý olarak- niyet etmek gerekir. Zahir ve ihtiyata uygun gö­rüþ sonuncusudur.

b) Þafiî Mezhebine göre, sehiv secdesi için kalben niyet edilir; dille niyet yapýlmasý veya kasýtlý olarak niyetin terkedilmesi halinde namaz bozulur.

c) Maliki mezhebine göre, secde selâmdan önce yapýlýrsa niyet ge­rekmez, sonra yapýlýrsa gerekli olur.

d) Caferi Mezhebine göre, sehiv secdesinin hemen öncesinde niyet þarttýr, sebebi veya sebepleri belirtmek gerekmez.

 
25. Düþmesi:

 
Namaza Aykýrý Davranýþ:

 

Hanefî Mezhebine göre, -secde yapacaðýný unutup selâm vererek bulun­duðu yerden ayrýlmak, kýbleden dönmek veya konuþmak gibi- namaza aykýrý davranýþlarda bulunma halinde, sehiv secdesi düþer bunlarýn ka­sýtlý yapýlmasý halinde namazýn Ýadesi gerekir.[289]

 
Kalabalýk Cemaat:

 

a) Hanefî Mezhebine göre, -cuma veya bayram namazlarý, Ramazan'da vitir namazý gibi- kalabalýk cemaatli namazlarda cemaatin yanýlmalarý­ný önlemek maksadýyla, imamýn secde yapmamasý evlâdýr.[290]

b) Þafiî Mezhebine göre, karýþýklýðý önlemek için imamýn sehiv sec­desini terketmesi sünnettir.[291]




[289] Cezîrî, Fame, c. I, s. 451.

[290] Cezîrî, Fame, c. I, s. 432; Mergýnânî, Hidâye, c. I, s. 75.

[291] Cezîrî, Fame, c. I, s. 463.



radyobeyan