Sehiv Secdesinden Sonra By: sumeyye Date: 26 Eylül 2012, 14:25:16
B. Sehiv Secdesinden Sonra:
Hanefî Mezhebine göre, genel hükme baðlý olarak, sehiv secdesi yapýldýktan ve gerekli zikirler okuduktan sonra selâm vermek vacip, ÜM'e göre farzdýr; Caferi Mezhebine göre de selâm verilir.
IV. Niyet
a) Hanefî Mezhebine mensup hukukçular, sehiv secdesi için niyet yapýlýp yapýlmayacaðý konusunda ihtilaflýdýr: Bazýlarýna göre gerekmez; diðer bazýlarýna göre, -tilâvet ve þükür secdelerinin namaz kabul edilmelerine baðlý olarak- niyet etmek gerekir. Zahir ve ihtiyata uygun görüþ sonuncusudur.
b) Þafiî Mezhebine göre, sehiv secdesi için kalben niyet edilir; dille niyet yapýlmasý veya kasýtlý olarak niyetin terkedilmesi halinde namaz bozulur.
c) Maliki mezhebine göre, secde selâmdan önce yapýlýrsa niyet gerekmez, sonra yapýlýrsa gerekli olur.
d) Caferi Mezhebine göre, sehiv secdesinin hemen öncesinde niyet þarttýr, sebebi veya sebepleri belirtmek gerekmez.
25. Düþmesi:
Namaza Aykýrý Davranýþ:
Hanefî Mezhebine göre, -secde yapacaðýný unutup selâm vererek bulunduðu yerden ayrýlmak, kýbleden dönmek veya konuþmak gibi- namaza aykýrý davranýþlarda bulunma halinde, sehiv secdesi düþer bunlarýn kasýtlý yapýlmasý halinde namazýn Ýadesi gerekir.[289]
Kalabalýk Cemaat:
a) Hanefî Mezhebine göre, -cuma veya bayram namazlarý, Ramazan'da vitir namazý gibi- kalabalýk cemaatli namazlarda cemaatin yanýlmalarýný önlemek maksadýyla, imamýn secde yapmamasý evlâdýr.[290]
b) Þafiî Mezhebine göre, karýþýklýðý önlemek için imamýn sehiv secdesini terketmesi sünnettir.[291]
[289] Cezîrî, Fame, c. I, s. 451.
[290] Cezîrî, Fame, c. I, s. 432; Mergýnânî, Hidâye, c. I, s. 75.
[291] Cezîrî, Fame, c. I, s. 463.