Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Rivayet Tefsiri By: saniyenur Date: 22 Aðustos 2012, 23:04:41
1- Rivayet Tefsiri

Buna me'sûr veya naklî tefsir de denilir. Selefden nakledilmiþ eserlere dayanan tefsirdir.

Bir baþka ifadeyle, rivayet tefsiri, bazý âyetleri beyan ve tafsil etmek için, bizzat yi­ne Kur'ân'daki baþka âyetlerle, Hz. Peygam­ber 'in, sahabenin sözleriyle açýklanýþý þek­line denir: salat-ý vusta hakkýnda Rasûlullah'den rivayet edilen "salat-ý vusta, ikindi namazýdýr" gibi. Yine, hacc-ý ekber hakkýnda Hz. Ali'den rivayet edilen bir tefsir, Hz. Ali, Rasûlullah'a hacc-ý ekberden sordum, "Kur­ban bayramý günüdür' buyurdu. Ve Hz. Mu­sa Þuayb aleyhisselâmýn yanýnda sekiz sene mi kaldý, on sene mi? sorusuna Rasûlullah, "en üstününü ve en iyisini ikmâl etti" buyur­duðu gibi... Hz. Peygamber'den nakledi­len bu kabil tefsir pek çoktur. Küýüb-ü Sittede bu konuda bablar ayrýlmýþtýr.

Bazýlarý bu tür tefsire tâbiûnun sözlerini de ilave ederler. Rivayet tefsiri önceleri rivayet yoluyla baþlamýþ, Hz. Peygamber'den sa­habeye, onlardan tabiîlere intikal etmiþtir. Tedvin devri baþladýktan sonra rivayetler eserlerde toplanmaya baþlamýþtýr. Ali b. Ebi Talha, Ebi Ravk ve Ýbn Cüreyc tefsirleri gibi.

Hz. Peygamber'den veya sahabeden nakle­dilen tefsir rivayetleri fevkalâde bir usûlle zaptedilmiþtir. Gerek rivayet edilenlere ve gerekse rivayet edenlere ait olmak üzere bir takým usûllere, kurallara baðlý kalýnmýþtýr. Hafýzada olan bilgiler satýrlara geçirilirken, bunlarýn nakillerinde uyulmasý gereken esas­lar da tesbit edilmiþtir. Hadis usûlü bu husus­larý gayet güzel açýklamaktadýr. Rivayet tef­sirlerinde müfessirlerin rolü de son derece önemlidir. Tefsir bir ayna gibidir; müfessirin ve toplumun durumunu aynen yansýtýr. (Ý. Cerrahoðlu, Tefsir Usûlü, sh. 228-29).

Naklî tefsirin tarifinde, Kur'ân'ýn Kur'ân ile tefsiri veya saðlam olan Peygamber sünneti ile tefsirinin yanýsýra sahabe ve tabiîlere isnad edilen sözler bulunduðu belirtilmiþti. Ýþte bu son hususta naklî tefsirin üç zaaf noktasý ken­dini göstermektedir. Bunlar

a- Tefsirde uy­durma haberlerin çokluðu;

b- Ýsrâiliyatýn gîriþi ve

c- Ýsnadlarýn hazfý (Ý. Cerrahoðlu, a.g. e., sh 228-9). Bir takým kýssacý ve uydurmacýlarýn bazý Ýlâvelerinin tesbiti üzerine hadis âlimleri, bunlarýn tenkitlerini yapmýþ, sahih, zayýf, mevzu ve münker olmak üzere hadisle­ri tasnif etmiþlerdir. Rasûlullah'dan rivayet edilen tefsirlere uydurmalarýn karýþtýrýldýðýna en kuvvetli delil, bir âyetin tefsirinde, birbiri­ni nakzeden iki mananýn Rasûlullah'dan riva­yet edilmesidir ki, bu tür rivayetin Rasûlullah'dan suduruna imkân yoktur. Meselâ Enes (r.a)'dan gelen bir rivayette, Allahu Teâlâ'nm ".. .kantarlarca yýðýlmýþ altýn ve gümüþten..." (3: 14) âyetindeki kanatýrsam Rasûlullah'a sorduklarýnda, Rasûlullah "bir kantar bin vakye'dir" dedi (Hakim). Ebu Hureyre'den gelen bir rivayette Rasûlullah, bir kantarýn 12.000 okka olduðunu söylemiþtir (Ýbni Mâce, Müsned-i Ahmed). Rivayet tefsirinde-ki bu zaaf dolayýsýyla bazýlarýnýn tefsire karþý olan itimadý sarsýlmýþtý. Meselâ Ahmed b. Hanbel (ö. 241/855): "Tefsir, melâhim ve megazi gibi üç þeyin aslý yoktur" demiþtir. Burada bir ikaz ve tenbihin olduðu, gelen ha­berlerin senet ve metinlerindeki zayýflýða iþa­ret edildiði muhakkaktýr.

Bu tür tefsirlere itimadýn sarsýlmasýnda bir baþka delil de, müfessirlerin rivayet edilen kýsýmla yetinmeyip, kendi içtihatlarýna göre ilaveler yapmalarýdýr. Bu husustaki itiraz: "Gelen rivayetlerin Hz. Peygamber'den geldi­ðine inansalar, o rivayet üzerinde durur ve ona bir þey katmazlardi." þeklindeydi (A. .#.e., sh. 297).

Rivayet tefsirlerine ait örnekler, hadis mec­mualarýnýn "Kitâbu't-Tefsir" bölümlerinde bolca mevcuttur. En meþhur rivayet tefsirle­rinden birkaçý þunlardýr:

Muhammed b. Cerir et-Taberi, CâmÝ'u'î-Beyân an Te'vili'l-Kur'ârr, Ebû'1-Leys es-Semerkândî, Tefsîru'l-Kur'' âni'l-Azîm; Ebû Ýshâk es-Sa'lebî, el-Kesf've'l-Beyân an Tefsi-ri'l-Kur'ân; Ebû Muhammed el-Huseyn el Bagavî, Maâlimu't-Tenzil; Ýbn AtÝyye el-Endelûsî, el-Muharreru'l-Vecîz fi Tefsiri'l-Kitâbi'l-Azîz; Ýbn Kesîr, Tefsiru'l-Kur'ânÝ'l-Azîm; Abdurrahmân es-Saâlibî, et-Cevâhiru'l-Hisân fi Tefsiri'l-Kur'ân\ Celâluddin es-Suyutî, ed-Dürrü'l-Mensûr fi Tefsiri'l-Itfe'sûr; Muhammed Cemaluddin el-Kâsýmî, fefsiru'l'Kâstmî, Mehâsimnu't-Te' vil.



radyobeyan