> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Rivayet Tefsiri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Rivayet Tefsiri  (Okunma Sayısı 3542 defa)
22 Ağustos 2012, 23:04:41
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 22 Ağustos 2012, 23:04:41 »



1- Rivayet Tefsiri

Buna me'sûr veya naklî tefsir de denilir. Selefden nakledilmiş eserlere dayanan tefsirdir.

Bir başka ifadeyle, rivayet tefsiri, bazı âyetleri beyan ve tafsil etmek için, bizzat yi­ne Kur'ân'daki başka âyetlerle, Hz. Peygam­ber 'in, sahabenin sözleriyle açıklanışı şek­line denir: salat-ı vusta hakkında Rasûlullah'den rivayet edilen "salat-ı vusta, ikindi namazıdır" gibi. Yine, hacc-ı ekber hakkında Hz. Ali'den rivayet edilen bir tefsir, Hz. Ali, Rasûlullah'a hacc-ı ekberden sordum, "Kur­ban bayramı günüdür' buyurdu. Ve Hz. Mu­sa Şuayb aleyhisselâmın yanında sekiz sene mi kaldı, on sene mi? sorusuna Rasûlullah, "en üstününü ve en iyisini ikmâl etti" buyur­duğu gibi... Hz. Peygamber'den nakledi­len bu kabil tefsir pek çoktur. Küıüb-ü Sittede bu konuda bablar ayrılmıştır.

Bazıları bu tür tefsire tâbiûnun sözlerini de ilave ederler. Rivayet tefsiri önceleri rivayet yoluyla başlamış, Hz. Peygamber'den sa­habeye, onlardan tabiîlere intikal etmiştir. Tedvin devri başladıktan sonra rivayetler eserlerde toplanmaya başlamıştır. Ali b. Ebi Talha, Ebi Ravk ve İbn Cüreyc tefsirleri gibi.

Hz. Peygamber'den veya sahabeden nakle­dilen tefsir rivayetleri fevkalâde bir usûlle zaptedilmiştir. Gerek rivayet edilenlere ve gerekse rivayet edenlere ait olmak üzere bir takım usûllere, kurallara bağlı kalınmıştır. Hafızada olan bilgiler satırlara geçirilirken, bunların nakillerinde uyulması gereken esas­lar da tesbit edilmiştir. Hadis usûlü bu husus­ları gayet güzel açıklamaktadır. Rivayet tef­sirlerinde müfessirlerin rolü de son derece önemlidir. Tefsir bir ayna gibidir; müfessirin ve toplumun durumunu aynen yansıtır. (İ. Cerrahoğlu, Tefsir Usûlü, sh. 228-29).

Naklî tefsirin tarifinde, Kur'ân'ın Kur'ân ile tefsiri veya sağlam olan Peygamber sünneti ile tefsirinin yanısıra sahabe ve tabiîlere isnad edilen sözler bulunduğu belirtilmişti. İşte bu son hususta naklî tefsirin üç zaaf noktası ken­dini göstermektedir. Bunlar

a- Tefsirde uy­durma haberlerin çokluğu;

b- İsrâiliyatın gîrişi ve

c- İsnadların hazfı (İ. Cerrahoğlu, a.g. e., sh 228-9). Bir takım kıssacı ve uydurmacıların bazı İlâvelerinin tesbiti üzerine hadis âlimleri, bunların tenkitlerini yapmış, sahih, zayıf, mevzu ve münker olmak üzere hadisle­ri tasnif etmişlerdir. Rasûlullah'dan rivayet edilen tefsirlere uydurmaların karıştırıldığına en kuvvetli delil, bir âyetin tefsirinde, birbiri­ni nakzeden iki mananın Rasûlullah'dan riva­yet edilmesidir ki, bu tür rivayetin Rasûlullah'dan suduruna imkân yoktur. Meselâ Enes (r.a)'dan gelen bir rivayette, Allahu Teâlâ'nm ".. .kantarlarca yığılmış altın ve gümüşten..." (3: 14) âyetindeki kanatırsam Rasûlullah'a sorduklarında, Rasûlullah "bir kantar bin vakye'dir" dedi (Hakim). Ebu Hureyre'den gelen bir rivayette Rasûlullah, bir kantarın 12.000 okka olduğunu söylemiştir (İbni Mâce, Müsned-i Ahmed). Rivayet tefsirinde-ki bu zaaf dolayısıyla bazılarının tefsire karşı olan itimadı sarsılmıştı. Meselâ Ahmed b. Hanbel (ö. 241/855): "Tefsir, melâhim ve megazi gibi üç şeyin aslı yoktur" demiştir. Burada bir ikaz ve tenbihin olduğu, gelen ha­berlerin senet ve metinlerindeki zayıflığa işa­ret edildiği muhakkaktır.

Bu tür tefsirlere itimadın sarsılmasında bir başka delil de, müfessirlerin rivayet edilen kısımla yetinmeyip, kendi içtihatlarına göre ilaveler yapmalarıdır. Bu husustaki itiraz: "Gelen rivayetlerin Hz. Peygamber'den geldi­ğine inansalar, o rivayet üzerinde durur ve ona bir şey katmazlardi." şeklindeydi (A. .#.e., sh. 297).

Rivayet tefsirlerine ait örnekler, hadis mec­mualarının "Kitâbu't-Tefsir" bölümlerinde bolca mevcuttur. En meşhur rivayet tefsirle­rinden birkaçı şunlardır:

Muhammed b. Cerir et-Taberi, Câmİ'u'î-Beyân an Te'vili'l-Kur'ârr, Ebû'1-Leys es-Semerkândî, Tefsîru'l-Kur'' âni'l-Azîm; Ebû İshâk es-Sa'lebî, el-Kesf've'l-Beyân an Tefsi-ri'l-Kur'ân; Ebû Muhammed el-Huseyn el Bagavî, Maâlimu't-Tenzil; İbn Atİyye el-Endelûsî, el-Muharreru'l-Vecîz fi Tefsiri'l-Kitâbi'l-Azîz; İbn Kesîr, Tefsiru'l-Kur'ânİ'l-Azîm; Abdurrahmân es-Saâlibî, et-Cevâhiru'l-Hisân fi Tefsiri'l-Kur'ân\ Celâluddin es-Suyutî, ed-Dürrü'l-Mensûr fi Tefsiri'l-Itfe'sûr; Muhammed Cemaluddin el-Kâsımî, fefsiru'l'Kâstmî, Mehâsimnu't-Te' vil.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Rivayet Tefsiri
« Posted on: 26 Nisan 2024, 23:15:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Rivayet Tefsiri rüya tabiri,Rivayet Tefsiri mekke canlı, Rivayet Tefsiri kabe canlı yayın, Rivayet Tefsiri Üç boyutlu kuran oku Rivayet Tefsiri kuran ı kerim, Rivayet Tefsiri peygamber kıssaları,Rivayet Tefsiri ilitam ders soruları, Rivayet Tefsiriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes