Siret Ansiklopedisi
Pages: 1
Astroloji By: saniyenur Date: 06 Aðustos 2012, 14:51:35
Astroloji (Ýlm-i Nücum)

Müslüman astronomi âlimleri astronominin temel âletlerinden usturlabý icat ettiler. Endü­lüslü Ali b. Halef (onbirinci yüzyýl), Oðlak ve Yengeç dönencelerinin ekliptike dik açý ya­pan bir levha (evrensel levha) üzerinde yerle­rini belirledi. Bundan kýsa bir süre sonra, Ba­týlýlarýn Azarquiel olarak bildikleri Zerkalî (öl. 1087), ekvator ve ekliptik dairelerinin projeksiyonlarýný ayný levha üzerinde belirle­meyi mümkün kýlan bir usturlap tipi (safiha) icat etti. Bu usturlab yüzyýllar sonra Frisia'lý Gemma (1508-1555) tarafýndan astrolabum (sic.) caîholicum adýyla yeniden canlandýrýl­dý. Muzaffer Þerefüddin Tûsî'nin (öl. 1213) lineer usturlabý bu aletlerin en kolay kullanýlýr hale getirilmiþ olaný olarak kabul edilebilir.

Kurtuba'nýn çok yönlü alimlerinden Abbas Ýbni Firnas'ýn (dokuzuncu yüzyýl) evinde yýl­dýzlarýn, bulutlarýn, þimþek ve gökgürültüsünün bulunduðu bir oda hazýrladýðý söylenmiþ­tir. Birunî'ye ait mücehhez bir usturlabýn çi­zimleri halen mevcuttur ve bu konuyla ilgili ikna edici bir delildir. Bu mekanik tertibat Ýbnü's-Semh tarafýndan "yedi gezegenin levha­sýna dönüþtürülerek mükemmelleþtirildi ve Orta çaðýn hatt-i istiva âleti (gezegenlerin ha­reketini belirlemeye yarayan alet) hâline geti­rildi ve bu da mekanik saatin Öncüsü oldu.

Arap âlimlerinin en büyük baþarýlarýndan biri Batlamyus'un teorisini terkederek kýble yö­nünü tayin için trigonometrik hesaplara baþ­vurmuþ olmalarýdýr. Bu mânada, küresel tri­gonometrinin temel formüllerini bulan el-Battânî'nin, sinüsler teorisi nedeniyle Ebu Nasr'ýn (öl. 1036); kýblenin azimutunu tesbit için kotanjant teoresini bulan Ýbni Heysem'in eserleri Batýyý etkilemiþ çok önemli eserler­dir. Battânî mümtehan cetvellerinin müellifi­dir ve pek çok kat'î rasatta bulunmuþtur. Öyle ki güneþin halkavi tutulmasýn varlýðýný gös­termeye muvaffak oluþu, yüzyýllarca sonra (1749) Dunthorne'nun ayýn hareketlerine bir yüzyýllýk seyrini tesbit etmesini mümkün kýl­mýþtýr, Battânî'den sonra Ýbni Yunus (Öl. 1009), Zerkâlî ve pek çok diðerleri gelmiþtir. Zerkâlî ve çalýþma arkadaþlarýnýn çabalarý sa­yesinde Teledo Astronomi Cetvelleri meyda­na getirilmiþtir.

Müslüman astroloji âlimleri, onüçüncü yüz­yýlda, güneþ ve ayýn astrolojik takvimini gös­teren sistemi de keþfettiler. Daha sonra bunu diðer gezegenlere uyarladýlar. Gerçek yýllýk tarihleri hesaplamaya muvaffak oldular. Bun­lar okyanusötesi seyahatler baþladýðýnda yay­gýn, olarak kullanýlmaya baþlanmýþ olan tak­vimlere kaynak teþkil etmiþlerdir (The Legacy of islam, sh. 474-482).

Horasan'da Belh þehrinin yerlisi olan ve Bað­dat'ta yetiþen Ebu Ma'þer (886) astroloji ilmi­nin en Önde gelen þahsiyeti idi. Hýristiyanlar­ca Orta Çaðda Albumasar adýyla anýlarak sýk sýk kendisine atýflarda bulunulmuþ, bir konu­yu tasvirde þekil kullanmasý bakýmýndan Ön­cü kiþi olarak kabul edilmiþtir. Eserlerinden dördü onikinci yüzyýlda Ýþbiliye'li (Sevil) John ve Bath'h Adelard tarafýndan Latince'ye çevrilmiþtir. Astrolojik olaylarýn doðum, Ölüm ve hayatýn olaylarý üzerinde etkili oldu­ðu þeklindeki fantezi inançlarýnýn yanýnda Ebu Ma'þer Avrupa'ya med-cezir kanunlanný da hediye etmiþtir. Bir risalesinde med-cezir olaylarýnýn ayýn yükseliþi ve batýþý ile ilgisini tanýmlamýþtýr. Müslümanlarýn eserlerinin bir kýsmý zaman zaman, özellikle Ýspanya'da, La­tince'ye tercüme edilmiþtir, ve Hýristiyan Av­rupa'da ilmin geliþmesinde belirleyici tesirle­ri olmuþtur (R K. Hitti, a.g.e., 378).

Ebu Ma'þer ilk astroloji âlimlerinin en nüfuz­lu ve muhterem ismidir. Onun batý felsefesi­nin geliþimine olan etkisi ayrýntýlý bir araþtýr­manýn konusu olmuþtur. Yýldýzlarýn ve burç­larýn iþaretlerinden birtakým mânalar çýkaran nazariyesi Rönesans ressamlarý üzerinde bü­yük tesir býrakmýþtýr. Ýslâm'ýn ilim mirasýnýn umulmadýk bu yönü, araþtýrmalarý tebdil eden bu tasvirli dersi gösteren A. Worburg tarafýnHan ortaya konmuþtur... Astroloji konusunda en kapsamlý ders kitabý Kayrevan'lý Ali Ýbni Eb£'l-Racal'a aittir (Latince'de Haly Filius Abenregal). el-Bari fi Ahkam-ül Nücum adlý kitabý 10. Alfonso el-Sabio için Ýspanyolca'ya tercüme edilmiþ olan eserlerden biridir. Ast­roloji hakkýndaki bir diðer eseri Ýspanyol­ca'ya, Latince'ye ve en az üç kez Ýbranice'ye tercüme edilmiþtir. Eserlerinin etkisi Reform dönemine kadar süregelmiþtir." {The Legacy of islam, sh. 441-442).

"Her halükârda takvime duyulan ilgi, müslü-man astronomlarýn baþlýca meþguliyeti ola­rak, Celâli takvimine kadar devam etti. Hayyâm da dahil olmak üzere bu takvimin icadýnda rolü olan Selçuklu bilginleri bugüne kadar geniþ ölçüde kullanýlmýþ olan en kesin ve mükemmel þekliyle güneþ takvimini orta­ya koydular. Müslüman astronomlar, çiftçiler tarafýndan kullanýlan ve Batýda en tanýnmýþý Kurtuba takvimi olan daha halk tipi takvimler de Ýcad ettiler. Bu takvimler Batýlý çiftçilerin takvimlerine model olmuþlardý. Zaten (almanac) yýllýk takvim kelimesinin Arapça iklim anlamýna gelen el-munahdan geliyor olmasý, müslüman eserlerinin bu alanda Batý'ya tesi­rini ortaya koymaktadýr.

Astronomi alanýndaki yaygýn faaliyetler, Ebû Seni el-Kûhî ve Þiraz'da günün uzunluðunu kesin olarak hesaplayan ve Suver el-kevâkib (Yýldýzlarýn Þekilleri) adlý eseri gözleme da­yalý astronominin þaheserlerinden biri sayýlan Abdurrahman es-Sûfî gibi simalarla devam etti... X. Alfanso el-Sabio'nun Libros del Saber de Astronomia'sý vasýtasýyla da 'yýldýzla­rýn mevkileri'ne dair ilim alanýnda Batý'yi ol­dukça etkilemiþtir. Müslüman astronomlarýn bilimin tabiatýnda meydana getirdiði fiilî de­ðiþikliði anlayabilmek için Emile Meyerson ve Henri Poincare gibi modern bilim filozof­larýnýn tartýþmalarým incelemekte fayda var­dýr. Onlara göre, özellikle Ýbni Heysem (La­tince'de Alhazen) matematik ile ilgili ilimleri fenomenleri matematik modellerle açýkla­maktan, realitenin bir yönünü keþfetmeye döndürmüþtü." (Seyyid Hüseyin Nasr, Islamic Science, Londra, 1976, sh. 96, 99 ve 133).




radyobeyan