> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Astroloji
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Astroloji  (Okunma Sayısı 620 defa)
06 Ağustos 2012, 14:51:35
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 06 Ağustos 2012, 14:51:35 »



Astroloji (İlm-i Nücum)

Müslüman astronomi âlimleri astronominin temel âletlerinden usturlabı icat ettiler. Endü­lüslü Ali b. Halef (onbirinci yüzyıl), Oğlak ve Yengeç dönencelerinin ekliptike dik açı ya­pan bir levha (evrensel levha) üzerinde yerle­rini belirledi. Bundan kısa bir süre sonra, Ba­tılıların Azarquiel olarak bildikleri Zerkalî (öl. 1087), ekvator ve ekliptik dairelerinin projeksiyonlarını aynı levha üzerinde belirle­meyi mümkün kılan bir usturlap tipi (safiha) icat etti. Bu usturlab yüzyıllar sonra Frisia'lı Gemma (1508-1555) tarafından astrolabum (sic.) caîholicum adıyla yeniden canlandırıl­dı. Muzaffer Şerefüddin Tûsî'nin (öl. 1213) lineer usturlabı bu aletlerin en kolay kullanılır hale getirilmiş olanı olarak kabul edilebilir.

Kurtuba'nın çok yönlü alimlerinden Abbas İbni Firnas'ın (dokuzuncu yüzyıl) evinde yıl­dızların, bulutların, şimşek ve gökgürültüsünün bulunduğu bir oda hazırladığı söylenmiş­tir. Birunî'ye ait mücehhez bir usturlabın çi­zimleri halen mevcuttur ve bu konuyla ilgili ikna edici bir delildir. Bu mekanik tertibat İbnü's-Semh tarafından "yedi gezegenin levha­sına dönüştürülerek mükemmelleştirildi ve Orta çağın hatt-i istiva âleti (gezegenlerin ha­reketini belirlemeye yarayan alet) hâline geti­rildi ve bu da mekanik saatin Öncüsü oldu.

Arap âlimlerinin en büyük başarılarından biri Batlamyus'un teorisini terkederek kıble yö­nünü tayin için trigonometrik hesaplara baş­vurmuş olmalarıdır. Bu mânada, küresel tri­gonometrinin temel formüllerini bulan el-Battânî'nin, sinüsler teorisi nedeniyle Ebu Nasr'ın (öl. 1036); kıblenin azimutunu tesbit için kotanjant teoresini bulan İbni Heysem'in eserleri Batıyı etkilemiş çok önemli eserler­dir. Battânî mümtehan cetvellerinin müellifi­dir ve pek çok kat'î rasatta bulunmuştur. Öyle ki güneşin halkavi tutulmasın varlığını gös­termeye muvaffak oluşu, yüzyıllarca sonra (1749) Dunthorne'nun ayın hareketlerine bir yüzyıllık seyrini tesbit etmesini mümkün kıl­mıştır, Battânî'den sonra İbni Yunus (Öl. 1009), Zerkâlî ve pek çok diğerleri gelmiştir. Zerkâlî ve çalışma arkadaşlarının çabaları sa­yesinde Teledo Astronomi Cetvelleri meyda­na getirilmiştir.

Müslüman astroloji âlimleri, onüçüncü yüz­yılda, güneş ve ayın astrolojik takvimini gös­teren sistemi de keşfettiler. Daha sonra bunu diğer gezegenlere uyarladılar. Gerçek yıllık tarihleri hesaplamaya muvaffak oldular. Bun­lar okyanusötesi seyahatler başladığında yay­gın, olarak kullanılmaya başlanmış olan tak­vimlere kaynak teşkil etmişlerdir (The Legacy of islam, sh. 474-482).

Horasan'da Belh şehrinin yerlisi olan ve Bağ­dat'ta yetişen Ebu Ma'şer (886) astroloji ilmi­nin en Önde gelen şahsiyeti idi. Hıristiyanlar­ca Orta Çağda Albumasar adıyla anılarak sık sık kendisine atıflarda bulunulmuş, bir konu­yu tasvirde şekil kullanması bakımından Ön­cü kişi olarak kabul edilmiştir. Eserlerinden dördü onikinci yüzyılda İşbiliye'li (Sevil) John ve Bath'h Adelard tarafından Latince'ye çevrilmiştir. Astrolojik olayların doğum, Ölüm ve hayatın olayları üzerinde etkili oldu­ğu şeklindeki fantezi inançlarının yanında Ebu Ma'şer Avrupa'ya med-cezir kanunlannı da hediye etmiştir. Bir risalesinde med-cezir olaylarının ayın yükselişi ve batışı ile ilgisini tanımlamıştır. Müslümanların eserlerinin bir kısmı zaman zaman, özellikle İspanya'da, La­tince'ye tercüme edilmiştir, ve Hıristiyan Av­rupa'da ilmin gelişmesinde belirleyici tesirle­ri olmuştur (R K. Hitti, a.g.e., 378).

Ebu Ma'şer ilk astroloji âlimlerinin en nüfuz­lu ve muhterem ismidir. Onun batı felsefesi­nin gelişimine olan etkisi ayrıntılı bir araştır­manın konusu olmuştur. Yıldızların ve burç­ların işaretlerinden birtakım mânalar çıkaran nazariyesi Rönesans ressamları üzerinde bü­yük tesir bırakmıştır. İslâm'ın ilim mirasının umulmadık bu yönü, araştırmaları tebdil eden bu tasvirli dersi gösteren A. Worburg tarafınHan ortaya konmuştur... Astroloji konusunda en kapsamlı ders kitabı Kayrevan'lı Ali İbni Eb£'l-Racal'a aittir (Latince'de Haly Filius Abenregal). el-Bari fi Ahkam-ül Nücum adlı kitabı 10. Alfonso el-Sabio için İspanyolca'ya tercüme edilmiş olan eserlerden biridir. Ast­roloji hakkındaki bir diğer eseri İspanyol­ca'ya, Latince'ye ve en az üç kez İbranice'ye tercüme edilmiştir. Eserlerinin etkisi Reform dönemine kadar süregelmiştir." {The Legacy of islam, sh. 441-442).

"Her halükârda takvime duyulan ilgi, müslü-man astronomların başlıca meşguliyeti ola­rak, Celâli takvimine kadar devam etti. Hayyâm da dahil olmak üzere bu takvimin icadında rolü olan Selçuklu bilginleri bugüne kadar geniş ölçüde kullanılmış olan en kesin ve mükemmel şekliyle güneş takvimini orta­ya koydular. Müslüman astronomlar, çiftçiler tarafından kullanılan ve Batıda en tanınmışı Kurtuba takvimi olan daha halk tipi takvimler de İcad ettiler. Bu takvimler Batılı çiftçilerin takvimlerine model olmuşlardı. Zaten (almanac) yıllık takvim kelimesinin Arapça iklim anlamına gelen el-munahdan geliyor olması, müslüman eserlerinin bu alanda Batı'ya tesi­rini ortaya koymaktadır.

Astronomi alanındaki yaygın faaliyetler, Ebû Seni el-Kûhî ve Şiraz'da günün uzunluğunu kesin olarak hesaplayan ve Suver el-kevâkib (Yıldızların Şekilleri) adlı eseri gözleme da­yalı astronominin şaheserlerinden biri sayılan Abdurrahman es-Sûfî gibi simalarla devam etti... X. Alfanso el-Sabio'nun Libros del Saber de Astronomia'sı vasıtasıyla da 'yıldızla­rın mevkileri'ne dair ilim alanında Batı'yi ol­dukça etkilemiştir. Müslüman astronomların bilimin tabiatında meydana getirdiği fiilî de­ğişikliği anlayabilmek için Emile Meyerson ve Henri Poincare gibi modern bilim filozof­larının tartışmalarım incelemekte fayda var­dır. Onlara göre, özellikle İbni Heysem (La­tince'de Alhazen) matematik ile ilgili ilimleri fenomenleri matematik modellerle açıkla­maktan, realitenin bir yönünü keşfetmeye döndürmüştü." (Seyyid Hüseyin Nasr, Islamic Science, Londra, 1976, sh. 96, 99 ve 133).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Astroloji
« Posted on: 28 Mart 2024, 20:26:33 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Astroloji rüya tabiri,Astroloji mekke canlı, Astroloji kabe canlı yayın, Astroloji Üç boyutlu kuran oku Astroloji kuran ı kerim, Astroloji peygamber kıssaları,Astroloji ilitam ders soruları, Astroloji önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes