Esirlere Muamele By: saniyenur Date: 22 Temmuz 2012, 13:23:21
Esirlere Muamele
Hicretin ikinci yýlýnda, Mekke ordusu Bedir'de yenilgiye uðratýldýðýnda Müslümanlar yetmiþ savaþçýyý esir aldý. Bu esirlerden bazýsý Mekke'de müslümanlara karþý aðýr suçlar iþlemiþlerdi; ancak hepsi affedildiler. Hz. Peygamber onlara müstesna bir incelikle ve merhametle muamele etti. Esirler ve aileleri, önceki hayatlarýnda yiyecek olarak yalnýzca hurma yiyebiliyorlarken, müslümanlar onlara mümkün olan en güzel yiyecekleri vermiþtir. Ýslâm'a ve Rasûlullah'e karþý düþmanlýðýyla ünlü Muir gibi bir ilim adamý bile, Bedir'demüslümanlarýn esirlere yaptýklarý muameleler hakkýnda þunlarý yazabiliyordu: "Muhammed'in emirleri doðrultusunda Medineliler ve ev sahibi olmuþ bazý muhacirler, esirleri evlerine almýþlar, onlara büyük bir saygý göstermiþlerdir. Sonraki günlerde bu esirlerden biri þöyle diyecekti: 'Hayýr Medinelilerin üzerine olsun. Onlar yürürlerken bizleri bindirdiler, kendileri hurmalarla idare ederken, ellerinde az olduðu halde bize buðday ekmeði yedirdiler." (The Life of Muhammad, a.y.). Bir müslüman âlim, savaþ esirlerine yapýlan muameleyi yorumlarken þöyle der: Bütün ilerleme ve aydýnlanma çaðlarýna raðmen tarih, müslümanlarm bindörtyüz yýl önce esirlere gösterdikleri âlicenaplýk ve insanî davranýþýn uzaktan yakýndan bir benzerini daha kaydetmemiþtir. (Asar Hüseyin, Prophet Muhammad and his Missiori).
Diðer bütün savaþlarda, esirlere daima iyi davranýlmýþ, sonra da serbest býrakýlmýþlardýr. Aþaðýdaki birkaç örnek bunu gösterir.
Benî Mustalik ve Müreysi: (Hicretin 5. yýlý). Bu savaþta, müslümanlar 600 esir almýþlar, ganimet olarak 2000 deve ve 5000 keçi ele geçirmiþlerdir. Fakat Benî Mustalik kabilesi reisinin kýzý olan Cüveyriye'nin Hz. Peygamber ile evlenmesi üzerine, bu evliliðin þerefine bütün esirler serbest býrakýlmýþ, ganimetler sahiplerine geri verilmiþtir. (Ýbni Hiþam ve Taberi).
Benî Süleym: (Hicretin 6. yýlý). Bu seferde düþman kaçmýþ, fakat bir karý-koca yakalanmýþtýr. Bu karý-kocanýn kabilesi, Bi'r-i Mâ'ûne'de 70 müslüman davetçinin öldürülmesine yardýmcý olmalarýna raðmen, Hz. Peygamber , kadýn Ýle kocasýný serbest býrakmýþtýr. (Ýbni tshak ve Zerkâni).
Zeyd b. Harise'nin Husmâ Seferi: (Hicretin 6. yýlý). Vâdi'l-Kurâ yakýnlarýnda Dihye b. Halife el-Kelbî'yi soyan bedevileri cezalandýrmak üzere Zeyd b. Harise gönderildi. Müslümanlar düþmaný yakalayýp, 1000 deve, 5000 koyun ve 100 esirle geri döndüler. Daha sonra Hz. Peygamber'in emriyle esirlerin tamamý serbest býrakýldý ve ganimetler kendilerine geri verildi. (Ýbni Sa'd).
Beþir b. Sa'd el-Ensârî: (Hicretin 7. yýlý). Düþman kaçtý ve 2 kiþi esir edildi. Ancak Peygamber (5) onlarý salýverdi. (Ýbni Sa'd, Ta-bakat).
Halid b. Velid'in Benî Cezime'ye Seferi: (Hicretin 8. yýlý). Hz. Peygamber, Halid'i oraya savaþmaya deðil, halký Ýslâm'a davet etmeye göndermiþti. Buna raðmen, Halid onlarý silahlanmýþ ve savaþa hazýr bir durumda görünce, zararsýz hale getirmeye çalýþtý. Kýsa bir direniþten sonra hepsi esir edildiler. Esirler Peygamber'e gönderilirken bazýsý direnmeye kalkýþtý ve öldürüldüler. Fakat Muhacir ve Ensar, nezaretlerinde bulunan esirlerin geri kalanýný serbest býraktý. Rasûlullah bu hareketinden dolayý Halid'i azarladý ve üzüntüsünden ALLAH'a tevbe ve istiðfarda bulundu. Sonra Hz. Ali, ölülerin kan diyetlerini ödemek ve zararlarý tazmin etmek ile durum hakkýnda Rasûlullah'a haber getirmek üzere oraya gönderildi. (Ýbni Sa'd, Buhâri).
Huneyn Savaþý: (Hicretin 8. yýlý). Savaþta düþman tamamen bozguna uðratýlmýþ, çok miktarda ganimet ele geçirilmiþtir: 24.000 deve, 40.000 koyun, 4.000 gümüþ ukiye ve 6.000 esir. Düþman Rasûlullah'a müracaat ederek, esirlerin serbest býrakýlmasýný rica etmiþti. Bunun üzerine Rasûlullah, düþman
reislerinin müslüman olduðunu ve esirlerin serbest býrakýlmasýný rica ettiðini söyleyerek müslümanlara durumu bildirdi. Burada da bütün savaþ esirleri salýverildi. (Buhâri ve îbni Sa'd).
Uyeyne b. Hisn'in Benî Temim'e Seferi: (Hicretin 9. yýlý). Müslümanlar 11 kadýn, 11 erkek ve 30 çocuðu esir alarak, Medine'ye getirdiler. Fakat Rasûlullah bunlarýn hepsini kabilelerine geri gönderdi, (tbni Sa'd).
Benî Bekr: (Hicretin 6. yýlý). Deve ve koyundan müteþekkil muazzam bir ganimet elegeçirilmiþtir. .Rasûlullah ganimetle fazla ilgilenmemiþ, ancak Benî Bekr'in reisine büyük bir merhamet ve þefkat göstermiþti. Sümâme, kelimelerin ötesinde tüm benliðiyle Ýslâm'a teslim olmuþ, imaný benimsemiþ, Hz. Muhammed'in güçlü ve inançlý bir dostu olmuþtu. (Buhâri).
Benî el-Anbar: Bu kabileden olan esirler ya merhamet üzere (karþýlýksýz) ya da fidye karþýlýðýnda serbest býrakýlmýþtý. (Ýbn-i Hiþam).
Bunlar, Rasûlullah'in zafer zamaný düþmanlarýna karþý gösterdiði âlicenap davranýþlardan sadece birkaç tanesidir ki, hepsi de O'nun büyüklüðüne delalet eder. Zaferleri sonunda düþmanlarýný affeden bu çapta bir insan tarihte zor görülür.