Rabbimiz Rahmet Doludur By: saniyenur Date: 19 Temmuz 2012, 12:34:17
e- Rabbimiz Rahmet Doludur
Allah'ýn Rahmetle dolu olduðu gerçeði kiþinin O'na dönmesi için çok güçlü bir teþviktir; kiþi, O'nun koyduðu sýnýrlan aðýr biçimde ihlâl etmiþ ve sayýsýz þer eylemleriyle kendi nefislerine büyük zulümde bulunmuþ olsa bile.
1- "Rabbin, zengin, rahmet sahibidir..." (6:133).
2- "...de ki: 'Rabb'iniz geniþ rahmet sahibidir..." (6:147).
3- "Ama çok baðýþlayan, esirgeyen Rabb'in, eðer onlarý, yaptýklarýyla hemen cezalandýracak olsaydý, onlar için azabý çabuklaþtýrýr-dý..."(18:58).
Kur'ân'ýn bu ayetleri insanoðlunu Allah'a dönmeye çaðýrýr, zira Rabb Rahmet sahibi olup O'nun Rahmeti herkese açýktýr. Bunun için tek þart kiþinin tevbe ve O'nun maðfiretini talep ile gelmesidir. Ýnsanlarýn Rabb'in Rahmetinden baþka hiçbir sýðýnak ve güvenlikleri yoktur, Rabb'in Rahmeti ise sýnýrsýz ve yararlanmak isteyen herkese açýktýr. Bu çaðrý alelade birinden deðil, insanoðlunun yetiþtiricisi ve koruyucusu Rabb'dendir! Ve insana karþý O'ndan, kendi Rabb'inden daha müþfik ve merhametli kim olabilir!
Yine Mevdûdî'nin ifadesiyle:
"Rabb'in tümüyle kendine yeterli-zengin" beyaný, "O hiçbir þekilde yardýma muhtaç olmadýðý gibi, çýkarlarýnýn takip edilmesine de ihtiyaç duymaz. Bu yüzden itaatsizliðinizle O'na bir zarar veremeyeceðiniz gibi itaatinizle de O'na bir iyilikte bulunmuþ olmazsýnýz. Hepiniz birden ona isyan etse hükümranlýðýna zerre kadar halel gelmeyeceði gibi, yine hep birden Ona itaat ve ibadet ile de hükümranlýðýna zerre kadar katkýda bulunmuþ olmazsýnýz. Sizin itaatinize ya da kulluðunuza ihtiyacý söz-konusu deðildir. Gerçekte sizden hiçbir karþýlýk beklemeksizin O sayýsýz nimetlerini üzerinize yaðdýrmaktadýr." mânalarýný taþýr
"O, Rahmet sahibidir" cümlesinin mahiyeti iki hususu bildirir: Birincisi, size Hak Yolu göstermesi hiçbir þekilde kendi menfaatiyle
alâkadar olmayýp tamamýyle Allah'ýn size olan þefkatindendir. Þayet Hak Yolu izler ve hatalý yollardan kaçýnýrsanýz bu, Rabbe bir menfaat saðlayacak deðildir; ne de bundan yüksünmeniz Ona bir zarar verir. Gerçekte o yolu izlemekle kendi çýkarýnýzý korumakta ve kendi kendinize zarar vermemiþ olmaktasýnýz. Buna göre, Rabb size karþý olan þefkatiyle yüksek derecelere ulaþabilmeniz için gerekli sahih amelleri öðretmekte, ve yine sizi soysuzlaþmanýn derinliklerine düþmemeniz için yanlýþ davranýþdan kaçýndýrmayý irade etmektedir. Ýkinci olarak, Rabbiniz acýmasýz deðildir ve küçük hata ve taþkýnlýklardan dolayý sizi cezalandýrmaktan hoþlanmaz. Gerçekte tüm mahlûkatýna karþý son derece þefkatli ve merhametli olup, onlarý idaresinde muazzam bir þefkat sözkonusudur. Bu yüzden sizin eksikliklerinizi tekrar tekrar affeder ve göz yumar; itaatsizlik, günahlar ve suçlar içinde olsanýz bile size karþý nfk ile muamele eder.
Senin nîmetlendiricin, Rabb'in olduðunu iyi bildiðin halde küstahça O'nun Emirlerine boþ-vermene raðmen, O, tekrar ve tekrar affeder, göz yumar ve bir an evvel Hakikati anlayýp gidiþatýný düzeltmeni bekler. Þayet O merhametsiz olsaydý sizi derhal imha ile yerinize baþka bir nesli getirirdi, ya da tüm insan cinsini imha ile yerine baþka türler kaim ederdi. (Mevdûdî, a.g.e., c. I, sh. 152-153).
Yukarýda meali verilen ikinci âyet (6:147) Allah'ýn herþeyi kuþatýcý ve Sonsuz Rahmet sahibi olduðundan bahisle en bozguncu ve berbat günahkârlara dahi hemen O'na dönmeleri, aþýrýlýklarý, itaatsizlik ve tecavüzlerinden dolayý tevbe ederek O'nun Rahmet ve Maðfiretini dilemeleri çaðrýsýnda bulunmaktadýr; O'nun Sonsuz ve herþeyi kuþatýcý Rahmetinin isyankârlarýn tüm günahlarýný örtmesi ve maðfiretten onlara bir pay ayýrmasý doðrultusunda ümitlenmek için her türlü nedene sahibiz.
Günah sahipleri için, ölüm âný çatmazdan evvel Rablerinin onlara tanýdýðý tevbe etme ve maðfiret dileme hakký biçimindeki saygýnlýðý deðerlendirmeleri akýllýca bir iþ olacaktýr, zira o an geldikten sonra artýk Rabbin maðfiretine açýlan tüm kapýlar kapanmýþ olacaktýr.
Burada belirtilmeli ki, yukarýda meali verilen (6:133) âyette olduðu gibi, Allah'ýn farklý sýfat ve fiilleri bir arada zikredildiðinde sözko-nusu sýfat ve fiillerin O'nda ayný anda varolduðu anlaþýlmalýdýr. Diðer bir ifadeyle, bu (6:133) âyet bize Allah'ýn ayný anda hem müstaðni ve hem de rahmet sahibi olduðunu beyan eder. O tüm mahlûka-týndan baðýmsýzdýr; ancak onlara itina gösterir, muhafaza eder ve günahlarýndan dolayý onlarý ânýnda ceza-landýrmayýp, düþünmek ve tartmak için onlara vakit verir, ola ki yaptýklarýndan piþmanlýk duyup tevbe ederler de O da onlarý baðýþlar ve rahmet ve maðfiretini onlar üzerine yaðdýrýr. O'nun, düþünmeleri ve tevbe edebilmeleri için insanlara bolca vakit vermesinin sebebi sorulacak olursa, tanýnan bütün bu fýrsatlar Allah'ýn herþeyi kuþatan rahmeti ve baðýþlamasýnýn bir neticesidir.