Eldivensiz ekmek satan bakkala 2.500 lira ceza kesilecek By: sumeyye Date: 07 Temmuz 2012, 13:47:37
Eldivensiz ekmek satan bakkala 2.500 lira ceza kesilecek

Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý, 4 bin 650 personelle ekmek denetimlerine baþladý.
Yeni kriterlere uymayan fýrýnlara 11 bin 850 lira ceza kesilecek. Market ve bakkal gibi satýþ noktalarý ile taþýyanlar ise hijyen kurallarýna aykýrý davranmalarý halinde 2 bin 500 TL cezayla karþý karþýya kalacak.
Ekmeðin, daha saðlýklý hale getirilmesi için az tuzlu ve bol kepekli üretilmesini öngören düzenleme 1 Temmuz'da yürürlüðe girdi. Kural ihlali yapanlara yönelik denetimler de baþladý. Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý büyükþehirler baþta olmak üzere Türkiye genelinde ekmek denetimine çýktý. Belirlenen kriterlere uymayan fýrýnlara 11 bin 850 lira ceza kesilecek. Market ve bakkal gibi satýþ noktalarý ile taþýyanlar ise hijyen kurallarýna aykýrý davranmalarý halinde 2 bin 500 lira cezayla karþýlaþacak. Fýrýncýlar, yeni tebliðe büyük ölçüde uyum saðlandýðýný, bazý aksaklýklarýn da çözüleceðini belirtiyor.
Az tuzlu ve bol kepekli olmasý gereken ekmekle ilgili 4 bin 650 personel ile kapsamlý denetim programý yürütülüyor. Öncelikli olarak üç ilde yoðunlaþýldýðý bilgisini veren bakanlýk kaynaklarý 81 ilde fýrýn, market, bakkal ve diðer satýþ noktalarýnýn kapýsýnýn çalýnacaðýný kaydetti. Üst düzey bir bakanlýk yetkilisi ise satýcýlarýn eldiven kullanýmýna dikkat etmesi gerektiðinin altýný çizerek, "Aksi takdirde 2 bin 500 lira cezai yaptýrýmý bulunuyor. Ekmeðin içerisindeki tuz oraný ve karýþým da çok önemli. Kontrollerde tüm bu unsurlara dikkat edilecek. Hijyen açýsýndan da özellikle taþýmada kullanýlan araçlarýn belirlenen kriterlere uygun olup olmadýðýna bakýlýyor." dedi. Ekmekte 'az tuzlu bol kepekli' dönemini baþlatan teblið 1 Temmuz'da yürürlüðe girmesine raðmen bazý satýþ noktalarýnda gerekli hassasiyetin gösterilmediði, birçok bakkal ve büfede ekmek dolabý bulunmadýðý, bazý satýþ noktalarýnda ise ekmeðin üstü açýk kasalarda satýldýðý haberleri gündeme gelmiþti.
Saðlýklý gýda tüketimi, þiþmanlýkla mücadele ve hijyenin artýrýlmasý amacýyla hazýrlanan ekmeðe iliþkin yeni düzenleme geçen hafta sonu yürürlüðe girdi. 1 Temmuz'dan itibaren ekmeðin gramajý düþerken tuz miktarýnýn azalmasý ve kepek oranýnýn artmasý gerekiyor. Düzenleme kapsamýnda kasap ve manav gibi yerlerde ekmek satýþý yasak. Vatandaþ ekmeðe elini süremeyecek. Fýrýn ve bakkal, ekmeði ambalajlayarak ya da poþetin içine koyarak tüketiciye verebilecek. Teblið kapsamýnda ambalajsýz olarak piyasaya sürülen ürünlerin satýldýðý ekmek dolaplarý veya tezgâhlarý açýkta býrakýlmayacak þekilde kapalý bir ortama konulacak. Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý yetkilileri uygunsuz satýþ yapanlarýn 'Alo Gýda 174' hattýna ihbar edilmesini istedi. 4 binden fazla personelin sahaya inecek olmasýna raðmen hatta gelen þikayetlere göre de iþlem yapýlacaðýný kaydetti.
Ekmek yüksek kepek içeren buðdaydan yapýlýyor
1 Temmuz tarihinden bu yana ekmeði arabayla fýrýndan getiren kiþinin eldiven kullanmasý zorunlu. Ekmekler 300 gram yerine en az 250 gram aðýrlýktan baþlayarak 50'þer gram artýrýlmak suretiyle piyasaya çýkarýlýyor. Ekmek, Türk Gýda Kodeksi buðday unu tebliðinde yer alan tip 650 ve daha yüksek kepek içeren ekmeklik buðday unlarýndan yapýlýyor.
Fýrýncýlar: Ekmek tebliðine yüzde 99 uyum saðladýk
Ekmek tebliðine iliþkin olarak fýrýncýlardan "sorun yok" mesajý geldi. Ankara Fýrýncýlar Odasý Baþkaný Gürsel Alnýaçýk, Baþkent'te bulunan fýrýnlarýn getirilen düzenlemeye yüzde 99 oranýnda uyum saðladýðýný belirterek ufak tefek sorunlar ortaya çýkabileceðini söyledi. 10 gün içerisinde tüm sorunlarýn çözüme kavuþacaðýný aktardý. Fýrýncýlara haksýzlýk edilmemesini isteyen Alnýaçýk, fýrýnlardan ziyade sorunun satýþ noktalarýnda görülebildiðini ileri sürdü. Kendi firmasýnýn kodeksin getirdiði kriterlere üç ay öncesinden uyum saðladýðýný ifade eden Alnýaçýk, fýrýncýlarýn devletin koymuþ olduðu þartlara uymama gibi bir durumlarýnýn söz konusu olmayacaðýný kaydetti.
Zaman
Ynt: Eldivensiz ekmek satan bakkala 2.500 lira ceza kesilecek By: hafiza aise Date: 07 Temmuz 2012, 17:30:59
Maþallah insan saðlýðýna faydalý bir çalýþma olmuþ. Hem içeriðinin deðiþmesi açýsýndan hem de hijyen açýsýndan. Çok özensiz ve kötü þekilde üretilen ekmek yerleri var. Neredeyse insanlarýn tüketiminde en üstlerde yer alan ekmek için bu uygulama çok yerinde olmuþ. Katkýsý olanlardan allah razý olsun.