Toplumsal Kurallar By: saniyenur Date: 14 Haziran 2012, 20:54:17
Toplumsal Kurallar
Toplumun ve toplumsal iliþkilerin iyileþtirilmesi için Rasulullah'ýn takdim etmediði hiçbir usûl kalmamýþtýr. Bu hukuk manzumesi benzersiz, emsalsiz ve kendi içerisinde eksiksizdir. Bu yüzden yeni bir teþri'ye ihtiyaç duymaz.
1- Yoksul ve Muhtaçlar: Zekat, sadaka ve fitr isimleriyle bilinen mecburi (farz-vacib) ödemeler sistemini sunmuþ olan Ýslam'dan baþka hiçbir toplum yoksul ve muhtaçlarýn korunmasýný teminat altýna alamaz.
2- Köleleri Serbest Býrakma:Kölelere yapýlacak muamele ve onlarý azad etme ile ilgili çeþitli kurallar ortaya konmuþtur. Rasulü Ekrem müslümanlarýn erkek kölelere kardeþ, kadýn kölelere ise kýz kardeþ olarak hitap etmelerini müslümanlara emretmiþtir. Muaz b. Cebel'e þunlarý söylemiþtir: "Ey Muaz, Allah, kendisine yeryüzünde köle azad etmekten daha hoþ gelen hiçbir þey yaratmamýþtýr." Toplanan zekat miktarýnýn bir kýsmý, onlarýn serbest býrakýlmasýna tahsis edilmiþtir.
3- Komþuluk Münasebetleri: Komþularýn çýkarlarýný korumak amacýyla yeterli tedbirler alýnmýþ ve bu gayeye yönelik olarak suf a kuralý getirilmiþtir. Bir yerin satýþ veya devri sýrasýnda onu almayý daha çok hakkedenler komþulardýr. Rasulullah þöyle buyurmuþtur: "Musibetinden komþusunun emin olmadýðý kimse Cennete giremez."
4- Kadýnlarýn Korunmasý: Kadýnlara mallarýyla ilgili gerekli haklan verilerek sosyal statüleri yükseltilmiþtir. Þartsýz mülk sahipliðinin yamsýra, diðer alanlarda da haklar tanýnmýþtýr. Birinci olarak, Rasulullah evliliðin bir sözleþme (akid) olduðu ve týpký diðer akitler gibi feshedilebileceði kavramýný ortaya koydu. Buna baðlý olarak, eþler arasýnda tamamiyle bir anlaþmazlýk varsa boþanma kuralý geçerlidir. Boþanma hükümlerine göre, kocaya boþama yetkisi verildiði gibi kadýna da kocasýndan boþanma hakký verilmiþtir. Baþka hiçbir hukuk sisteminde bu yetki kadýna kadar uzanmaz. Ýkincisi, isterlerse tekrar evlenmelerine müsaade edilerek dullar sýkýntýdan kurtarýldý. Üçüncü olarak, kocanýn düþüncesiz davranýþlarýna karþýlýk kadýnýn güvenliðinin teminatý ve rastgele boþanmalarýna büyük bir engel olarak kadýna mehir hakký tanýnmýþtýr. Dördüncüsü, hanýmlar arasýnda adaleti gözetmek þartýyla evlilik sayýsý dört ile kayýtlanmýþtýr. Beþinci olarak, kadýnlarýn iffetini koruyucu engel olarak tesettür sistemini kazandýrmýþtýr.
5- Faiz: Rasulullah basit ya da bileþik her bir riba sistemini laðvedip ortadan kaldýrdý; mudarebe ve alýþveriþi hakim kýldý. Faiz yerine karþýlýksýz ödünç vermeyi (karz-ý hasen) özellikle tavsiye etti.
6- Borcun Ödenmesi: Rasulü Ekrem borçlann ifasý üzerinde ýsrarla durmuþ ve "Gerçekten, þehidin baþtan baþa bütün günahý affedilir." "Borcunu ödemeye niyeti olan hiçbir kul yoktur ki Allah'tan kendisine bir yardým gelmesin.11 "Þüphesiz ki Allah, borcunu ödeyýnceye kadar borçluyla beraberdir." buyurmuþtur. Borcunu ödeyebilmesi için borçlunun zekat alabileceðini belirtmiþ, borçlunun borcunu temizleyemediði durumlarda alacaklýlardan bu borcu sadaka olarak silmelerini istemiþtir. "Eðer (borçlu) zorluk içerisindeyse, ona elveriþli bir zamana kadar süre (verin). (Borcu) sadaka olarak baðýþlamanýz ise, eðer bilirseniz, sizin için daha hayýrlýdýr." (2: 280). Borcunu Ödeyememesi yüzünden borçlunun hapsedilmesi Ýslam'da sözkonusu deðildir. Rasulullah'ýn alacaklý-þahýslara, "Ne bulursanýz alýn; lakin saðlayacaðýnýz hepsi hepsi bu kadardýr" buyurduðu nakledilir. (Müslim).