Kanun Ve Nizam By: saniyenur Date: 30 Mayýs 2012, 23:09:39
KANUN VE NÝZAM
Pers ya da Roma'nmki gibi bütün ülkede kanun ve düzeni koruyacak, kollayacak herhangi bir merkezî yönetime veya disipline edilmiþ ve ahenkli ulus görünüme tarihi boyunca hiçbir zaman sahip olmamýþtý. Siyasî anlamda coðrafik sýnýrlar bile net ve belirli deðildi. Genel olarak yarýmada kendi kabilelerinin problemlerini yoluna koyan kabile liderlerinin hükmü altýnda bulunuyor, her kabile kendi özel meselelerini kendisi hallediyordu. Ancak sýklýkla önemsiz konular üzerine aralarýnda savaþ patlak vermekte ve yýllarca devam etmekteydi. Ülke bu kabile savaþlarý yüzünden parça parça olmuþtu. Geçimlerin asýl kaynaðý diðer kabileleri ve ticaret kervanlarýný ele geçirip yaðmalamak olan kabileler vardý. Ülkede kanun ve düzen yoktu, hiçbir kimse gece kendi evinde bile kendisini güvencede hissedemezdi. Beytullah'ýn muhafýzý pozisyonlarý nedeniyle Kureyþ güvenlik içerisindeydi ve ticaret kervanlarýnýn da tüm iklimlerden dokunulmadan geçmesine izin verilirdi. Muhammed bu insanlar arasýna onlarý Allah'ýn dosdoðru yoluna çaðýrmak ve ülkede kanun ve nizamý kurmak için gönderildi, ki insanlar böylece barýþ ve güven içinde yaþayabilsin. Þüphesiz Allah indinde en kötü þey kan akýtma ve insanlarýn inançlarým özgürce yaþayamadýklarý, yaþantýlarýný korkusuzca devam ettiremedikleri zorbalýk sistemidir. "Bu sebeple, Ýsrailoðul-'arina þöyle yazdýk: Kim bir baþka cana kiy-mamýþ ya da yeryüzündeki bozgunculuk yapmamýþ bir nefsi öldürürse sanki tüm insanlarý öldürmüþ gibi olur:' (5: 32). Ve Sure-i Bakara'da þunu okuruz, "O, iþbaþýna geçmiþti (ya da sana sýrtýný çevirip gitti mi) baþlar yeryüzünde bozgunculak yapmaya, ekin ve nesli yok etmeye. Allah da fesadý (bozgunculuðu ve kýþkýrtýcýlýðý) sevmez. (2: 205).
Ülkede barýþ ve düzeni oluþturmak için Rasulullah, cahilî yaþantý þekline alýþmýþ bu tür fesatçý ve eþkiyaya karþý çok güçlü tedbirler almak zorunda kaldý. Medine'nin güvenliðini saðladýktan sonra dikkatini bu önemli noktaya çevirdi. Komþu bölgelerdeki kabile ileri gelenlerine kurulu bir yönetimin varlýðýný ve cahiliye günlerinin gayri meþru aktivitelerinin bundan sonra tolere edilmeyeceðini göstermek son derece gerekliydi. Bu amaçla çevre bölgede düzenli bir devriye sistemi sürdürdü. Çeþitli büyüklükteki devriyeler Medine'ye komþu bölgelere ve Ýslâm Devleti'nin etkisi geniþledikçe güneyde Yemen'e, kuzeyde Dumatu'l Cendel ve .ötesine doðuda Tayy ve Bahreyn'e kadar gönderildiler. Esas amaçlarý: Gabbah, Ummu Karte, el-Kedid, Halid b. Velid, Husmâ ve Zeyd b. Haris Seriyyelerinde olduðu gibi hýrsýzlar, yaðmacýlar ve diðer fesat çýkarýcýlarý cezalandýrmak ve aktiviteleri kontrol altýna almak; Lihyân, Beni Salebe ve Mute Seriyyelerinde olduðu gibi katillerin gerekli cezalarýný vermek; Kutbe b. Âmir, Abdullah b. Huzafe ve Uyeyne b. Hisn Seriyyelerinde olduðu gibi isyaný bastýrmak idi. Bu tür seriy-yeler genellikle ülkenin çeþitli bölümlerine kanun ve nizamý sürdürmek ve suçlularý cezalandýrmak için gönderildi. Disiplinli ilgili bu titiz ve ýsrarlý tedbirlerde Rasulullah 10 yýl gibi kýsa bir sürede Arabistan Yanma-dasý'nýn çalkantýlý ve kaotik durumunu bir düzene sokmayý baþardý.
Amaç güçlük çýkaranlarýn, bozguncularýn ülkede barýþ ve düzeni bozmasýný önlemek ol-duðundan,onlarý disiplinize edecek her türlü çaba gösterilmekte idi. öyle ki, onlar terör, isyan ve bozgun hareketlerinden sakýnsýnlar; onlarý öldürmek ya da topluca gözetmek için çalýþýlmamýþtýr. Dine muhalefet durumunda insanlara karþý silahlý isyan düzenlemediler-se onlara karýþýlmýyor veya dokunulmuyordu, ülkedeki barýþý ve düzeni rahatsýz etmediði müddetçe asude muhalefet tamamýyla hoþ görülürdü. Açýk bir isyan olduðunda amme hukuku ve düzenini en az bozacak ve en az can kaybýna yol açacafc þekilde askerî müdahale ile durdurulurdu. Ýsyancýlar düþmanca hareketlerini terkedip silahlarým barýþçýl bir þekilde teslim ettikleri zaman genel affa uðrarlardý. Çünkü amaç onlarý öldürmek deðil, barýþ ve düzeni bozmalarýný önlemekti. Geri çekilip veya ortadan kaybolup gayri meþru hareketlerini terk ettiklerinde Rasul ve sahabesinin onlarý asla takip etmemelerinin sebebi de budur.