Bilim ve Teknolojileri
Pages: 1
Duygusal robot olmayacak By: ehlidunya Date: 11 Mart 2012, 16:45:30
Teknoloji ne kadar geliþirse geliþsin 'duygusal robot' olmayacak

1994 yýlýnda 10 milyon dolarla seri robot üretmenin mümkün olduðunu söyleyen Altýnay AÞ Genel Müdürü Hakan Altýnay, bugün bunun için 50 milyon dolarlýk bir yatýrýma ihtiyaç olduðunu belirtiyor. Türkiye'nin uzun vadeli olarak teknoloji ve sanayi alanýnda yol haritasý belirlemesi gerektiðini vurgulayan Altýnay, "Aksi takdirde hedefler, 'yapay hedef' olmaktan öteye geçmez." diyor.

Tablette, helikopterde, otomobilde 'yerli' tartýþmalarý sürerken gözler robot teknolojisiyle ilgili altyapýya ve bu konudaki çalýþan firmalara çevrildi. Altýnay AÞ Genel Müdürü Hakan Altýnay'a göre esas üzerinde durulmasý gereken konu Türkiye'nin uzun vadeli olarak teknolojide ve sanayide ne üreteceðine karar vermesi ve ona göre yol haritasý belirlemesi. 1990'lý yýllarda robot üretim teknolojisi kurulabilecek bir kaynakla bugün ancak iki tane robot satýn alýnabildiðini belirten Altýnay, Türkiye'nin böyle bir fýrsatý kaçýrdýðý görüþünde. Robotlarýn insanlarýn yerini alýp iþsizliðe sebep olacaðý þeklindeki tartýþmalarýn da gerçekçi olmadýðýný kaydeden Altýnay, bunun suni bir tartýþma olduðunu dile getiriyor.

Hakan Altýnay, Altýnay Robotik ve Otomasyon Fabrikasý'nýn temellerini, 1990'lý yýllarda Ýstanbul Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliþtirme Merkezi'nde (ÝTÜ TEKMER) 44 bin dolarlýk bir destekle kurar. O dönemde seri robot üretmek için yola çýkan Altýnay, iki yýl içinde baþarýlý olur ve 1994'te ilk yerli seri robot üretimini gerçekleþtirir. Ancak kaynak bulamadýðý için seri üretimi durdurmak zorunda kalýr. 1994'te 10 milyon dolarlýk maliyetle seri robot üretmenin mümkün olduðunu belirten Altýnay, bugün ayný yatýrýmý 50 milyon dolarla gerçekleþtirileceðini söylüyor.

120 mühendisle yeni sistemler geliþtiriyoruz

Altýnay'a göre 74 milyon nüfuslu Türkiye'nin karar vermesi gereken en önemli þey, uzun vadeli olarak hangi alanlarda üretim yapacaðý. Ona göre üretilen bilginin satýlabilir bir ürüne dönüþmesi için devletin önderliðinde kurulan ama herkesin sahip çýktýðý bir stratejiye ihtiyaç var. Altýnay; "Türkiye'nin tek bir þeye ihtiyacý var, gerçek anlamda irade koyup bir organizasyon yönetmesine. 20 yýl sonra Türkiye, robot üretecek mi üretmeyecek mi, bunu bilerek yol almalý. Þu anda Türkiye, mühendislik alanlarýnýn hepsinde olmalý. Bir þeye inanmalýyýz ve arkasýnda durmalýyýz. Sabretmeliyiz. Bunlarý yapabilirsek pazarda güvenli ürünlerimiz olur." belirtiyor.

Bünyesinde 120 Türk mühendis bulunduran Altýnay, bugün artýk 1994 yýlýnda ürettiði seri robotlarý üretmiyor. Fakat hâlâ Dünya Robot Federasyonu'na üye. Kaynak bulabildikleri takdirde hâlâ seri robot üretebileceklerini dile getiren Altýnay, o teknolojinin birikmiþ olarak fabrikalarýnda bulunduðunu söylüyor. Þirketin bugünkü çalýþma alanýysa 'robota dayalý sistemler' oluþturuyor. Altýnay; "Biz artýk robot kollarý yapmýyoruz, üretim teknolojileri konusunda sistemler yapýyoruz, bazý robotlar için proje geliþtiriyoruz. Farklý çalýþma uzantýlarý olan devasa projeleri yerli olarak yapabiliyoruz. Örneðin otomobil gövdesi yapan bir hattý standart robotlarla bütün mekanizmasýný, altyapýsýyla, elektroniðiyle, yazýlýmýyla biz yapýyoruz. Bugün yaptýðýmýz iþler, Avrupa'da bile teknoloji olarak bazý ülkelerde bulunmuyor." diyor. Renault otomotiv fabrikasýnýn Fas'taki ve Romanya'daki fabrikasýnda otomotiv gövde teknolojileri Altýnay tarafýndan yapýlmakta. Altýnay, hem bu ülkelere hem de baþka ülkelere otomotiv teknolojileri alanýnda ihracat yaptýklarýný belirtiyor. Kale Altýnay, çalýþmalarýný sadece otomotiv sektörü alanýnda yapmýyor. Cam endüstrisi, savunma sanayi, enerji teknolojileri gibi farklý disiplinlerde iþler yapan projeler de gerçekleþtiriyor.

Teknoloji, insana benzeyen robot üretmek için çalýþýyor. Peki, bir gün gerçekten inasana benzeyen robotlar aramýzda olacak mý? Ýnsanýn bazý kararlarý alýrken duygularýyla, kalbiyle ve en önemlisi de saðduyusuyla aldýðýný belirten Altýnay, robotlara bu insancýl duygularý yerleþtirmenin mümkün olmadýðýný söylüyor ve ekliyor: "Yapay zekâ konusunda kimya endüstrisinde kýsmi bir baþarý elde edildi. Ýnsana benzeyen robotlarýn yapýlabilmesi için biyolojinin ve mekaniðin ortak çalýþtýðý bir mekanizmaya ihtiyaç var. Fakat teknoloji ne kadar geliþirse geliþsin 'duygusal robot' olmayacak."

zaman


radyobeyan