> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Bilim ve Teknolojileri > Duygusal robot olmayacak
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Duygusal robot olmayacak  (Okunma Sayısı 634 defa)
11 Mart 2012, 16:45:30
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 11 Mart 2012, 16:45:30 »



Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin 'duygusal robot' olmayacak

1994 yılında 10 milyon dolarla seri robot üretmenin mümkün olduğunu söyleyen Altınay AŞ Genel Müdürü Hakan Altınay, bugün bunun için 50 milyon dolarlık bir yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin uzun vadeli olarak teknoloji ve sanayi alanında yol haritası belirlemesi gerektiğini vurgulayan Altınay, "Aksi takdirde hedefler, 'yapay hedef' olmaktan öteye geçmez." diyor.

Tablette, helikopterde, otomobilde 'yerli' tartışmaları sürerken gözler robot teknolojisiyle ilgili altyapıya ve bu konudaki çalışan firmalara çevrildi. Altınay AŞ Genel Müdürü Hakan Altınay'a göre esas üzerinde durulması gereken konu Türkiye'nin uzun vadeli olarak teknolojide ve sanayide ne üreteceğine karar vermesi ve ona göre yol haritası belirlemesi. 1990'lı yıllarda robot üretim teknolojisi kurulabilecek bir kaynakla bugün ancak iki tane robot satın alınabildiğini belirten Altınay, Türkiye'nin böyle bir fırsatı kaçırdığı görüşünde. Robotların insanların yerini alıp işsizliğe sebep olacağı şeklindeki tartışmaların da gerçekçi olmadığını kaydeden Altınay, bunun suni bir tartışma olduğunu dile getiriyor.

Hakan Altınay, Altınay Robotik ve Otomasyon Fabrikası'nın temellerini, 1990'lı yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi'nde (İTÜ TEKMER) 44 bin dolarlık bir destekle kurar. O dönemde seri robot üretmek için yola çıkan Altınay, iki yıl içinde başarılı olur ve 1994'te ilk yerli seri robot üretimini gerçekleştirir. Ancak kaynak bulamadığı için seri üretimi durdurmak zorunda kalır. 1994'te 10 milyon dolarlık maliyetle seri robot üretmenin mümkün olduğunu belirten Altınay, bugün aynı yatırımı 50 milyon dolarla gerçekleştirileceğini söylüyor.

120 mühendisle yeni sistemler geliştiriyoruz

Altınay'a göre 74 milyon nüfuslu Türkiye'nin karar vermesi gereken en önemli şey, uzun vadeli olarak hangi alanlarda üretim yapacağı. Ona göre üretilen bilginin satılabilir bir ürüne dönüşmesi için devletin önderliğinde kurulan ama herkesin sahip çıktığı bir stratejiye ihtiyaç var. Altınay; "Türkiye'nin tek bir şeye ihtiyacı var, gerçek anlamda irade koyup bir organizasyon yönetmesine. 20 yıl sonra Türkiye, robot üretecek mi üretmeyecek mi, bunu bilerek yol almalı. Şu anda Türkiye, mühendislik alanlarının hepsinde olmalı. Bir şeye inanmalıyız ve arkasında durmalıyız. Sabretmeliyiz. Bunları yapabilirsek pazarda güvenli ürünlerimiz olur." belirtiyor.

Bünyesinde 120 Türk mühendis bulunduran Altınay, bugün artık 1994 yılında ürettiği seri robotları üretmiyor. Fakat hâlâ Dünya Robot Federasyonu'na üye. Kaynak bulabildikleri takdirde hâlâ seri robot üretebileceklerini dile getiren Altınay, o teknolojinin birikmiş olarak fabrikalarında bulunduğunu söylüyor. Şirketin bugünkü çalışma alanıysa 'robota dayalı sistemler' oluşturuyor. Altınay; "Biz artık robot kolları yapmıyoruz, üretim teknolojileri konusunda sistemler yapıyoruz, bazı robotlar için proje geliştiriyoruz. Farklı çalışma uzantıları olan devasa projeleri yerli olarak yapabiliyoruz. Örneğin otomobil gövdesi yapan bir hattı standart robotlarla bütün mekanizmasını, altyapısıyla, elektroniğiyle, yazılımıyla biz yapıyoruz. Bugün yaptığımız işler, Avrupa'da bile teknoloji olarak bazı ülkelerde bulunmuyor." diyor. Renault otomotiv fabrikasının Fas'taki ve Romanya'daki fabrikasında otomotiv gövde teknolojileri Altınay tarafından yapılmakta. Altınay, hem bu ülkelere hem de başka ülkelere otomotiv teknolojileri alanında ihracat yaptıklarını belirtiyor. Kale Altınay, çalışmalarını sadece otomotiv sektörü alanında yapmıyor. Cam endüstrisi, savunma sanayi, enerji teknolojileri gibi farklı disiplinlerde işler yapan projeler de gerçekleştiriyor.

Teknoloji, insana benzeyen robot üretmek için çalışıyor. Peki, bir gün gerçekten inasana benzeyen robotlar aramızda olacak mı? İnsanın bazı kararları alırken duygularıyla, kalbiyle ve en önemlisi de sağduyusuyla aldığını belirten Altınay, robotlara bu insancıl duyguları yerleştirmenin mümkün olmadığını söylüyor ve ekliyor: "Yapay zekâ konusunda kimya endüstrisinde kısmi bir başarı elde edildi. İnsana benzeyen robotların yapılabilmesi için biyolojinin ve mekaniğin ortak çalıştığı bir mekanizmaya ihtiyaç var. Fakat teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin 'duygusal robot' olmayacak."

zaman

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Duygusal robot olmayacak
« Posted on: 29 Mart 2024, 15:51:24 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Duygusal robot olmayacak rüya tabiri,Duygusal robot olmayacak mekke canlı, Duygusal robot olmayacak kabe canlı yayın, Duygusal robot olmayacak Üç boyutlu kuran oku Duygusal robot olmayacak kuran ı kerim, Duygusal robot olmayacak peygamber kıssaları,Duygusal robot olmayacak ilitam ders soruları, Duygusal robot olmayacakönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes