Mucize By: sümeyra Date: 16 Ocak 2012, 00:56:29
Mucize
Mucize, lügatte, «âciz» ve «kudretsiz kýlmak» mânâlarýna gelir.
Ýslâm ýstýlahýnda ise; Allahü Teâlâ'nýn, peygamberliðini ilân eden peygamberlerine, onlarý dâvalarýnda doðru çýkarmak için göstermiþ olduðu tabiat üstü hallerdir.
Peygamberlerin mucizeleri, geçerli olan âdetlere ve tabiat kanunlarýna muhalif olmakla beraber, aslýnda, olmasý mümkün olan þeylerdir. Peygamberlerýn gönderilmesi, ilahi hikmet Ýcabý olduðu gibi, bu zatlarýn mucizelerle te'yidi de ilâhî bir hlkmat neticesidir. [247]
Mucizenin Þartlarý
1. Mucize, Allah'ýn (C.C.) fiilidir. Yani, bir peygamberin, nebîliðini isbat hususunda göstermiþ olduðu harika, o peygamberin kendisinin icadý deðildir. O harikayý, peygamberini tasdik için, Allah (C.C.) yaratmýþ ve peygamberinin elinde göstermiþtir.
2. Mucize, harikuladedir. Yani, tabiat kanunlarýnýn vs insan gücünün üstündedir. Baþkalarý, onun benzerini meydana getirmekten âcizdirler. Meselâ; Kur'an-ý Kerim gibi,. Çünkü, onun benzerini meydana getirme hususunda ins ve cin, âciz kalmýþlardýr. Nitekim Aüahü Teâlâ, bu hususu þöyle beyan eder:
«Eðer kulumuz (Muhammccl)in üzerine parça parça (sûre sûre, âyet âyet) indirdiðimiz (Kur'an'm Allah katýndan geldiðin) den þüphe ediyorsanýz, haydi onan benzerinden siz de (meydana) bir sûre getirin. Allah'tan baþka þahitleriniz (taptýðýnýz putlarý ve bilginlerinizi) de (yardýma) çaðýrýn, eðer (iddianýz-da) doðru (insan)lar iseniz.
«Fakat bunu yapamazsanýz -kî hiç bir zaman yapacnyacaksmýz- artýk, sakýnýn o ateþten ki, onun tutaraðý, insanla o taþtýr. O (ateþ), kâfirler için hazýrlanmýþtýr.»[248]
3. Mucizenin benzerinin meydana getirilebilmesi imkânsýz olmalýdýr. Meselâ; Hz. Musa'nýn asasýnýn yýlan olmasý ve peygamberimizin Kýýr'an-ý Kerim mucizeleri, karþýsýnda kimsenin duramacîýðý ve benzorini meydana getiremediði mucizelerdir.
4. Mucize, peygamber olduðunu ileri süren zatýn bizzat kendisinden zuhur etmelidir ki, bu mucize onun dâvasýný doðrulamýþ olsun.
5. Mucize, peygamberin ileri sürdüðü dâvaya uygun olmalýdýr. Meselâ; Hz. Ýsâ, «Ben ölüleri diriltirim, körleri ve kötürümleri iyi ederim. Allah'ýn izniyle benim mucizem budur» demiþ ve Allah'ýn izniyle bazý ölüleri diriltmiþ, kör ve kötürümleri Ýyi etmiþti.
6. Peygamber olduðunu Ýlân eden kimsenin iddiasý ve gösterdiði mucize, kendisini tekzip etmemelidir. Meselâ; Müseylemetü'l-Kezzap, peygamberlik iddiasýnda bulundu. Kendisinden mucize göstermesi Ýstendi. Bunun üzerine Müseyleme, tek gözü kör olan bir adamýn gözünün açýlmasýný istedi. Fakat isteðinin aksine o kimsenin diðer gözü de kör oldu.
7. Mucize, Peygamber olduðunu söyleyen kimsenin dâvasý ile beraber olup, dâvadan daha önce meydana gelmiþ olmamalýdýr. Zira mucize, peygamber olduðunu iddia eden kimseyi tasdik Ýçindir. Tasdik ise, dâvadan önce düþünülemez. «Benim mucizem daha önce zuhur etmiþti.» denilirse; bu hal o kimsenin doðruluðuna delil olmaz, Ancak, ayný vsya baþka bir harikayý, peygamberlik dâvasýndan sonra, talep edilince gösterebilirse o zatýn doðruluðu sabit olur. Âciz kalýrsa, o kimse yalancýdýr. [249]
Ynt: Mucize By: ceren Date: 03 Ocak 2018, 16:28:23
Esselamu aleyküm.Rabbim razý olsun paylaþýmdan kardeþim...
Ynt: Mucize By: Sevgi. Date: 04 Ocak 2018, 13:12:56
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu
Bilgiler için Allah Razý olsun
Ynt: Mucize By: Bilal2009 Date: 24 Aralýk 2020, 16:10:08
Ve aleykümüsselam Gözlerinin önünde ay ikiye yarýlmasýna raðmen yine iman etmeyip sihirbaz yakýþtýrmasýný yapanlar oldu. Rabbim bizleri Peygamberimizin dosdoðru yolundan ayýrmasýn Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Mucize By: ceren Date: 25 Aralýk 2020, 01:17:39
Esselamu aleyküm.Rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim...
radyobeyan