Robotik kemoterapi By: hafiza aise Date: 14 Ocak 2012, 20:38:24
Robotik kemoterapi
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Týbbý Onkoloji Bilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Bozcuk, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, hastalarýn kemoterapi için ilk geldiklerinde ciddi endiþeler yaþadýklarýný söyledi. Bu sürecin hastalar için olabildiðince rahat geçmesini istediklerini belirten Prof. Dr. Bozcuk, "Bu noktada sanat bizim yardýmcýmýz oluyor" dedi.
Merkezde bir tür sosyal program uyguladýklarýný ifade eden Bozcuk,
"Ressamýmýz hastalarýmýza kemoterapi alýrken resim yaptýrýyor, cam ustamýz cam ürünlerini yaparken hastalarýmýz seyredebiliyor ya da bu deneyimin bir parçasý olabiliyor. Müzisyen arkadaþýmýz hem canlý hem görsel hem elektronik müzikle sunum yapýyor" diye konuþtu.
Hastalardan uygulamayla ilgili olumlu tepkiler aldýklarýný ve bunun beklentilerinin çok üzerinde olduðunu anlatan Prof. Dr. Bozcuk, "Hastalarýmýz kemoterapinin etkilerini daha az hissettiklerini söylüyorlar ve bu deneyimi bir sonraki uygulamada da yaþamak istiyorlar" dedi.
-Ýlaçlar robotlar tarafýndan hazýrlanýyor-
Merkezde günde 60 ile 100 arasý hastanýn kemoterapi aldýðýný ve 50 yatak kapasitesine sahip olduklarýný bildiren Bozcuk, kanserin sýk görülen bir hastalýk olduðunu, ancak yapýlan tedavilerde geçmiþe göre çok daha iyi bir noktada olunduðunu bildirdi.
Merkezin ilaç hazýrlama bölümünde robotik sistem kullanýldýðýný kaydeden Bozcuk, giriþteki kayýt iþlemlerinin ardýndan ilaç hazýrlama bölümüne hastayla ilgili bilgilerin ve reçetesinin ulaþtýrýldýðýný belirtti.
Bilgileri ulaþan hastalarýn ilaçlarýnýn bu bölümdeki 4 robot aracýlýðýyla hazýrlandýðýný anlatan Prof. Dr. Bozcuk, þöyle konuþtu:
"Robotik sistemde uygun kemoterapi ilaçlarý, uygun dozlarda hazýrlanýyor. Bunlarýn doðru yapýldýðý 3 aþamada test ediliyor. Hasta için özel hazýrlanmýþ ilaçlar tedavide kullanýlmak üzere taþýmadan sorumlu personel tarafýndan götürülüyor ve hemþireler tarafýndan uygulanýyor. Türkiye'de þuan bizden baþka 3 merkez daha var, robotik sistemin kullanýldýðý. Bu sistemle ilaç dozlarý daha kýsa sürede ayarlanabiliyor ve ilaç israfý da engelleniyor."
-Hastalar uygulamadan memnun-
Kemoterapi uygulanan hastalardan Dilek Uçkan, ilk seansý olduðunu ve uygulamayý öðrenerek resim yapmak istediðini görevlilere söylediðini bildirdi. Ýsteði üzerine tuval geldiðini ifade eden Uçkan, "Þaþýrdým kaldým. Þimdi oyalanmak için bir þeyler karalýyorum. Bir yandan resim yaparken bir yandan da ilaçlarýmý alýyorum. Uzun süren bu iþlemde böyle bir imkan saðlanmasý çok güzel" diye konuþtu.
Merkezde resimle uðraþan hastalara yardýmcý olan Cengiz Erdoðan da, yaklaþýk bir yýldýr merkezde çalýþtýðýný söyledi. Hastalarýn mutluluðu için çalýþtýklarýný ve hastalarýn tepkilerinden mutluluk duyduðunu belirten Erdoðan, "Amaç resim yaptýrmaktan çok boyalarla oynayarak pozitif bir enerji almalarýný, hoþ vakit geçirmelerini saðlamak" dedi.
Merkezde cam ustasý olarak görev yapan Mustafa Akbaþ ise kendisinin de merkezde kemoterapi aldýðýný, hastalarla deneyimlerini paylaþtýðýný ifade etti. Cam ürünleri yaparken hastalarýn kendisini izlediðini bu sýrada kendisinin de hastalarla sohbet ederek onlara moral verme imkaný bulduðunu belirten Akbaþ,
"Beni gördükleri anda direk olarak zaten tamam ben de kurtulacaðým demek ki diyorlar" diye konuþtu.
Merkezde müzikle terapi uygulayan ve müzik dinletisi yapan müzisyen Levent Yeðenoðlu da, hastalardan olumlu tepkiler aldýklarýný ifade etti. Merkeze gelen insanlarýn zor bir süreçten geçtiklerine dikkati çeken Yeðenoðlu, "Bu süreçte onlara yardýmcý olmaya çalýþýyoruz" dedi.
Kendisinin de merkezde kimi zaman canlý müzikle, kimi zaman da hazýrladýðý görsel ve iþitsel çalýþmayla hastalara sunum yaptýðýný anlatan Yeðenoðlu, þöyle konuþtu:
"Özel bir çalýþma yapýyorum. Hem video sistemiyle hastalara görsel olarak, hem de iþitsel olarak bir müzik meditasyon çalýþmasý yapýyorum. Burada hastalarýmýz dinledikleri çok özel eserlerle ve izledikleri doða görüntüleriyle rahatlýyorlar. Böylece müzik onlarý kemoterapinin yan etkilerinden kurtulmalarýnda biraz da olsa yardýmcý oluyor."