> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Tıp Dünyası > Robotik kemoterapi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Robotik kemoterapi  (Okunma Sayısı 538 defa)
14 Ocak 2012, 20:38:24
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 14 Ocak 2012, 20:38:24 »



Robotik kemoterapi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Bozcuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaların kemoterapi için ilk geldiklerinde ciddi endişeler yaşadıklarını söyledi. Bu sürecin hastalar için olabildiğince rahat geçmesini istediklerini belirten Prof. Dr. Bozcuk, "Bu noktada sanat bizim yardımcımız oluyor" dedi.

Merkezde bir tür sosyal program uyguladıklarını ifade eden Bozcuk,

"Ressamımız hastalarımıza kemoterapi alırken resim yaptırıyor, cam ustamız cam ürünlerini yaparken hastalarımız seyredebiliyor ya da bu deneyimin bir parçası olabiliyor. Müzisyen arkadaşımız hem canlı hem görsel hem elektronik müzikle sunum yapıyor" diye konuştu.

Hastalardan uygulamayla ilgili olumlu tepkiler aldıklarını ve bunun beklentilerinin çok üzerinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Bozcuk, "Hastalarımız kemoterapinin etkilerini daha az hissettiklerini söylüyorlar ve bu deneyimi bir sonraki uygulamada da yaşamak istiyorlar" dedi.

-İlaçlar robotlar tarafından hazırlanıyor-

Merkezde günde 60 ile 100 arası hastanın kemoterapi aldığını ve 50 yatak kapasitesine sahip olduklarını bildiren Bozcuk, kanserin sık görülen bir hastalık olduğunu, ancak yapılan tedavilerde geçmişe göre çok daha iyi bir noktada olunduğunu bildirdi.

Merkezin ilaç hazırlama bölümünde robotik sistem kullanıldığını kaydeden Bozcuk, girişteki kayıt işlemlerinin ardından ilaç hazırlama bölümüne hastayla ilgili bilgilerin ve reçetesinin ulaştırıldığını belirtti.

Bilgileri ulaşan hastaların ilaçlarının bu bölümdeki 4 robot aracılığıyla hazırlandığını anlatan Prof. Dr. Bozcuk, şöyle konuştu:

"Robotik sistemde uygun kemoterapi ilaçları, uygun dozlarda hazırlanıyor. Bunların doğru yapıldığı 3 aşamada test ediliyor. Hasta için özel hazırlanmış ilaçlar tedavide kullanılmak üzere taşımadan sorumlu personel tarafından götürülüyor ve hemşireler tarafından uygulanıyor. Türkiye'de şuan bizden başka 3 merkez daha var, robotik sistemin kullanıldığı. Bu sistemle ilaç dozları daha kısa sürede ayarlanabiliyor ve ilaç israfı da engelleniyor."

-Hastalar uygulamadan memnun-

Kemoterapi uygulanan hastalardan Dilek Uçkan, ilk seansı olduğunu ve uygulamayı öğrenerek resim yapmak istediğini görevlilere söylediğini bildirdi. İsteği üzerine tuval geldiğini ifade eden Uçkan, "Şaşırdım kaldım. Şimdi oyalanmak için bir şeyler karalıyorum. Bir yandan resim yaparken bir yandan da ilaçlarımı alıyorum. Uzun süren bu işlemde böyle bir imkan sağlanması çok güzel" diye konuştu.

Merkezde resimle uğraşan hastalara yardımcı olan Cengiz Erdoğan da, yaklaşık bir yıldır merkezde çalıştığını söyledi. Hastaların mutluluğu için çalıştıklarını ve hastaların tepkilerinden mutluluk duyduğunu belirten Erdoğan, "Amaç resim yaptırmaktan çok boyalarla oynayarak pozitif bir enerji almalarını, hoş vakit geçirmelerini sağlamak" dedi.

Merkezde cam ustası olarak görev yapan Mustafa Akbaş ise kendisinin de merkezde kemoterapi aldığını, hastalarla deneyimlerini paylaştığını ifade etti. Cam ürünleri yaparken hastaların kendisini izlediğini bu sırada kendisinin de hastalarla sohbet ederek onlara moral verme imkanı bulduğunu belirten Akbaş,

"Beni gördükleri anda direk olarak zaten tamam ben de kurtulacağım demek ki diyorlar" diye konuştu.

Merkezde müzikle terapi uygulayan ve müzik dinletisi yapan müzisyen Levent Yeğenoğlu da, hastalardan olumlu tepkiler aldıklarını ifade etti. Merkeze gelen insanların zor bir süreçten geçtiklerine dikkati çeken Yeğenoğlu, "Bu süreçte onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

Kendisinin de merkezde kimi zaman canlı müzikle, kimi zaman da hazırladığı görsel ve işitsel çalışmayla hastalara sunum yaptığını anlatan Yeğenoğlu, şöyle konuştu:

"Özel bir çalışma yapıyorum. Hem video sistemiyle hastalara görsel olarak, hem de işitsel olarak bir müzik meditasyon çalışması yapıyorum. Burada hastalarımız dinledikleri çok özel eserlerle ve izledikleri doğa görüntüleriyle rahatlıyorlar. Böylece müzik onları kemoterapinin yan etkilerinden kurtulmalarında biraz da olsa yardımcı oluyor."

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Robotik kemoterapi
« Posted on: 26 Nisan 2024, 16:40:05 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Robotik kemoterapi rüya tabiri,Robotik kemoterapi mekke canlı, Robotik kemoterapi kabe canlı yayın, Robotik kemoterapi Üç boyutlu kuran oku Robotik kemoterapi kuran ı kerim, Robotik kemoterapi peygamber kıssaları,Robotik kemoterapi ilitam ders soruları, Robotik kemoterapiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes