Sizden Gelenler(Amel-Ýbadet-Kulluk)
Pages: 1
Nefse dur demek By: ehlidunya Date: 06 Ocak 2012, 16:44:23
Nefse dur demek

En çok ihmal ettiðimiz nefsimizle olmasý gereken karþý duruþla birlikte diyalogumuz.
Bir yanlýþ yaptýðýnda karþýsýna dikilip onunla konuþmuyoruz. “Dur bakalým” deyip, olup bitenin lehimizde mi yoksa aleyhimizde mi olduðunu tartýþmýyoruz. Yaratýlýþý gereði onunla konuþmazsak o bizimle hiç konuþmaz ve onu tanýmazsak o bizi hiç tanýmaya çalýþmaz, hatta tanýmak istemez, varlýðýmýzý bile göz ardý etmek ister.

Oysa nefis her an kontrol altýnda bulunduracaðýmýz ve asla savsaklamaya gelmeyen baþta kalp olmak üzere birçok deðerlerimize düþman olan bizim bir yanýmýz. Her an hata ve günah iþlemeye yatkýn olan nefsimizle temasa geçmezsek, serbestlikten yararlanarak bizim de önünü kesemeyeceðimiz yönlere alýp baþýný gider. Sonrasýnda telafisi mümkün olmayan yýkýmlarýndan baþýmýzý kurtaramayýz. Kýsýr bir döngü içine gireriz. Bizi öylesine yanýltýr ki dayattýklarýný en masum istekler, kalbimizin, iyi yanýmýzýn istekleri olarak kabul ederiz. Vurdumduymazlýðýmýzdan yararlanarak her yerde bizi temsil etmeye kalkar; bu konuda da epey mesafe alýr.   

Nefsiyle sözde barýþýk olanlar, ancak kendini tanýmayanlardýr. Bunlara barýþýk demek de bin þahit gerek; çünkü nefsiyle kavgalý, yani nefsinin farkýnda olmayanlar, nefisleri tarafýndan köle alýnmýþ kimselerdir. Baþta peygamberler olmak üzere kemal yolunda olan herkes nefsine karþý bir þekilde temkinli ve uyanýk olmuþtur. “Nefis muhasebesi” denilen bir diyaloga girmedikçe de nefsin kötülüklerinden kendimizi kurtarmak çok zor.

Her kutlu insan gibi Asrýmýzýn Mütefekkiri ve beklenen insaný Bediüzzaman da nefsiyle en çok diyaloga girenlerden. Nefsin tuzaklarý o denli çok ki, hiçbirinde nefsiyle diyaloga girmekten çekinmemiþtir. Bediüzzaman nefsinin güdümünden çýkmayý yalnýzca ona karþý durmayý ve onunla diyalogda bulmuþtur. Giriþtiði çoðu diyaloglarýnda da onu ilzam etmesini bilmiþtir.

Nefis unutulmaya da gelmez. Çünkü unutulmak onun en çok arzuladýðý davranýþ biçimidir. Ýstediði gibi at koþturmak onun mutluluktan dört köþe olduðu bir fýrsattýr.

Nefis bazen bedene gelecek tehlikelere de göz yumar; acýmasýzdýr. Kendi ölüm fitilini yakan bir yanýmýzdýr. Ýþte tam bu kritik anda, Bediüzzaman, güzellikleriyle gururlanan nefsiyle diyaloga geçer ve ona “Sen bir þeye malik deðilsin. Nedir bu gururun?” diye onu durdurmayý dener. Nefis de, “Mademki malik deðilim, ben de senin hizmetini görmem” diyerek, kendi zararýna da olsa gururunun gereðini yapmaya ýsrarlý olur. Asrýn Adamý Bediüzzaman da ona kendi bedenine özen gösteren, küçücük elleriyle kanatlarýný, gözlerini silen, süpüren ve her hizmetini gören sineði gösterip, onun da bedenine karþý görevini ne denli yerine getirdiðini belirterek cevap verir. Cevabýný alýr ve ilzam da olur.

Nefsin bize dayatmadýðý bir þey yok ki! Ona karþý yerinde bir davranýþ, ancak uyanýk ve tetikte olmaktýr.

Nefisle sorgulanmak üstelik bir kulun en büyük görevidir. Ona dur demek farzdýr. Haþir suresinin “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve herkes, yarýna ne hazýrladýðýna baksýn” diye ifade edilen on sekizinci ayeti, geleceðe, asýl hayatýmýz olan öte âleme hazýrlýklý olmak için, nefis muhasebesini öngörüyor. Yaptýklarýmýz, erdemlilikle ne derece ilgilidir, öte hayata ne denli elveriþlidir, bizi kurtaracak yoksa tüm hayatýmýzý sonuçsuz býrakacak nitelikte midir diye sorgulamamýz gerekir. Ayetin yarýn dediði gelecek de o kadar uzak deðil. Nitekim Katade, “Allah ayette kýyamet zamanýný o kadar yaklaþtýrmýþtýr ki, ondan yarýn diye söz etmiþtir.” demiþtir.

Nefis yalnýzca ahretimizi deðil, þu andan biraz sonrasýný allak bulak ederek dünyamýzý da karartabilir. Kaybedeceði bir þeyi olmadýðý için, aklýmýza gelen her kozu bizimle paylaþmaktan çekinmez. O beden kafesinin ateþte yanmasýndan da hoþlanýr; her ne kadar kendisi bu felaketin içinde olsa bile.

Þeytanýn en büyük yardýmcýsý da içimizdeki nefistir. Nefis þeytanla birlik olup sürekli bize tuzaklar kurar. Hatta þeytan yapmak istediklerini nefis aracýlýðýyla yapar; içimizden biriymiþ gibi bize yaklaþýr. Belki de tasavvuf erbabýnýn nefisleriyle daha çok ilgilenmiþ olmalarýnýn ana sebebi budur.

Nefsi hesaba çekme konusunda Hz. Ömer’den þöyle rivayet edilir: “Baþkasý sizi hesaba çekmeden önce kendinizi hesaba çekin. Sizi birileri tartmadan önce siz kendinizi tartýn. Sizin bugün kendinizi hesaba çekmeniz, yarýn baþkasýnýn sizi hesaba çekmesinden daha kolaydýr. O gün gerçekleþecek ‘büyük geçit’ için süslenin. O günde Allah’a arz olunursunuz da sizin hiçbir þeyiniz O’na gizli almaz.”

Hüseyin KARA

Ynt: Nefse dur demek By: Yehma Date: 08 Ekim 2018, 11:05:51
Baþkasý sizi hesaba çekmeden önce siz kendinizi hesaba çekin (Hz Ömer). Bizi zarara uðratan biþey yaptýðýmýzda bile bile günaha girdiðimizde, yada istemeden kötülük yaptýðýmýz durumda nefsimiz bunun muhasebesini yapmamýzý istemez. Nefis kendisini böyle telkinler vererek susturmaya çalýþýr. Bizde eðer nefsimize uyup bu duruma uyarsak hiçbir rahatsýzlýk duymayýz bu durumdan. Böyle böyle daha da çok alýþýrýz. Bu duruma nefis de alýþmýþtýr artýk telkin bile vermez, nasýlsa rahatsýz olmuyor der. Ve biz böylece içten içe çöküyor ve batýyoruzdur. Nefis sadece ahiretimizi deðil, dünya hayatýmýzý da karartýr. Nefsimize karþý uyanýk ve tetikte olmalýyýz.
Ynt: Nefse dur demek By: Bilal2009 Date: 08 Ekim 2018, 14:17:59
Rabbim bizleri nefse dur diyebilen irade sahibi kullarýndan eylesin Rabbim paylaþým için razý  olsun
Ynt: Nefse dur demek By: ceren Date: 08 Ekim 2018, 15:52:57
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri nefsimizle baþbaþa býrakmasýn.nefsini terbiye eden kullardan olalim inþallah. ...
Ynt: Nefse dur demek By: Fatma6969 Date: 09 Ekim 2018, 01:00:49
Allahým bizleri nefislerine uyan kul olmaktan muhafaza kýl. Nefsine uymuþlarýn þerrindende koru Allahým. Kimse bizi hesaba çekmeden biz nefsimizi hesaba çekelim. Hakikati görmek, iþin kolay kýsmý ama nefsini arkada býrakýp o hakikati yaþamak gerçek kýsmý.Biz aciz kullarýný hakikatten ayýrma ve daim kýl Allahým.Allah razý olsun.
Ynt: Nefse dur demek By: Sevgi. Date: 09 Ekim 2018, 01:25:18
Aleyküm Selâm.  Ýnsan, nefsini ne kadar aþaðýlarsa, Allahü teâlâ indinde kýymeti o kadar yükselir, kendine kýymet verenin, Allah katýnda kýymeti olmaz. O halde nefsimizi kibirlenmekten korumalýyýz. Ýlmi olduðu halde, kibrin zararýný bilmeyene âlim denmez. Ýnsanýn ilmi arttýkça, Allah’tan korkmasý da artar, günah iþlemeye cesaret edemez.

(Nefsini temizleyen kurtuluþa ermiþ, kötülükte býrakan, zarar etmiþtir.) 

Rabbim bizleri bian bile nefsimizle baþbaþa býrakmasýn. Amin Ecmăin
Bilgiler için Allah Razý olsun





radyobeyan