> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Ameller - İbadetler - Kulluk Kavramı > Sizden Gelenler(Amel-İbadet-Kulluk) > Nefse dur demek
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nefse dur demek  (Okunma Sayısı 1871 defa)
06 Ocak 2012, 16:44:23
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 06 Ocak 2012, 16:44:23 »



Nefse dur demek

En çok ihmal ettiğimiz nefsimizle olması gereken karşı duruşla birlikte diyalogumuz.
Bir yanlış yaptığında karşısına dikilip onunla konuşmuyoruz. “Dur bakalım” deyip, olup bitenin lehimizde mi yoksa aleyhimizde mi olduğunu tartışmıyoruz. Yaratılışı gereği onunla konuşmazsak o bizimle hiç konuşmaz ve onu tanımazsak o bizi hiç tanımaya çalışmaz, hatta tanımak istemez, varlığımızı bile göz ardı etmek ister.

Oysa nefis her an kontrol altında bulunduracağımız ve asla savsaklamaya gelmeyen başta kalp olmak üzere birçok değerlerimize düşman olan bizim bir yanımız. Her an hata ve günah işlemeye yatkın olan nefsimizle temasa geçmezsek, serbestlikten yararlanarak bizim de önünü kesemeyeceğimiz yönlere alıp başını gider. Sonrasında telafisi mümkün olmayan yıkımlarından başımızı kurtaramayız. Kısır bir döngü içine gireriz. Bizi öylesine yanıltır ki dayattıklarını en masum istekler, kalbimizin, iyi yanımızın istekleri olarak kabul ederiz. Vurdumduymazlığımızdan yararlanarak her yerde bizi temsil etmeye kalkar; bu konuda da epey mesafe alır.   

Nefsiyle sözde barışık olanlar, ancak kendini tanımayanlardır. Bunlara barışık demek de bin şahit gerek; çünkü nefsiyle kavgalı, yani nefsinin farkında olmayanlar, nefisleri tarafından köle alınmış kimselerdir. Başta peygamberler olmak üzere kemal yolunda olan herkes nefsine karşı bir şekilde temkinli ve uyanık olmuştur. “Nefis muhasebesi” denilen bir diyaloga girmedikçe de nefsin kötülüklerinden kendimizi kurtarmak çok zor.

Her kutlu insan gibi Asrımızın Mütefekkiri ve beklenen insanı Bediüzzaman da nefsiyle en çok diyaloga girenlerden. Nefsin tuzakları o denli çok ki, hiçbirinde nefsiyle diyaloga girmekten çekinmemiştir. Bediüzzaman nefsinin güdümünden çıkmayı yalnızca ona karşı durmayı ve onunla diyalogda bulmuştur. Giriştiği çoğu diyaloglarında da onu ilzam etmesini bilmiştir.

Nefis unutulmaya da gelmez. Çünkü unutulmak onun en çok arzuladığı davranış biçimidir. İstediği gibi at koşturmak onun mutluluktan dört köşe olduğu bir fırsattır.

Nefis bazen bedene gelecek tehlikelere de göz yumar; acımasızdır. Kendi ölüm fitilini yakan bir yanımızdır. İşte tam bu kritik anda, Bediüzzaman, güzellikleriyle gururlanan nefsiyle diyaloga geçer ve ona “Sen bir şeye malik değilsin. Nedir bu gururun?” diye onu durdurmayı dener. Nefis de, “Mademki malik değilim, ben de senin hizmetini görmem” diyerek, kendi zararına da olsa gururunun gereğini yapmaya ısrarlı olur. Asrın Adamı Bediüzzaman da ona kendi bedenine özen gösteren, küçücük elleriyle kanatlarını, gözlerini silen, süpüren ve her hizmetini gören sineği gösterip, onun da bedenine karşı görevini ne denli yerine getirdiğini belirterek cevap verir. Cevabını alır ve ilzam da olur.

Nefsin bize dayatmadığı bir şey yok ki! Ona karşı yerinde bir davranış, ancak uyanık ve tetikte olmaktır.

Nefisle sorgulanmak üstelik bir kulun en büyük görevidir. Ona dur demek farzdır. Haşir suresinin “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve herkes, yarına ne hazırladığına baksın” diye ifade edilen on sekizinci ayeti, geleceğe, asıl hayatımız olan öte âleme hazırlıklı olmak için, nefis muhasebesini öngörüyor. Yaptıklarımız, erdemlilikle ne derece ilgilidir, öte hayata ne denli elverişlidir, bizi kurtaracak yoksa tüm hayatımızı sonuçsuz bırakacak nitelikte midir diye sorgulamamız gerekir. Ayetin yarın dediği gelecek de o kadar uzak değil. Nitekim Katade, “Allah ayette kıyamet zamanını o kadar yaklaştırmıştır ki, ondan yarın diye söz etmiştir.” demiştir.

Nefis yalnızca ahretimizi değil, şu andan biraz sonrasını allak bulak ederek dünyamızı da karartabilir. Kaybedeceği bir şeyi olmadığı için, aklımıza gelen her kozu bizimle paylaşmaktan çekinmez. O beden kafesinin ateşte yanmasından da hoşlanır; her ne kadar kendisi bu felaketin içinde olsa bile.

Şeytanın en büyük yardımcısı da içimizdeki nefistir. Nefis şeytanla birlik olup sürekli bize tuzaklar kurar. Hatta şeytan yapmak istediklerini nefis aracılığıyla yapar; içimizden biriymiş gibi bize yaklaşır. Belki de tasavvuf erbabının nefisleriyle daha çok ilgilenmiş olmalarının ana sebebi budur.

Nefsi hesaba çekme konusunda Hz. Ömer’den şöyle rivayet edilir: “Başkası sizi hesaba çekmeden önce kendinizi hesaba çekin. Sizi birileri tartmadan önce siz kendinizi tartın. Sizin bugün kendinizi hesaba çekmeniz, yarın başkasının sizi hesaba çekmesinden daha kolaydır. O gün gerçekleşecek ‘büyük geçit’ için süslenin. O günde Allah’a arz olunursunuz da sizin hiçbir şeyiniz O’na gizli almaz.”

Hüseyin KARA

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nefse dur demek
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:58:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nefse dur demek rüya tabiri,Nefse dur demek mekke canlı, Nefse dur demek kabe canlı yayın, Nefse dur demek Üç boyutlu kuran oku Nefse dur demek kuran ı kerim, Nefse dur demek peygamber kıssaları,Nefse dur demek ilitam ders soruları, Nefse dur demekönlisans arapça,
Logged
08 Ekim 2018, 11:05:51
Nur-u Yehma
Dost Üye
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 414


« Yanıtla #1 : 08 Ekim 2018, 11:05:51 »

Başkası sizi hesaba çekmeden önce siz kendinizi hesaba çekin (Hz Ömer). Bizi zarara uğratan bişey yaptığımızda bile bile günaha girdiğimizde, yada istemeden kötülük yaptığımız durumda nefsimiz bunun muhasebesini yapmamızı istemez. Nefis kendisini böyle telkinler vererek susturmaya çalışır. Bizde eğer nefsimize uyup bu duruma uyarsak hiçbir rahatsızlık duymayız bu durumdan. Böyle böyle daha da çok alışırız. Bu duruma nefis de alışmıştır artık telkin bile vermez, nasılsa rahatsız olmuyor der. Ve biz böylece içten içe çöküyor ve batıyoruzdur. Nefis sadece ahiretimizi değil, dünya hayatımızı da karartır. Nefsimize karşı uyanık ve tetikte olmalıyız.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
08 Ekim 2018, 14:17:59
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #2 : 08 Ekim 2018, 14:17:59 »

Rabbim bizleri nefse dur diyebilen irade sahibi kullarından eylesin Rabbim paylaşım için razı  olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

08 Ekim 2018, 15:52:57
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #3 : 08 Ekim 2018, 15:52:57 »

Esselamu aleykum.Rabbim bizleri nefsimizle başbaşa bırakmasın.nefsini terbiye eden kullardan olalim inşallah. ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

09 Ekim 2018, 01:00:49
Fatma Ylmz
Dost Üye
*****
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 325


« Yanıtla #4 : 09 Ekim 2018, 01:00:49 »

Allahım bizleri nefislerine uyan kul olmaktan muhafaza kıl. Nefsine uymuşların şerrindende koru Allahım. Kimse bizi hesaba çekmeden biz nefsimizi hesaba çekelim. Hakikati görmek, işin kolay kısmı ama nefsini arkada bırakıp o hakikati yaşamak gerçek kısmı.Biz aciz kullarını hakikatten ayırma ve daim kıl Allahım.Allah razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes