Lezzet By: hafiza aise Date: 26 Aralýk 2011, 16:25:25
LEZZET
Ocak 2008 28.SAYI
Bereketin sembolü aþure
Malzemeler (30 kiþilik)
3 su bardaðý aþurelik buðday
2 su bardaðý kuru fasulye
2 su bardaðý nohut
25 adet kuru kayýsý
20 adet kuru incir
1 su bardaðý çekirdeksiz kuru üzüm
2 adet ayva
6 su bardaðý toz þeker
4 çorba kaþýðý buðday niþastasý
5 adet Karanfil
Yapýlýþý
Buðdayý, kuru fasulyeyi ve nohudu akþamdan veya 8 saat önceden soðuk suda ayrý ayrý ýslýyoruz. Daha sonra her birini ayrý tencerelerde haþlýyoruz. Haþladýðýmýz kuru fasulye ve nohudu kaynayan buðdaya ilave ediyoruz. Kayýsýyý, inciri ve ayvayý da küp küp doðrayýp karýþtýrýyoruz. Karanfilleri 2 dakika kaynatýp, suyunu süzüyoruz ve aþuremize ekliyoruz. Toz þekerimizi de ilave ederek aðýr ateþte 5 dakika kaynatýyoruz. Niþastamýzý 1 bardak su ile eritip kaynayan aþureye döküyoruz. Niþastayý ekledikten sonra karýþtýrarak arzunuza göre aþurenizi koyulaþtýrabilirsiniz. Piþirdiðiniz aþureyi sýcak olarak 30 kaseye paylaþtýrýp soðuyunca süsleyip komþularýnýza daðýtabilirsiniz…
Süslemek için arzunuza göre ceviz içi, fýndýk içi, yeþil fýstýk, tarçýn, hindistancevizi, kuþ üzümü ve nar kullanabilirsiniz.
Bu aþurede kullanýlan su 3 litredir.
Suyun malzemenin üzerine çýkmamasýný öneririm.
Bilal GÜLER