Büyük Þafii Ýlmihali
Pages: 1
Havale By: seymanur K Date: 20 Aralýk 2011, 19:56:45
HAVALE


Havalenin þartlarý dörttür:

1. Muhil (havale eden)in rýzasý.

2. Muhal (havale edilen kiþi)'in kabulü.

3. Havale konusu olan malýn zimmette istikrar saðlamýþ olmasý (borcun kesinlik kazanmýþ olmasý).

4. Havale eden ile kendisine havale edilenin verecekleri cins, miktar, çeþit ve zaman bakýmýndan ittifakta olmalarý gerekir.

Havale konusu olan mal, muhalim (havale edenin) zimmetinden kurtu­lur, muhalim (kendisine havale edilenin) zimmetine geçer.

Havale bir akid olup borcun, birinin zimmetinden baþka birinin zim­metine geçmesidir.

Havalenin delili Peygamber (s.a.v.)'nin þu hadisi þerifi ile sabit olmuþ­tur:

"Zengin kiþinin borcunu ödemeyi geciktirmesi zulümdür. Sizden biri­niz (borcunun edasý için) bir zengine havale edildiðinde bunu kabul edip ona müracaat etsin." [1] Yani, sizden birinizin borcu zengin birine hava­le edilirse, onu kabul etsin.

Zenginin borcunu geciktirmiþ sayýlmasý, ödeme gücüne sahip olduðu halde borcunu ödememesidir. Bunun en azý 3 defadýr. Alacaklý 2 defadan daha fazla alacaðýný istediði halde, zengin olan kiþi de borcunu ödeyebile­cek durumda olduðu halde ödemiyorsa, büyük günah iþlemiþ olur. Üç de­fadan az isteklerde vermediðinde küçük günah iþlemiþ olur. [2]

Havalenin siðasýnda, yani borçlunun alacaklýya: "Benden alacaðýný falan kiþiye havale ettim" demesi ve alacaklýnýn da bunu kabul etmesi gerekir. Bunun þartlarý ise;

a) Alacaklý ve borçlunun kabul etmesi.

Kendisine havale edilen (borçluya borçlu olan) kimsenin borcu kabul etmesi þart deðildir. Çünkü baþkasýna borçlu olan kimse, bu alacaðýný baþ­kasýna vermesini ondan isteyebilir. [3]

b) Ýki borcun sabit olmasýdýr,

Borçlu baþkasýnýn alacaklýsý olmadýðý kimseye borcunu havale ede­mez. Ama kiþi kendi gönül rýzasýyla borcuna yüklenmek isterse o baþka.

c) Her iki borcun da uyuþmasý lazýmdýr,

Miktar, tür, cins ve borcu ödeme zamanýnýn ayný olmasý gerekir. 1.000 (bin) lira borçlu olan bir kimse alacaðý 500 (Beþyüz) lira karþýlýðýnda bu borcunu alacaklýsýna havale edemez. Ama 500 (Beþyüz) lirasýný ona ha­vale edebilir.

Deðiþik türdeki bir borç, baþka türdeki bir borç yerine havale edile­mez. Hazýr olan da müeccel olanýn yerine havale edilemez.

Sonra borçlu o borcun zimmetinden çýkmýþ olur.Artýk borcu üzerine alan kiþi sorumludur.

Þayet iflas yahut inkâr sebebiyle ödenmeyecek olsa, ilk borçludan alý­namaz. [4]


 


 
--------------------------------------------------------------------------------
 
[1] Buhari, 2166 Müslim, 1564.

[2] Tenvir-ül Kulub, 298.

[3] Tenvir-ül Kulub, 298.

[4] Kadý Ebu Þuca’, Ðayet’ül-Ýhtisar ve Þerhi , Ravza Yayýnlarý: 327-328.



radyobeyan