Duada Vesilenin Yeri By: SevD@_GüLü Date: 02 Aralýk 2011, 13:32:27
Duada Vesilenin Yeri
Bazýlarý þunu soruyor: “Dua, kulun Allah Teâlâ’dan dünya veya âhireti ile ilgili bir þey istemesidir. Herkes isteðini kendi dili ve kalbi ile Allah’a arzedebilir, çünkü yüce Allah, “Benden isteyin, isteðinizi vereyim” buyuruyor.
Duada birilerini aracý yapmak þart mýdýr? Bu iþ, Allah’ý býrakýp baþkalarýna yönelmek ve sonuçta þirke düþmek olmaz mý? Her þey Allah’ýn irade ve yaratmasýyla olduðuna göre, bir kimse peygamber veya velî de olsa baþkasýna ne verebilir? Velîleri vesile etmenin dindeki yeri ve duadaki gereði nedir?”
Elbette her kulun kalbinden geçen düþüncelerini Allah Teâlâ bilir ve dilinden dökülen duasýný iþitir. Ancak Cenâb-ý Hak her iþittiðini kabul etmez, kulun her istediðini vermez.
Vesile, bir þeyi Allah’a iþittirmek için deðil, kabul ettirmek için yapýlýr.
Vesile, bir dostun diliyle derdimizi yüce Allah’a açmaktýr.
Vesile, bir dost ile birlikte yüce Allah’a yalvarmaktýr.
Vesile kuldan bir þeyi yaratmasýný deðil, o þeyi Allah’a arzetmesini istemektir.
Vesile, kalbimizi gafil, gönlümüzü hasta, nefsimizi cahil, halimizi harap görüp dua mihrabýndan bir adým geri çekilerek; oraya kalbi uyanýk, gönlü yanýk, sesi tanýdýk, nefsi terbiye olmuþ, hali güzel bir dostu geçirmektir. Sonra onun arkasýnda durup onun kalbi ve diliyle yüce Allah’a ihtiyacýmýzý arzetmektir.
Vesile Allah’ýn þahitlerini ve âþýklarýný aracý yapýp Allah’a gitmektir. Yani vesile Allah Teâlâ’dan bir þey isterken ben deðil, biz demektir. Allah’tan bir þeyi topluca istemektir. Ýsterken tevazu gösterip nefsi geri çekmek, dostu ileri sürmektir.
Niyeti Allah’a gitmek olan kimseye bütün ibadetler, taatler, hayýrlar, hizmetler, nimetler ve kâinat bir vesileden ibarettir.
Ýhtiyacýmýzý Allah’a arzederken sâlih bir kimseyi iki þekilde vesile edebiliriz:
Birincisi, Allah dostuna, bizim adýmýza Allah’tan bir þey istemesini veya günahlarýmýzýn affý için Allah’a istiðfar etmesini istirham ederiz. O sâlih insan da isterse elini açar ve, “Allahým! Þu kuluna isteðini ver, onu affet, cehennemden koru, cennetine koy!” þeklinde hayýr dua eder. Böyle bir dua talebinde bulunmakta hiçbir sakýnca yoktur. Bunu sâlih ve kâmil bir kimseden isteyebileceðimiz gibi herhangi bir müminden de isteyebiliriz.
Dinimizde birbirine hayýr dua etmek, Allah’tan diðer mümin kardeþinin affýný istemek teþvik edilmiþtir. Bu davranýþ her iki taraf için de hayýrlý ve kazançlýdýr. Hatta, baþkasý için dua ve istiðfar etmek muttaki insanlarýn en önde gelen ahlâkýdýr. Bu ahlâk Allah Teâlâ’nýn emri ve Hz. Peygamberin (s.a.v) sünnetidir.
Sâlih insanlarý vesile etmenin ikinci þekli þöyledir:
Allah Teâlâ’dan bir þey isterken, “Yâ Rabbi, þu sâlih kulunun (peygamberin veya velînin) hürmetine ve senin katýndaki dostluðunun hatýrýna þu ihtiyacýmý gider, beni affet!” denebilir. Burada vesile yapýlan sâlih kuldan istenen hiçbir þey yoktur. Her þey âlemlerin yüce Rabb’inden isteniyor, ancak dilekçemizin baþýna Allah’a hamd, Resûlü’ne salât ettikten sonra, Hak katýnda kabul görmüþ bir dostun ismi ekleniyor. Kul bununla þöyle demek istiyor:
“Yâ Rabbi! Ben senin rahmetine muhtacým, kapýna geldim; ancak senin yüce huzurunda bir þey istemeye yüzüm yok. Çünkü benim kusurum ve gafletim çok. Sen bana benim halime göre deðil; þu dostunun güzel halinin hatýrýna rahmetinle muamele yap. Onun hatýrýna benim þu iþimi hayýrla sonuçlandýr, sýkýntýmý gider, günahýmý affet.”
Dua kulun, hüküm yüce Allah’ýndýr.
S. Muhammed Saki Erol
Ynt: Duada Vesilenin Yeri By: ceren Date: 21 Ekim 2016, 19:28:27
Esselamu aleykum.Rabbim bizleri her halinda duaya sarilan ve allahdan isteyip feyzine eren kullardan olalim inþallah...
Ynt: Duada Vesilenin Yeri By: HALACAHAN Date: 22 Ekim 2016, 01:09:35
Yâ Rabbi! Ben senin rahmetine muhtacým, kapýna geldim; ancak senin yüce huzurunda bir þey istemeye yüzüm yok. Çünkü benim kusurum ve gafletim çok. Sen bana benim halime göre deðil; þu dostunun güzel halinin hatýrýna rahmetinle muamele yap. Onun hatýrýna benim þu iþimi hayýrla sonuçlandýr, sýkýntýmý gider, günahýmý affet.”
Ynt: Duada Vesilenin Yeri By: HALACAHAN Date: 22 Ekim 2016, 12:48:52
Dua, kulun Allah Teâlâ’dan dünya veya âhireti ile ilgili bir þey istemesidir. Herkes isteðini kendi dili ve kalbi ile Allah’a arzedebilir, çünkü yüce Allah, “Benden isteyin, isteðinizi vereyim” buyuruyor.
Rabbim.hiç açýlmaz gibi görünen kapýlarý ardýna kadar açmaya muktedirsin ..Sen hakkýmýzda hayirli olan her þeyi nasip eyle en guzelinden ..
radyobeyan