Yemek
Pages: 1
Lezzet By: hafiza aise Date: 26 Ekim 2011, 12:38:13
Lezzet

Eylül 2008 36.SAYI

Osmanlý mutfaðýndan mantarla doldurulmuþ kuzu pirzola

Malzemeler (4 kiþilik)

12 adet kuzu pirzola (800 gr)
200 gr mantar
500 gr milföy hamuru
1 adet kuru soðan (200 gr)
1 adet havuç (250 gr)
1 adet kabak (300 gr)
2 adet patates (400 gr)
100 gr sývýyað
1 çorba kaþýðý tereyaðý
2 adet yumurta
Çörek otu, tuz, karabiber

Yapýlýþý

Soðanýmýzý ve mantarýmýzý ince doðrayýp tavamýzda 50 gr sývý yaðla arzumuza göre tuz karabiber atýp sarý renk alana kadar sote yapýyoruz. Ve soðumaya býrakýyoruz. Pirzolalarýmýzý hafif yaðla tuz, biber atarak tavada orta ateþte alt üst cýz býz piþiriyoruz. Yani tam piþirip kurutmuyoruz ve pirzolalarý da soðumaya býrakýyoruz. Malzemelerimiz soðuduktan sonra milföy hamuruna önce pirzolayý koyup üstüne 1 çorba kaþýðý mantar sote ilave yapýyoruz ve bohça gibi dürüyoruz dürdüðümüz yeri alta getirip tepsiye diziyoruz. Üzerine yumurta sarýsý çýrpýp fýrçayla sürdükten sonra çörek otu serpiþtirip önceden ýsýtýlmýþ 170 derece fýrýnda 15 dakika piþiriyoruz. Sebzelerimizi doðrayýp 2 dakika haþladýktan sonra tavada tere yað, tuz, karabiber ile 1-2 dakika orta ateþte karýþtýrýp yemeðimizin yanýna garnitür olarak ilave yapýyoruz ve servise sunuyoruz.

Ramazanýn gülü güllaç

Malzemeler (15 kiþilik)

400 gr güllaç
3 litre süt
900 gr toz þeker
500 gr ceviz içi
1 kg nar

Yapýlýþý

Tenceremize 3 litre sütü döküp kaynamaya baþlayýnca þekerimizi ilave yapýyoruz. 5 dakika kaynatýp, tenceremizi ocaktan alýp sütün ýlýmasýný bekliyoruz sütümüz ýlýyýnca güllaç yapraðýnýn parlak tarafý üzerine gelecek þekilde tepsiye koyup kepçeyle sütü güllaç yapraklarýnýn üzerinde gezdiriyoruz.  Güllaç yapraklarýnýn arasýna arzunuza göre ceviz içi, fýndýk, badem, yeþil fýstýk serpiþtirip kalan sütü üzerine döküp 1 saat dinlendirten sonra kesip, üzerini nar tanesiyle süsleyip iftara hazýrlýyoruz. Ramazanýnýz mübarek, sofranýz bereketli olsun efendim…


Bilal GÜLER


radyobeyan