> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hz.Muhammedin İslam Daveti > Mekke Şehir Devleti
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mekke Şehir Devleti  (Okunma Sayısı 1972 defa)
01 Ağustos 2011, 11:40:34
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 01 Ağustos 2011, 11:40:34 »



Mekke Şehir Devleti


Hayır! Eğer o bu yaptığı işten vazgeçmezse onu perçeminden yakalarız. O yalancı, günahkar perçeminden. O zaman o gitsin de nâdiyesini çağırsın. [233]

Resulüllah'ın Safa tepesinde kendilerine doğrudan ve açıktan hitap etmesi ve İs­lâm davetini kabul etmelerini istemesi üzerine Mekke eşrafının ilk düşündüğü şey, Resulüllah'ın bu yaptığının kişisel egemenlik çabasının bir gereği olduğuydu. Mekke'deki soylar arası geleneksel rekabetin Resulüllah'ın şahsmda farklı ve yeni bir görünümde açığa çıktığını, Haşim oğullarının da, Ebû Leheb hariç, bu duru­ma destek vererek Mekke'nin egemeni olmayı arzuladıklarını zannetmişlerdi. Ara­larında, ellerinde bulundurdukları yetkileri terk etmenin ve geleneksel ideallerin­den vazgeçmelerinin mümkün olmadığını konuştular. Birbirlerine, Abdülmutta-lib'in torununun oyununu bozmaları ve oyununa gelmemeleri gerektiğini tembih­lediler. Yoksa her şey değişir ve seçkinliklerim, itibarlarını, imtiyazlarını kaybe­derlerdi.

Mekke'de bir kişinin veya ailenin otoritesine dayanan bir yönetim tarzı yoktu. Tarihinde de bir kişinin veya bir ailenin otoritesinin geçerli olduğu bir yönetim tarzı tesis olmamıştı. Gerçi bir ara krallığa yakın bir ortam oluşmuştu. Resulül­lah'ın dedelerinden Kusayy, özellikle Kureyş kabilesi üzerinde mutlak otoriteye sahip duruma gelmişti. Herkes ona itaat etmişti. Fakat Kusayy'm kral olmak gibi bir düşünceye sahip olmaması nedeniyle, onun zamanında da krallık türü bir yö­netim oluşmamıştı. Kusayy, krallığın değil; bir tür aristokratik yönetimin başlatı­cısı olarak tarihe geçmişti. Bu nedenle diğer toplumlarda yönetim piramidinin en üstünde genellikle bir kişi veya bir aile bulunmasına ve altta bulunanlar üsttekinin otoritesine boyun eğmesine karşılık, Mekkeliler İçin durum oldukça farklıy­dı. Mekke yönetiminde, yönetim piramidinin en üstünde bir kişi yoktu. Yönetim­de, Mekke nüfusunu teşkil eden soylar adına, o soyun en yaşlı üyeleri bulunuyor­du. Bu nedenle hiç kimse bütün toplumu kuşatacak bir otoriteye sahip değildi. Kararlar aile temsilcileri arasında almıyor ve uygulaması da birlikte gerçekleştiri­liyordu. Dolayısıyla yönetim kadrolarını işgal edenler açısından bir başkasının otoritesine boyun eğmek gibi bir durum söz konusu değildi. Ancak bu anlayışın hürlerin teşkil ettiği kesim için geçerli olduğu, hür olmakla birlikte mensubu az, güçsüz aileye dahil olanlarla, mevali, köle kesimi açısından durumun daha farklı olduğu açıktı.

Mekke, islâm davetinin başladığı yıllarda, yaklaşık on bin civarındaki nüfusu­nun büyük çoğunluğunu Kureyş kabilesine mensup Arapların teşkil ettiği bir şe­hir devleti konumundaydı. Bir ticaret ve din merkeziydi. Bu iki farklı özelliği ne­deniyle oldukça değişken bir nüfusa sahipti. Mekke'de farklı ırklara ve dinlere mensup kişilere sıklıkla rastlanırdı. Ayrıca Rum ve Fars kökenli bazı tüccar ve sa­natkârlar Mekke'de ikamet ediyorlardı. Mekke'deki yabancılar arasında Irak, Mı­sır, Habeş ve Süryani kökenli kimseler de vardı. Bir Kıptî olan ve Kabe'nin tavanı­nı ağaçla örten marangoz Begüm Naccâr; Rum kökenli demirci Erzak, tüccar Kımta, Cüveyriye bint-i Vebre ismindeki kadın, Abdullah b. Cüd'ân'nm azatlısı olan Süheyb, Yemenli Yasir, Rum veya Türk kökenli Sümeyye, Kabe'nin tamiri sırasın­da çıkan Süryanice bir kitabeyi okuyan ve ismini bilmediğimiz Yahudi şahıs Mekke'de ikamet eden yabancılardan bazılarıydı. Ayrıca bir kısmının ismi bize kadar ulaşmış olan çok sayıda Rum, Fars, Habeş, Yemen kökenli köle de vardı.

Mekke, bölgenin kalabalık ve hareketli bir şehir devleti olduğu için, sistemli ve işlevsel idarî, malî, askerî ve dinî kurumlara sahipti. Bunların hicâbe, sikâye, rifâ-de nedve, liva ve riyaset isimlerini taşıyan altı tanesi Resulüllah'ın büyük dedesi Kusayy tarafından tesis edilmişti. Hayatta olduğu dönemde Kusayy tarafından yü­rütülen bu görevler, Kusayy'ın ölümünden sonra bir süre oğlu Abdüddâr tarafın­dan yürütülmüş, fakat daha sonra rifâde, sikâye ve riyaset Abdumenaf m çocukla­rına geçmişti. Takip eden yularda yeni görevlerin eklenmesiyle siyasî, malî, adlî, askerî, dinî görev birimlerinin sayısı birkaç kat artmıştı. Resulüllah İslâm daveti­ne başladığı zaman, bir tür bakanlık sayılabilecek her bir görev alanı faal durum­daydı. Siyasî, malî, adlî, askerî ve dinî kurumlar başlıkları altında toplanabilecek olan söz konusu görev alanları şunlardı:


[233] Alâk sûresi, 96:15-17
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Mekke Şehir Devleti
« Posted on: 29 Mart 2024, 16:01:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Mekke Şehir Devleti rüya tabiri,Mekke Şehir Devleti mekke canlı, Mekke Şehir Devleti kabe canlı yayın, Mekke Şehir Devleti Üç boyutlu kuran oku Mekke Şehir Devleti kuran ı kerim, Mekke Şehir Devleti peygamber kıssaları,Mekke Şehir Devleti ilitam ders soruları, Mekke Şehir Devletiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes