> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir?  (Okunma Sayısı 555 defa)
02 Aralık 2010, 14:46:33
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 02 Aralık 2010, 14:46:33 »



Özgün Bir Değişim Modelinin İmkânları Nelerdir?


Değişim, önceki durum ya da davranıştan farklılaşma olarak izah edilebilir. Bu tanımın hemen ardından  değişimin "faydalı mı (iyi) yoksa zararlı mı (kötü)" olduğu sorusu akıllara gelecektir. Değişimin iyi ya da kötü olduğunu kişi kendi kriterlerine göre değerlendirecektir. Örneğin,  İslam'ın kaynağı Allah'tan gelen  vahiydir. Vahye göre övülen bir davranış ya da düşünce,  Batı düşüncesinin mutlak akılcılığına veya  ruhban Hıristiyan bilgi sistemine göre yerilmiş ya da yasaklanmış olabilir. Yine aynı iddia mistik Doğu inanç-bilgi sistemleri için de geçerlidir.

Bu bakış açısı bize varlığa, varlığın her bir haline, hangi dünya görüşünden bakıldığının önemini gözler önüne serer. Ki bu öneme Kur'an'ın yine kendisi dikkat çekmektedir. (bkz. Maide Suresi, 56, Allah'ın taraftarlığı) Hal böyle olunca bir Müslüman’ın değişime bakışıyla bir başka düşünce sistemini benimsemiş kişinin değişime bakışı aynı olmayacaktır. Burada bir şey daha eklemek gerekmektedir. O da bu iki farklı bilgi sistemini benimsemiş kimselerin, farklı olması gereken bakış açısının diyalog veya dinsel çoğulculuk söylemleriyle sulandırılmak istenmesidir. Vahyin aydınlık yoluna girme iddiasında olanlar bu suretle çıkmaz yollara itilmek istenmektedir. Kaldı ki bu, tarihsel süreçte çok sık rastlanılan bir sapmadır. Bu sapmalar Kelam, Felsefe, Tasavvuf akımlarıyla gerçekleşebilmiştir...

Tekrar asıl konumuz olan değişime dönecek olursak, İslam Dünya Görüşü'ne göre bir vakıa (olay) ya da düşünce ilerlemeye sebep oluyorsa müsbet (iyi) olarak adlandırılabilir. Aynı şekilde istenilmeyen bir hal de, geriye doğru bir değişimdir. Yani değişim ileriye doğru olabileceği gibi geriye doğru da olabilir. Tabi burada ilerleme denildiğinde kastedilen, Modern Batı düşüncesinin akla getirdiği ilk şey "teknik hamle" olmaktadır. Fakat önceki cümlelerimizde de izah ettiğimiz gibi Müslüman’ın zihnini inşaa eden vahiydir. Böyle olunca Müslüman, ilerlemeye de farklı bir pencereden bakmak zorunda olduğunu bilecektir. Bu iki inanç sisteminin ayrıştığını gösteren önemli bir husustur. Bu hususun gözden kaçması durumunda sentez taleplerine de (diyalog ve dinsel çoğulculuk gibi) evet denilmemesi için hiç bir sebep yoktur. Batı Düşüncesinin kurucuları dahi kendi ilkelerinde tavizsiz olmaktan bahsederken (örneğin Montaigne) bir Müslüman için bu anlayış nasıl kabul edilebilir ki? Kaldı ki Kalem Suresinin 9. ayetindeki ifade de düşüncemizin doğruluğunu göstermektedir. Bu açıklamalar ışığında İslam'ın ilerlemeden kastettiğinin "ıslah" olduğunu söylemek mümkün. Ki nitekim Elçilerin bu vasfına Kur'an'da rastlayabiliyoruz.

Buraya kadar kısaca değişimin ne olduğuna, iyi ya da kötü olup olmadığına ve değişim söylemi adı altında Müslümanların kendi yollarından uzaklaştırılma çabalarına değinilmeye çalışıldı. İslâm açısından konuyu biraz daha derinlemesine  ele alabiliriz. Allah'ın insanlık için seçmiş olduğu tek mükemmel din olan İslâm, asıl itibariyle insanı bozulma eğilimine karşı aralıksız bir şekilde korumak istemektedir. Öyle ki insan ırkının, teknikte ilerlediği halde bununla ters orantılı olarak nitelikte gerilediği, aşağıların aşağısı haline geldiği dönemler olmuştur. (Bu da göstermektedir ki Modern Batı aklının, teknik ilerlemenin /değişimin mutlak iyi olduğu şeklindeki görüşü abartılı ve gerçekdışıdır.) Dikkat çekicidir ki işte bu, hep Allah'ın mesajına duyarsız kalınan devirler olmuştur. Tarih bunun örnekleriyle doludur. Çağımızda da bu örnekleri görmek mümkündür. Nazizim, Sosyalizm, Kapitalizm... Bunların her birinin temsilcisi olan  devletlerin, insanlık tarihine  kara leke olarak eklenmiş haksızlıkları, zorbalıkları çoktur. Bu, her akıl ve vicdan sahibi insanın şahit olduğu bir gerçektir. Bireyin ve insanlığın bu hızla ancak yok oluşa gittiği görülmektedir. İşte tam da bu noktada çıkış yolu arayan insanlık, bu çıkışın insan mahsulü paradigmalarla olmayacağını görmüştür. Bu değişimin öncüleri ise yaraya merhem olacak reçeteyi ellerinde tutan, Allah'ın mesajının takipçileri olan Müslümanlar  olabilir ancak. Lakin bu öncülüğü hak edeceklerin evvela mesajın tam olarak idrakine varmaları gerekecektir. Bu ne Müslümanların içindeki ikiyüzlülerin ne de insanlığı hüsrana götüren batı düşüncesinin temsilcilerinin işine gelecektir. Öyleyse onlar yapmaları gerekeni yapacaklardır. Allah'ın indirdiklerini hayata aktarma iddiasında olanların da mesailerini Allah'ın mesajını anlamaya ayırmaları gerekecektir. İnsanlık tarihinde bu mücadele hep böyle olmuştur. Bahsedilen küresel değişim hususunda bir iki noktaya daha işaret etmek gerekmektedir. Bu en geniş anlamda Müslümanların değişim anlayışının şekillenmesine hizmet edebilir. İnsanlığın ekseriyetinin, yeryüzünün genelinde hâkim olan adaletsizlik, sevgisizlik ve kendi cinsinden olanların hemcinslerine büyüklenmesine karşı ciddi bir ortak tepkisi oluşmakta. Bu gelinen nokta insanlığın arayış sancısı çekeceğine delalet etmektedir. Ve geçmiş arayışların farklı görünümler altında hep aynı hüsranı verdiği de apaçık ortadır. Öyleyse “bu soru işaretlerine tatmin edici cevaplar nerede bulunacak?” denilmeye de çok az kalmıştır. Bu çaresizlik ve arayış İslam'dan, Allah'ın bildirmesinden (ki bu da Kur'an'ındır) bihaber olanlar için gayet doğaldır. Fakat aynı arayış tek tek insan bireyinin ve tüm insanlığın aradığı reçeteyi elinde bulunduranlar için anlaşılır değildir. Çünkü bu ümmet insanlığa örnek olmak için gönderilmiş bir ümmettir, Kur'an'ın nitelemesiyle. 

Değişim süreci hakkında bir başka tespit de şu dur. Çok enteresandır ki bu tablo (arayış) bir yerde akıllara Resulullah(sav)'ın risaletten önce yol bulamaz toplumunun, dahası insanlığın kokuşmuş ekonomik, siyasi, ahlâki yapısına ve bozulmuş Allah inancına çözüm üretemez halini hatırlatıyor. (bkz. Duha Suresi, 7) Ve o samimi arayışın hemen ardından Allah'ın bilgilendirmesiyle aydınlanarak çıkılacağını hatırlatıyor. ( bkz. 93-Duha Suresi, 68-Kalem Suresi, 96-Alâk Suresi) Artık insanlığın Resulullah(sav) gibi bir arayışa girmesine gerek de yoktur. Bu da ciddi bir zaman tasarrufudur. Yapılması gereken İslâm'ın değişim stratejisi olan "ıslah"ıdır. Islah, Müslümanların İslâm düşüncesine farklı akımlar (Kelam, Felsefe, Tasavvuf, İsrailiyat) vasıtasıyla sirayet etmiş virüslerin ayıklanması ile bir koldan; diğer koldan da Kitabi İslam'ın insanlara ulaştırılması gayreti gösterilmelidir. Şimdiye kadar yapılan çerçeve açıklamalar değişimin ne olup olmadığı, İslam'ın değişim anlayışıyla diğerlerinin değişim anlayışının niteliksel olarak aynı olamayacağı şeklindeydi. Ki bu da farklı dünya görüşleri olmalarından ileri gelmekteydi. Bu doğrultuda İslam’ın olumlu bir değişim olarak adlandırdığını diğer din-dünya görüşleri olumsuz (bozulma-gericilik) olarak adlandırabilir. Bu ayrımın altını iyice çizmek gerektiğine inanıyorum. Diğer taraftan İslam'ın, bu manada özgün bir değişim stratejisi olduğuna kısaca değinmeye çalıştık. İslam'ın bu doğrultuda kullandığı kavramın "ıslah" olduğunu ve bu ıslahın bir arayış, tefekkür, tezekkür, tedebbür sürecinden sonra Allah'ın yardımıyla gerçekleşeceğini de eklemeliyiz. 


 
Ersin Ertuğrul Satan

 

 

 

 



   
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir?
« Posted on: 28 Mart 2024, 19:19:54 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir? rüya tabiri,Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir? mekke canlı, Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir? kabe canlı yayın, Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir? Üç boyutlu kuran oku Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir? kuran ı kerim, Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir? peygamber kıssaları,Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir? ilitam ders soruları, Özgün değişim modelinin imkânları nelerdir?önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes