> Forum > ๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ > Dini Konular > Dini makale ve yazılar  > Düşünceler VIII
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Düşünceler VIII  (Okunma Sayısı 622 defa)
02 Aralık 2010, 14:40:44
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 02 Aralık 2010, 14:40:44 »



Düşünceler VIII


Bilginin ve doğru fikrin ısrarla peşinde olmalıyız. Bilgiyle, aydınlıkla, fikirle, hüccetle, kanıtla ve belgeyle konuşmalıyız. Bilgiyi ve fikri amacına uygun kullanmak gerekir. Bir öğrenci duyarlılığıyla yaşamak son derece yol göstericidir. Edep, hayâ, ahlak ve görgü her şeydir. Bunlardan şaşmamak gerekir. Yapıp etmelerimizden sonuç olarak ortaya “anlam” çıkmıyorsa durup düşünmek lazım. Aslolan her şeyin mana üretecek bir noktada karar kılmasıdır. Mana ve marifeti hedeflemeliyiz. Ölçü ve denge bu konuda en yol gösterici kavramlardır. Anlam, ölçü, denge, çaba ve süreklilik… Ancak bunlarla çıkış yolu bulunur. İnsan fıtratının zemininde, fıtrat dayanak olacak şekilde yaşamak gerekir.

Her şey kendi vaktinde yapılırsa anlam ve huzur verir. Yapmak kadar, bir şeyi kendi vaktinde yapmak da önemlidir. Bu da dikkat, çaba ve gerilimle mümkündür.  Elenmek, bitmek, kaybolmak, diskalifiye olmak işten bile değildir. Bir şeyi önce hakkıyla dert etmek gerekir: Gece-gündüz onu düşünecek denli dert edinmektir dava.

En büyük güç tutarlılıktır. Kendi içinde her şeyi tutarlı yapmak zorundayız. Kalkış noktası, esas kural doğruysa diğerleri de ona uygun olarak doğru olacaktır. Kaynakta tutarlılık, itikatta tutarlılık, amel ve icraatlarda tutarlılık, düşüncelerde tutarlılık ve hep kesintisiz bir çabayla bu tutarlığa doğru seyretmek gerekir. Hakiki ve sahih olanı hedefleyen bir insan en sonunda bu hedefine ulaşır.

Yanlış hiçbir zaman kazanmaz. O nedenle doğruda ısrar etmelidir. Batıl çöker bu, onun kaderidir. Hıristiyanlık’da, Haricilik’de, Yahudilik’de insandan uzak değildir. Tarihte de kalmadı. Hep yaşar bu anlayışlar. Müslüman’ın asıl değeri Tevhid ve ameller konusundaki ısrarıdır. İnsanlığa vereceği de budur. Bilim ve teknolojide Batılılar öndedir. Patent onlardadır. Bizim esas farkımız, değer alanında, Tevhid ve ona uygun amel ve ahlak alanında olacaktır.

Varlığı, doğayı, Tanrı’dan arındırmak insanı boşluğa savurdu. İnsan amaç ve anlam sorununun pençesine teslim edildi. Kim kurtaracak onu bu pençeden? Bu sorunun cevabı din cenahından gelebilir. Başka yerden gelemez. Çünkü o “başka yer” sorunun kaynağıdır. “Başka yer”de umut yok. O halde dinden doğru adına ne biliyorsa insanoğlu, bildiği o hakikatlere sıkı sıkıya bağlanmalıdır. Ulaşırsa orada ulaşacaktır özlemini duyduğu her şeye. Batı olumlu ve olumsuz, tüm belirti ve göstergeleriyle ortadadır. Olumlu tarafı maddi ve bedensel yanımıza hitabeden tarafıdır. Yani teknolojide, tıpta, sosyal bilimlerde iyi bir yerdedir. Ancak zihniyet ve hayat tarzı olarak sapık ilişkilerden intihara, uyuşturucudan alkol kullanımına ırkçılıktan çevre sorunlarına, küresel ısınmadan ailenin durumuna değin bir sürü problemin varlığı Batı’da neyin aranması gerektiğini ve neyin aranmaması gerektiğini belirgin kılıyor.

 Çatışma bir gerçektir. Bir yerden sonra kaçınılmaz olan bu olguyu, doğrusu Batılılar, örneğin, Huntington fark etmiştir. Bunu istemek ayrı bir şeydir görmek ayrı bir şeydir. İnsanlık tarihi bu gerçeğin bir yankılanışıdır dense yeridir. Ne var ki, asıl olan barıştır. İslâm âlimleri de bu fikirdedir. Ancak şartlar insanları çatışmaya zorunlu olarak götürebilmektedir. O zaman da apaçık ve kaçınılmaz olan bu durumu görmek ve doğru tarafta olmak esas olmalıdır. Örneklemek gerekirse çatışmadan kaçınmak adına İran’ın nükleer programından vazgeçmesini istemek asla doğru değildir. Önemli olan hep haklı olmaktır.

Hakikatin yönlendirdiği/hükmettiği insan olmak en büyük nimettir. Bulunduğun yer, hakikatin o anda ve koşullarda senden istediği bir yer olmalıdır. Her an ve yerde hak üzere olmak en büyük armağandır. Hazır olmak en yüce bağıştır. Hep ve daim hazır olmak. Hep ve daim doğru icraatlar üzere olmak. Tüm dikkat, çaba, ihtimam ve gerilimimizle buna yönelmeliyiz. Tüm sahte benliklerinden arınmak gerekir. Gerçek bir insan, sahih ve marifet sahibi bir insan olmanın yolunu, imkânını ve hazırlığını kendimize en büyük dert etmemiz gerekir.

Tarihsel birikime angaje bir zihin bugünü yaşamaz. Kendini buharlaştırır. Her açıdan kayba uğrar. Bugünün insanı bugün, kendisinin de bir katkı, yetenek, liyakat ve başarı ortaya koymak zorunda olduğunu bilmelidir. En büyük mesele “olmak”tır.

Her an bir tercihe dâhil olduğumuzu unutmamalıyız. Pratikte hep bir tercih üzereyizdir. Bu, risk içeren bir durumdur. Ama biz bu yönelişimizden yana, çoğun, emin ve rahat bir tutum içinde oluyoruz. Tercihsiz de insan bir tercih yapmış kadar bedel öder. Ancak bu durum bilince dayanmaz. Kökleri bilince uzanan bir seçim üzere olmak gerekir. O nedenle hayatımızı/amelimizi gözden geçirmeliyiz. Köklü tercihlerde bulunabilmeliyiz. Bir akıl taşıdığınızı canlı bir şekilde fark etmemiz lazım. Yaptıklarımız bir akıl taşıdığımız için, mesuliyet yüklüyor bize. Fıtri akıl, bozulmamış akıl büyük bir rehberdir. Bu akılcılıktan farlı bir şeydir. İnsanoğlu aklıyla tahribe de imara da sebep olabilir. Akıl Şeytan’ın elinde kibre alet olurken meleklerin elinde doğruyu görmeye vesile olmaktadır. Meşru soru sorma hakkı, aklın en doğal hakkıdır. İyi insanın sorusunu Kerim olan Allah ciddiye almıştır. Hz. İbrahim’in ve meleklerin sorusu, muhatap Allah olduğu halde ciddiye alındı. Muhataplar aydınlatıldı. Bugünün kavram ve soruları, bugünün şahitlerinin yükümlülüğüdür. Şahit olmak, kapasite sahibi olmak demektir. Yaşayarak örnek olmak anlamındaki şahitlik, Allah’a layık olmak, O’nca seçilmektir. Ne büyük bağış! Ne yüce onur!



Abdulkadir Satış
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Düşünceler VIII
« Posted on: 28 Mart 2024, 20:10:25 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Düşünceler VIII rüya tabiri,Düşünceler VIII mekke canlı, Düşünceler VIII kabe canlı yayın, Düşünceler VIII Üç boyutlu kuran oku Düşünceler VIII kuran ı kerim, Düşünceler VIII peygamber kıssaları,Düşünceler VIII ilitam ders soruları, Düşünceler VIIIönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes